Annonce
Fødselsdage

Bankmandens hjerte banker for kunsten

En af Danmarks mest citerede økonomer, Helge J. Pedersen fra Nordea, fylder 60 år torsdag 23. maj. Foto: Nordea/Ritzau Scanpix
Som cheføkonom i Nordea har Helge J. Pedersen stor indflydelse på den økonomiske debat. I fritiden handler det om meget andet end penge. Torsdag 23. maj fylder han 60 år.

60 Når renten falder, handelskrigen bryder ud mellem USA og Kina, eller nye arbejdsløshedstal tikker ind, så får Helge J. Pedersen travlt. Som cheføkonom i Nordea er han blandt de mest citerede økonomer uanset, om det drejer sig om dansk eller international økonomi. Det skyldes ikke bare hans store viden, men også hans evne til at forklare det indviklede på en måde, så de fleste kan være med.

Helge J. - J for Jannik - Pedersen, som fylder 60 år torsdag 23. maj, blev cand.polit. fra Københavns Universitet i 1987. Allerede i studietiden blev han spottet af Privatbanken, der ansatte ham som studentermedhjælper.

Siden blev banken til en del af Unibank og så Nordea, og Helge J. Pedersen fulgte med. Fra 1999 som cheføkonom.

Han har desuden undervist i nationaløkonomi på Københavns Universitet, været ekstern lektor i nationaløkonomi på Handelshøjskolen i København, ligesom han har undervist blandt andre amerikanske studerende i central- og østeuropæisk økonomi ved DIS - Study abroad in Scandinavia. Og har man som kommende økonom ikke haft ham som underviser, så har man sandsynligvis læst hans bog "Nationaløkonomi på dansk", der er en af de mest solgte lærebøger.

Selv peger Helge J. Pedersen på Berlinmurens fald, åbningen af Østeuropa og ikke mindst finanskrisen som højdepunkter i karrieren.

- Som fagøkonom har det været en stor oplevelse af følge en krises dna - fra den brød ud i 2008 og frem til i dag, hvor vi fortsat er i gang med at afvikle den, siger han i en pressemeddelelse.

Her kan man også læse, at Helge J. Pedersen får tid til meget andet end kroner og øre. Han er aktiv i Brønshøj Boldklub og cykler hver dag de ti kilometer fra hjemmet i Brønshøj til Nordeas hovedsæde i Ørestad.

Gennem 32 år har han været gift med Lubica, der er uddannet kunsthistoriker i det daværende Tjekkoslovakiet. Sammen har de tre voksne børn, og sidste år blev de bedsteforældre til Otto.

Fridagene bruger han blandt andet på at besøge museer og kunstudstillinger. Særlig fascineret er han af perioden fra slutningen af 1800-tallet til anden verdenskrig og de østrigske malere Gustav Klimt og Egon Schiele. Skal han rigtig slappe af, sker det til Bruce Springsteen, Leonard Cohen og Billie Holiday. Eller til et afsnit af "Klovn".

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Voldsmand løb i armene på politiet

Annonce