Annonce
Mærk Aarhus

Barndomsminder formet i træ

Foto: Mærk Aarhus
En ballonhund – i træ? Kan det noget? Det har den bevist, at den kan. Den – og alle de andre design fra Jakob Burgsøs hånd– taler til danskernes nostalgi. Barndomsminder formet i træ er blevet et hit på øverste hylde i hele verden

Kan du huske dengang, verden var lille og ligetil? Dengang en vandpyt var et hav? Hvor skrænten bag det sidste hus på vejen var et bjerg? Og hvor lunden med de 10 æbletræer var en Tarzanskov? Alt dette husker vi, som var det i går …

Således skriver virksomheden Boyhood selv på hjemmesiden. Og det beskriver deres verden ret godt.

Første design

I vinduet i det lille hjem i Maarslet står to udgaver af ballonhunden i træ. Ballon D’og. Den ene lidt større end den anden. En lys og en mørk og begge fremstillet i europæisk FSC-mærket egetræ. Begge er designet af Jakob Burgsø. Han er oprindelig grafiker, men savnede at bruge sine hænder. Det faldt ham helt naturligt, at træet skulle være hans materiale. Hans omdrejningspunkt. Det skulle krydres med fantasi. Varme, glade og bløde minder.

Jakob er, hvad man kalder autodidakt designer, men det har bestemt ikke stået i vejen for at skabe, etablere og udvikle hans egen virksomhed. Og med succes.

- I 2016 kastede jeg mig ud i det. Jeg havde så mange idéer inde i hovedet. Men jeg kan ikke tegne, så jeg måtte gøre noget andet, fortæller Jakob, som kastede sig over træet. Formede, pudsede, borede og startede forfra. Mange gange. Der var lang vej, før den lille figur, der var inde i hovedet, kom til at ligne det stykke træ, der lå på drejebænken foran ham. Men viljen var der.

- Jeg formede en lille ting. For sjov lagde jeg et billede på Facebook, og så var vi i gang. Jeg må erkende, at det kom fuldstændig bag på mig, hvor mange der bød ind, kommenterede, delte og ønskede at købe. Så gik det stærkt. Det var den interesse, jeg skulle fange. Der skulle brygges videre, inden nogen anden fik den samme skøre idé.

På altanen

- Da jeg startede Boyhood, producerede jeg alt selv. Fra vores lille lejlighed i

Aarhus dengang, hvor der i forvejen var småt med plads til familien, som dengang var min hustru, Pernille, og mig samt vores dengang to små. Der er siden kommet en mere til.

- Når børnene var lagt i seng, handlede alle timerne om træstumper og boremaskiner, fortæller Pernille.

- Jakob stod ude på altanen og pudsede, mens jeg sad inde i stuen og pakkede i kasser.

- Vi producerede alt selv. Og hver eneste figur er lavet med håndkraft. Sådan startede Boyhood-eventyret.

- Naboerne var ikke helt med på idéen. De var ikke helt fan af pudset fra træet. Vi vidste det. Vi måtte ud af den lille lejlighed. Det her krævede mere plads.

En mere …

- Jeg elskede at stå med hver enkelt lille figur i hænderne, og jeg var stolt, hver gang en ordre tikkede ind, men omvendt – og ærligt – så tænkte jeg ved hvert salg: ”Så skal der laves en mere …”

Jakob hører, hvad han selv siger, og griner.

- Det er jo selvmodsigende. Drømmen var at sælge, og så er det tanken ved et salg … Jo mere jeg solgte, jo mere skulle jeg producere.

Arbejdet og fremstillingen ved håndkraft stod på længe. Hvert et lillebitte stykke træ blev skåret, pudset og sat sammen med stor kærlighed. Men der var travlt.

550 fly

- Vi vidste, at vi var nødt til at finde en anden løsning. Men det skulle jo kunne hænge sammen, fortæller Pernille.

- Den sidste ordre, der røg igennem det lille hjemlige værksted med håndkraft, var de 550 papirfly – i træ – som virksomheden Terma, der laver jagerfly, ønskede at give sine ansatte og samarbejdspartnere i forbindelse med virksomhedens 50-års jubilæum, fortæller Jakob.

- Jeg var slet ikke i tvivl om, at dette eventyr skulle fortsætte, men at der skulle en ændring til. Jeg vidste, jeg var nødt til at overlade produktionen til andre. Jeg ville stadig selv udtænke og forme figurerne. Så prototypen laver jeg selv, mens selve produktionen i dag finder sted på en fabrik i Vietnam.

