Annonce
Aarhus

Bazar Vest i juleshitstorm: Beskyldes af toppolitikere i DF for at ignorere krav om nedlukning

Der var usædvanligt tomt på det store centrale grønttorv i Bazar Vest, da Stiften kom på uanmeldt besøg om formiddagen 23. december for at kontrollere, om der bliver set gennem fingre med coronasikkerheden. Konklusionen er, at der lader til at være styr på tingene. Foto: Jesper Bech Pedersen
Stiften har besøgt Bazar Vest for at tjekke corona-sikkerheden. Den virker til at være i orden, men det har hverken Peter Skaarup (DF) eller Morten Messerschmidt (DF) tilsyneladende undersøgt, før de for til tasterne og kritiserede basaren.
Annonce

BRABRAND: En mindre juleshitstorm har ramt Bazar Vest i Aarhus, som af flere DF-politikere bliver beskyldt for ikke at efterkomme de nationale krav om, at storcentre skal lukke ned.

Sagen startede 22. december, hvor byrådsmedlem for Dansk Folkeparti i Aarhus, Knud N. Mathiesen, i et læserbrev i Århus Stiftstidende spurgte, hvordan Bazar Vest kan holde juleåbent, når alle andre storcentre har været lukket ned siden 17. december.

Anledningen til Knud N. Mathiesens undren var en annonce bragt i Stiften, hvor basaren reklamerer for, at der er åbent som normalt mellem jul og nytår.

- Det vil være på sin plads, at der bliver skredet ind overfor disse åbningstider enten af borgmesterens afdeling, sammen med politiet eller fra regeringsside, skrev Knud N. Mathiesen i sit læserbrev.

Det var denne annonce i Århus Stiftstidende, der fik Knud N. Mathiesen, til at tro, at hele Bazar Vest holder åbent som normalt. Centerchef, Ahmet Øcalan forklarer, at annoncen er bestilt længe før, de seneste restriktioner trådte i kraft, og han medgiver, at den godt kunne have været mere specifik i forhold til, at det nu kun er udvalgte dagligvareforretninger, der holder åbent.

Centerchef Ahmet Øcalan var allerede dagen efter ude med et modsvar - vi holder åbent, men det er naturligvis kun dagligvarebutikker samt takeaway spisesteder. Helt i overensstemmelse med myndighedernes anbefalinger, lød forklaringen fra centerchefen.

Annonce

På kontrolbesøg

Hvad er egentlig op og ned?

Stiften har besøgt basaren for at se forholdene ved selvsyn, og da vi ankom lidt efter klokken 10.00 lillejuleaftensdag, var der ikke meget at være i tvivl om.

Basaren er åben. Men indenfor er der ret så lukket.

Godt nok er der aktivitet i juicebaren, og kebabkødet drejer på sit spid som sædvanligt. Men er man ude efter en vandpibe som en sidste øjebliks panikjulegave, så kommer man til at gå tomhændet derfra.


Jeg synes godt nok, det er ærgerligt, at vi skal udstilles på grund af en misforståelse. De kunne da have taget knoglen og ringet for at høre, hvordan det egentlig står til

Ahmet Øcalan, chef for Bazar Vest


Rulleskodder af metal spærrer ind til størstedelen af de små butikker, og gangene, hvor man engang i mere normale tider skulle gnubbe skuldre med andre, virker næsten som brede boulevarder i fraværet af kunder.

De få, der er, bærer alle mundbind, og kigger de ned, vil de se ensrettede pile på gulvet ligesom der også med jævne mellemrum er opstillet spritdispensere.

Eneste lille tegn på mulig slendrian er et par af de forretningsdrivende på det centrale grønttorv, som går rundt uden mundbind. De kan jo være undtaget af medicinske grunde, og de er under alle omstændigheder undtagelsen. Stort set alle bærer mundbind eller visir.

Der er - så vidt vi kan se - både styr på reglerne for åbne og lukkede butikker samt de generelle tiltag mod corona i Bazar Vest.

Annonce

Storm på facebook

Det er imidlertid ikke det indtryk, man efterlades med, når man læser med på facebookopslagene hos Peter Skaarup og Morten Messerschmidt, to af Dansk Folkepartis nøglefigurer på Christiansborg.

Morten Messerschmidt skriver:

Er @bazarvest ikke et storcenter? Corona-smitten blandt muslimerne er mange gange større end i befolkningen som en helhed. Så hvorfor skal Bazar Vest ikke lukke - når alle andre storcentre skal???

Og på Peter Skaarups profil kan man læse følgende:

Hvad sker der i vores land? Det kan da ikke passe, at Bazar Vest i Aarhus kan holde åbent, når alle danske storcentre skal lukke. Kæmpe skandale, intet mindre! Det skal laves om, NU!

Under begge opslag er der mange hundrede kommentarer. En del af dem er fra folk, der oplyser de to politikere om, at dagligvareforretninger i storcentre gerne må holde åbent. Men der er også mange, som skriver ting i stil med, at dette blot er endnu et eksempel på muslimers manglende samfundssind.

Annonce

Ærgerlig basar-chef

Tilbage i basaren scroller centerchef, Ahmet Øcalan, ned over de mange kommentarer, mens han ryster på hovedet.

Der er langt mellem kunderne i Bazar Vest, der lige som alle øvrige butikscentre er mestendels nedlukket. Chefen for basaren, Ahmet Øcalan, vurderer, at der lige nu kun er en femtedel af det normale kundeantal - og det på trods af, at Bazar Vest primært er et fødevarecenter, hvor julegavehandel nærmest intet fylder. Foto: Jesper Bech Pedersen

- Jeg synes godt nok, det er ærgerligt, at vi skal udstilles på grund af en misforståelse. De kunne da have taget knoglen og ringet for at høre, hvordan det egentlig står til. Eller tjekket vores facebookside, hvor vi lavede en opdatering allerede få timer efter statsministerens udmelding 16. december. Der forklarer vi, hvordan det naturligvis kun er grønthandler, slagter, købmand og så videre, der fortsat holder åbent, siger Ahmet Øcalan.

Han er dobbelt ærgerlig over at blive kritiseret for lige netop coronahåndteringen, fordi han mener, at basaren overholder alt til punkt og prikke og også har påtaget sig et ansvar i forhold til at oplyse en gruppe borgere, som ellers kan være svære at nå.

- Vi kommer ikke uden om, at der her i området (Gellerupparken mm., red.) skal gøres en ekstra indsats for at informere. En del af beboerne følger andre medier end de danske, og nogle har sprogvanskeligheder. Derfor har vi også plakater med information på både dansk, engelsk, tyrkisk, arabisk, somalisk og persisk til at hænge, og vi har generelt haft et tæt samarbejde med myndighederne, fortæller Ahmet Øcalan.

Annonce

Annullerede annoncen

Om annoncen, der startede det hele, siger han, at han godt kan se, hvordan den kan læses som om, at hele bazaren er åben.

I hvert fald står der ikke specifikt, at det kun er udvalgte butikker, der er åbne, og han beklager, hvis nogle af kunderne har misforstået budskabet.

- Når vi bestiller reklameplatforme hos forskellige medier, så gør vi det måske et halvt år i forvejen, så de her reklamer er aftalt for længe siden. Vi har også reklamer til at køre rundt på bybusserne lige nu. Men vi har annulleret den konkrete avisannonce, som er blevet misforstået, forklarer Ahmet Øcalan.

Annonce

- Den står fint

Stiften har været i kontakt med Morten Messerschmidt via mail, hvor politikeren skriver, at han ikke mener at have påstået, at Bazar Vest ikke overholder reglerne.

- Jeg har stillet spørgsmålstegn ved, om reglerne giver mening, når storcentre skal lukke – og Bazar Vest ikke skal. Især henset til den enorme overhyppighed i coronatilfælde blandt muslimer. Det mener jeg fortsat, skriver Morten Messerschmidt.

Men det er kun grønthandlere, slagtere, takwaway-steder og lignende, der er åbne. Lige som eksempelvis Kvickly, Matas og Emmerys-bageren i Bruuns Galleri også fortsat holder åbent. Giver det dig anledning til at moderere dit facebookopslag?

- Jeg forstår ikke helt, hvilket opslag jeg skulle moderere. Jeg har intetsteds skrevet, at de ikke overholder reglerne, skriver Morten Messerschmidt.

Jeg tænker på det, hvor du skriver: "Corona-smitten blandt muslimerne er mange gange større end i befolkningen som en helhed. Så hvorfor skal Bazar Vest ikke lukke - når alle andre storcentre skal?"

- Det står fint, synes jeg, svarer Morten Messerschmidt.

Annonce

Tilfreds med forklaring

Tilbage i Aarhus forklarer byrådsmedlem Knud N. Mathiesen, at han undrede sig, da han så avisannoncen for juleåbent i Bazar Vest, og at adskillige andre borgere ringede til ham samme søndag, som den var i avisen, og spurgte, om det virkelig kunne være rigtigt, at basaren kunne holde åbent som normalt?

Knud N. Mathiesen byrådsmedlem for DF, er tilfreds med, at der nu ikke længere kan være nogen tvivl om, at det kun er de butikker, der må have åbent, som er åbne i Bazar Vest hen over julen. Arkivfoto: Axel Schütt

- Når der er flere, som får samme tanke, så tænker jeg, at det var nødvendigt at sætte fokus på. Det er jo at sammenligne med et storcenter, selv om det hedder en basar. Derfor skrev jeg læserbrevet, fortæller Knud N. Mathiesen, der også har læst den efterfølgende forklaring fra centerchef Ahmet Øcalan.

- Han skriver fornuftige ting og giver en god forklaring, så det er helt fint. Men jeg fortryder ikke, at jeg satte fokus på det, for man kunne sagtens komme i tvivl, og det giver Ahmet Øcalan mig jo faktisk også ret i, siger Knud N. Mathiesen.

Du kunne også lige have kørt forbi for at se, om det hele rent faktisk stadig var åbent?

- Det gjorde jeg så ikke. Jeg reagerede på, at der var flere, der læste den annonce lige som mig, og mit ærinde var sådan set bare at få ryddet tvivl af vejen. Nu behøver ingen være i tvivl, og det kan alle være tilfredse med, siger Knud N. Mathiesen.

Stiften har forsøgt at få en kommentar fra Peter Skaarup.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Politiker siger nej til navneskifte: Kvindekampen fortjener sit eget museum

Annonce