Annonce
Sport

Bears' fantastiske Europa-sæson: Det begyndte med en knust bilrude og et spark til en russisk stol

Jaye Crockett dunker mod Le Portel. Arkivfoto: Kim Haugaard

Bakken Bears spiller onsdag sin 20. kamp i Europa i denne sæson. Fra bjørneflokken lyder det, at sæsonen har været et eventyr. Stiften har været med hele vejen til semifinalen, fra overtidssejren i Frankrig til tur i Benficas spillerbus i Lissabon.

Annonce

Basketball: Efter at have tænkt sig om et par sekunder, begynder Adama Darboe at fortælle om overtidssejren i Frankrig mod Le Portel.

- Det er nok altid den seneste oplevelse, man husker bedst. Hvor det lykkedes os at gå videre på en meget svær hjemmebane i en fantastisk kulisse. Vi sluttede kampen med at juble sammen med 15 supportere, der var taget med fra Danmark. Det var en fantastisk oplevelse, som jeg altid vil huske tilbage på, siger Bears-guarden direkte adspurgt om den største oplevelse af de mange i løbet af denne sæsons FIBA Europe Cup.

Og det er jo meget naturligt, at oplevelsen for mindre end en måned siden står klarere i hukommelsen end de første kampe tilbage i september.

Så lad os hjælpe Bears-truppen og alle andres hukommelse lidt på vej.

Bakken Bears' nu historiske Europa-eventyr begyndte for snart et år siden.

Sportsdirektør Michael Piloz havde planlagt sin sommerferie således, at han kunne køre en smuttur fra poolkanten i Valencia til Mies i Schweiz, hvor lodtrækningen til Champions League-kvalifikationen fandt sted.

Bjørnene var som danske mestre i første omgang kvalificeret til den store af FIBAs turneringer, men sportsdirektøren ankom langt fra lige så stilsikkert, som han havde håbet.

Han fik nemlig knust en bilrude, ikke bare én men to gange, på ferien i Spanien. Og samtidig forsvandt hans mobiltelefon ud på hælermarkedet på den iberiske halvø.

Så Michael Piloz ankom til lodtrækningen med plexiglas og gaffatape som bilrude og han måtte reportere om lodtrækningen til kollegaer og presse via Skype-opkald på sin computer. Han havde ellers inddraget sønnens telefon til formålet, men alverdens moderne godkendelses-procedurer forhindrede dén finte.

Tony Bishop kæmper om rebounden mod Mornar Bar. Arkivfoto: Flemming Krogh
Annonce

Snydt i Rusland

Det startede altså lidt tungt for bjørnene, og det blev ikke bedre af, at de tabte sammenlagt til Donar Groningen i Champions League-kvalifikationen på trods af en sejr på udebane.

Hollænderne tabte i øvrigt selv i tredje kvalifikationsrunde og er nu endt i den modsatte semifinale end Bakken Bears i Europe Cup. Sådan er selv basketverdenen så lille.

Bears måtte i gang med den mindre turnering i Europa, men her deltager stadig hold med budgetter langt større end århusianernes.

For eksempel Avtodor Saratov fra Rusland, der gør sig i den prominente VTB-liga i Østeuropa.

Danskerne så russerne som den sværeste modstander i det første gruppespil, men med 15 sekunder igen var pelsdyret fra Aarhus ved at snyde den russiske bjørn.

Bagud med ét point stjal DeVaughn Akoon-Purcell et indspil som Tony Bishop senere konverterede til to point. Men spillet blev kaldt tilbage - til stor undren for Bears-staben. I stedet scorede hjemmeholdet og vandt kampen.

Det fik head coach Steffen Wich til at losse til et par stole uden for omklædningsrummet, mens sportsdirektør Michael Piloz ikke kunne skjule sin skuffelse over for Århus Stiftstidende.

- Jeg er stadig for deprimeret til selv at se videobilleder af hændelsen, men de, der har set den, siger at DeVaughn ikke lavede en fejl.

- Det er pisseærgerligt, at vi ikke kunne holde den hjem. De slog et Champions League-hold med mere end 30 point forleden, og det er ikke sikkert, at vi nogensinde får chancen for at slå sådan et hold igen i Rusland.

Og nej, det er ikke sikkert, at Bears får sådan en chance igen, men det må alligevel have lunet, at russerne blev besejret med 12 point i Aarhus en måned senere.

På trods af nederlaget i den første kamp kvalificerede Bears sig til turneringens andet gruppespil i næstsidste runde.