Ingen stangvarer

I dag, fem år efter opstart, har ægteparret Burgsøen investor med i firmaet Boyhood. Tallene er gode. Det går godt. Der er masser af lækre trædesign på hylderne – på shoppen. Butikker over hele verden sælger Boyhood.

- Men det er ikke en stangvare. Det er ikke det, vi vil. Vi kunne, og er blevet det tilbudt, få en plads i store danske isenkræmmerkæder, men det er ikke vores ønske, forklarer Pernille.

- Vi vil gerne lidt mere end dagligdag. Vi vil gerne en tand op. Ikke at der er noget i vejen med de mange fine items, de butikker har på hylderne, men vi vil en etage op. Vi er ikke drevet af kvantiet og lave priser, men af kvalitet og at være selektive. Vi har derfor også fravalgt at være en del af de store kommercielle kæder - med undtagelse af Illums Bolighus. Kigger vi i Aarhus, er vi repræsenteret et par steder: Grün i Jægergårdsgade, Designertorvet på Åboulevarden, hos Otaku Store på Aarhus Ø og på Aros.

På landsplan er der 25-30 forhandlere. På verdensplan er Boyhood i 13 lande. 80 procent af salget af Boyhood finder sted i udlandet.

Bare os

- Det går stærkt. Vi har gode folk ude i verden til at hjælpe os med at vælge de steder, hvor vores design er perfekt. Det handler om mavefornemmelse. Men væksten går kun én vej – hver dag.

- Der er stadig et meget stort marked, vi slet ikke er inde på endnu. Men igen: Vi skal ikke ind bare for at være der. Vi er drevet af passionen, og for os er det så vigtigt at huske netop passionen.

En dag taler vi med Hongkong, og næste morgen er det Japan, vi har i røret. Så Australien og Canada.

De to kigger på hinanden. Smiler.

- Men vi er stadig bare os to og vores børn, og lige om lidt skal vi ud og fodre vores høns.

Verden er stor, men vi er lige her. Det her er vores hjem. Vores liv. Vi er ikke bundet til at være her, men vi skal huske, hvad og hvem vi er. Vi har begge en lyst til at komme ud i verden – også som familie. Men lige nu er vi her. Vi har et projekt her, som vi synes er et familieprojekt. Det skal vi passe på. Værne om.

Minder

Tilbage til ballonhunden og papirflyverne. Det handler om barndomsminder. Om at tage ting frem, som de fleste kan relatere til. Ting, som man kan huske, fra dengang benene og fødderne var små. Da verden var endnu større, og fantasien en fast legekammerat.

I dag er der både honningkagemænd, papirbåde, vingummibamser, snurretoppe og tændstiksmænd.

- Konceptet er humor. Leg. Det skal kunne noget. Det skal få en til at trække på smilebåndet. Jakob kigger på sine design.

Blødt, men maskulint

- Kan en papirflyver i træ noget? Er det til børneværelset, eller skal den kunne noget andet? Det er det visuelle, der skal kunne noget. Det skal kunne lege med ens tanker. Træ. Organisk. Hårdt, men kunsten er at få det til at se blødt ud. Blødt taler til øjet, forklarer Jakob.

- Man skal næsten få lyst til at trykke på den, lyder det.

Nostalgi og humor – det kan noget. Det maskuline. Og det er der blevet lagt mærke til.

- Mænd er måske mere til papirflyvere i træ end kvinder. Måske også til sejlbåde – i træ. Det gør os bestemt ingenting.

Hemmeligheder

Idéerne står i kø for at komme ud. Hele tiden dukker der nyt op. Nye sjove tanker. Følelser. Nostalgien.

- Jeg har mange billeder inde i hovedet af design, jeg godt kunne tænke mig at kaste mig over. Mulighederne her er uendelige. Og der er gode ting i ærmet– på tegnebrættet. Det tør jeg godt love. Der er endnu et par hemmeligheder i vores kommende nyheder, men det bliver stort. Det bliver sjovt. Alle kan være med. Det er det, jeg synes er sjovt. Store som små. Uanset køn. Legebarn eller ej. Vi har jo alle engang haft fantasien som legekammerat.

- Jeg er heldig, siger Jakob.

- Jeg leger stadig …

Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Kultur

Fejring i Mindeparken: Kæmpestort børnekor synger for Dronningen

Kultur

Se video: Northsides nye vartegn har tabt pusten

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Kultur For abonnenter

Jacob og Helle tænker tøj som 'gourmetshopping': Det skal være ærligt og personligt

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe