x
Annonce
Aarhus

Basarens største supermarked er nu mere økologisk end etnisk

Butikschef Mustafa Demirezen lærte ejeren af Kilic Marked at kende for cirka 25 år siden. Det blev afgørende for hans arbejdsliv. Foto: Axel Schütt
Kilic i Bazar Vest har skabt sig en niche med økologi og glutenfri og allergivenlige varer.

AARHUS: Da Bazar Vest åbnede i 1996, var den orientalske købmandsbutik Kilic en af butikkerne, ejet og drevet af Mustafa Kilic og med Mustafa Demirezen som en af de faste ansatte.

De sidste mange år har 47-årige Mustafa Demirezen haft ansvaret for butikken - mens ejeren, der i dag har fået to af sine brødre med, har travlt med det engrossalg, han fik gang i fra 2004 og fik stor succes med.

Varemærket Kilic sælges i dag i syv lande og i store danske supermarkedskæder.

Engrossalget er i dag udskilt i firmaet Megafood, der har speciale i etniske dagligvarer af høj kvalitet og høj fødevaresikkerhed. Megafood har et sortiment på 1.800 forskellige produkter, heraf er over 600 firmaets eget mærke, Kilic.

Imens har Mustafa Demirezen udviklet Kilic Marked i Bazar Vest til nye nicher og kundegrupper.

Annonce

BAZAR VEST

I en serie artikler går vi ind bag facaden på forskellige miljøer i Aarhus. Vi er nået til Bazar Vest. Vi har besøgt centret en morgen før åbningstid, og i de kommende dage taler vi med flere af personerne bag butikkerne og restauranterne.

Serien er støttet af Aarhuus Stiftidendes Fond.

Tilpasset nyt marked

- I den gamle basar åbnede vi i en lille butik. Da basaren blev udvidet i 2003 blev der bygget en stor butik direkte til os, og det er gået godt. I gamle dage solgte vi mest etniske varer fra Tyrkiet og Orienten. Det var varer, som de færreste danskere kendte. Men i de 23 år, der er gået, siden basaren åbnede, er spisevanerne ændret meget. Mine børn spiser mange traditionelle danske retter, og danskere spiser falafel og henter inspirationer til mad med hjem, når de rejser rundt i verden, siger Mustafa Demirezen.

Det har smittet af på Kilic Marked i basaren.

Kilic-produkterne er pakket i Danmark i emballage, der nu har dansk tekst.

Og i takt med, at etniske butikker i dag finder over stort set hele Danmark, og danske supermarkeder har taget mange af varegrupperne ind, har Kilic Marked i Bazar Vest tilkæmpet sig en ny profil. Det handler om økologi og glutenfri og allergivenlige varer. Og salg af kvalitetsmærket Aurion, firmaet med speciale i biodynamiske og økologiske råvarer.

- Vi har udviklet butikken efter kundernes ønsker, og vi har i dag 2.000 økologiske varenumre. Mange kendte varemærker sælger vi 35-38 procent billigere end normalt, og vi sælger meget, siger han.

Som trækplastre har butikken hver uge nye supertilbud i et spotmarked i basargaden.

Butik med busreklamer

Mustafa Demirezen er meget lydhør for kundernes ønsker.

- Er kunderne ikke tilfredse med vores vareudbud, så udskifter vi varerne. Vores omstilling har givet flere og flere faste kunder, og for nylig har vi annonceret sammen med basaren på busreklamer, siger Mustafa Demirezen.

Han har et ret præcist billede af kunderne. 25-30 procent har anden etnisk baggrund, omkring 75 procent er danske.

Kilic Marked, der er det største dagligvaresupermarked i Bazar Vest, har succes med nye varegrupper. Foto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Efterlysning: Har du set Maria?

Kronik

Lad os nu tage en dag af gangen

Disse linjer nedfældes på andendagen efter dronningens tale til nationen. Og hvor kan vores dronning dog bringe sine budskaber med enkle og sigende ord. Jeg har deadline i dag, og plejer ofte at få udsættelse med begrundelser som travlhed med foredrag eller børnepasning. Men mine foredrag er alle aflyste. Og jeg er for gammel til, at det er forsvarligt, at jeg træder til. Der kunne ellers godt være brug for en farmor til to livlige drenge på 4 og 1.5 år, når begge forældre arbejder hjemmefra. Jeg havde planlagt et andet tema, men Corona-situationen kalder på lidt dybere eftertænksomhed. Lad mig først sige, jeg er så taknemmelig over at bo i et land, hvor systemet passer på os. Taknemmelig over, at vi er så velpolstrede, at der kan gives tilsagn om milliarder til vores nødstedte arbejdsmarked. Stolt af vores folkevalgte, der, uanset politisk observans, står sammen om at gøre det nødvendige. Men selvom vi er i de bedste hænder og retter os efter myndighedernes anvisninger, så møder jeg overalt en stor frygt for, hvad det her vil ende med. Og frygten er forståelig, men den gør situationen unødvendig pinefuld. Frygten er vores stærkeste negative grundfølelse, sidder i krybdyrhjernen og er medvirkende til, at vi som art har overlevet. Den hjalp os som huleboer til at være forsigtige, så vi ikke lige løb i gabet på en sabeltiger. Men i ”coronasituationen” gavner den os ikke. Hvad kan vi så stille op med denne livsglædedræbende frygt? Vi kan forsøge at flytte fokus, øve os i at sende de negative tanker væk og fylde hjernen med de ting, vi har at være taknemmelige for. Som jeg før har skrevet: Hjernen kan kun én ting ad gangen. Vores hjerne belønner os, når vi gør noget godt. Nu er det tid til de opringninger til ældre i vores netværk, som ikke er så mobile. Og selv om de er mobile, frarådes de fra nu af offentlig transport. Jeg vil ringe en ekstra gang til min søns farmor, som er 96 og bor i Ringsted. Hun er glad og tilfreds, trods den hårde skæbne at blive enke tidligt ved en ulykke, og alt for tidligt at lægge to sønner i graven. Livet har sendt os en uventet gave i en meget grim indpakning, som vi har lyst til at sende retur uåbnet. Men det er ikke muligt. Hvad så? Ja, lad os pakke den ud og se, hvad budskabet er. Jeg kunne forstille mig, at denne krise giver os nye værdier. At vi bliver bevidste om, hvad der er vigtigt i livet. Og min forhåbning er, at vi vil se tilbage med stolthed over at tilhøre en nation, hvor vi klarede krisen ved at stå sammen og vise samfundssind. Og lige et perspektiv: ”I gamle dage blev folket bedt om at gå i krig for fædrelandet, i dag bliver nationen bedt om at blive på deres sofa”, som Ulla Therkelsen rapporterede. Vi må i skrivende stund stadig bevæge os ud i foråret. Og ”luften har godt os” som min far altid sagde, når vi sad og kukkelurede på vores værelser. Lad os bevare modet.

Aarhus

Mængden af unge corona-patienter overrasker sygeplejerske: - De yngre patienter er virkelig bange

Danmark

Live: Coronapatienter er længere i respirator end forventet

Aarhus

Hold liv i guitarspillet under coronakrisen: Århusiansk virksomhed underviser elever online

Annonce