På udebane i Portugals hovedstad Lissabon blev et halvtamt mesterhold fra Benfica besejret, men hvad kampen ikke havde af kvalitet havde oplevelsen i Lissabons gader, hvor Bears blev fragtet i den berømte klubs holdbus, som blev tiljublet mange gange af indbyggere i Portugals hovedstad, der givetvis troede, de hilste på byens berømte og fodboldhold og ikke Chris Christoffersen og kompagni, der blev fragtet fra hotel til træningshal.

DeVaughn Akoon-Purcell er topscorer for Bakken Bears i Europe Cup. Arkivfoto: Kim Haugaard
Annonce

Brusehovedet i Minsk

I næste gruppespil havde Bakken Bears heldet med sig eller kendte sin besøgelsestid - alt efter temperament.

I fire af de første fem kampe i gruppespillet blev to vundet efter overtid og to vundet med henholdsvis ét og fire point.

Kort før jul var Nicolai Iversen og resten af Bears-truppen i Hviderusland for at møde Tsmoki Minsk.

Et sted, hvor de fire år forinden havde tabt med 38 point og var blevet tilbudt "massage" på værelserne. Men der var mere klasse over oplevelsen i Minsk denne gang, hvor hotellet var blevet opgraderet og brusehovedet var så stort, at der stadig fortælles historier om det i Bears-truppen.

Også på banen var oplevelsen en anden, da århusianerne vandt med ét point og fik en flyvende start på andet gruppespil.

Annonce

Svendestykket

De to kampe mod montenegrinske Mornar Bar vil blive snakket om i mange år i Vejlby-Risskov Hallen.

Begge kampe vandt Bears efter overtid, og især DeVaughn Akoon-Purcells scoring i hjemmekampen med 0,4 sekunder var en opvisning i atletiske evner og spændingsopbygning på meget højt niveau.

Sejren i Montenegro sikrede Bears videre kvalifikation til 1/8-finalen, og det bliver nedskrevet som en af de helt store milepæle i klubbens historie.

- Det er helt vildt! Vi mødte et hold, som efter i dag har tabt to af deres seneste 11 kampe - og de møder altså topeuropæiske hold - og det er de to gange, de har mødt os. At vi vandt efter overtid er jo kun med til at forbedre oplevelsen.

- Den her sejr er vores svendestykke. Ét er, at vi vandt de tre første kampe. Det er en stor præstation med vores målestok. Og så tabte vi i onsdags i Aarhus og stod med to udekampe. Dem kunne vi sagtens have tabt og stadig været tilfredse. Men dét at vinde hernede og gå videre på denne måde, det er et svendestykke for det her hold. Og nu må vi se, hvad det bringer. Ordet historisk kan man sagtens bruge her.

- Nu er der jo for alvor kun gode hold tilbage, og vi skal spille megagodt for at have en chance. Men det er hold, som også har grund til at respektere os, slog Michael Piloz fast.

Annonce

Et broderskab

Og sportsdirektøren fik ret.

I 1/8-finalen fik det lettiske Champions League-hold Ventspils én på hatten på hjemmebane, hvor Bears vandt med 20 point og gjorde returkampen til en form sag.

Og så har vi arbejdet os frem til den seneste runde - kvartfinalen - og kampene mod Le Portel, der blev vundet efter et comeback og overtid i Frankrig.

Det var et højdepunkt i bred forstand. Men sejrene i sig selv er ikke højdepunktet for spillerne, fortæller anfører Nicolai Iversen.

- Højdepunkterne er jo i sidste ende processen. Det at være med til sådan noget her hver dag og gå op og ned ad hinanden. Som et hold. Det er dét, der er det fedeste. Sejrene er ovre stort set i det øjeblik, de er vundet. Dem kan man måske se tilbage på senere. Men det er noget andet at være en del af det her hver dag. Man får en slags broderskab. Og hvis du kan putte dét på flaske og sælge det til virksomheder, så ville du blive en rig mand. Vi har også haft et godt sammenhold de tidligere år, men det er exceptionelt godt i denne sæson, mener Iversen.

Onsdag spiller han og resten af Bears-truppen returkamp i Europe Cup-semifinalen mod Sidigas Avellino fra Italien.

Italienerne vandt med tre point i Italien.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

René blev tilbageholdt for ikke at gå med mundbind: Hvor går grænsen for vagternes beføjelser?

Aarhus For abonnenter

Søns misbrug har kostet Bente og Søren penge, søvn og tårer: - Man føler sig magtesløs og mistænkt for at være dårlige forældre

Annonce