Annonce
Sport

Bears-profiler melder fra til landsholdet

Adama Darboe har meldt fra til landsholdet i denne omgang. Arkivfoto: Kim Haugaard

Det største danske navn i basketball får debut på landsholdet, når Danmark i denne uge kan spille sig et skridt tættere på EM. Men kampene bliver uden et par Bakken Bears-profiler, der vægter klubholdet højere.

Annonce

BASKETBALL: Der blæser positive vinde i dansk basketball.

En række sejre har skabt forhåbninger om den første EM-kvalifikation i 66 år. Og det er endelig lykkes at overtale dansk-amerikanske Shavon Shields til at trække i landsholdstrøjen.

Han får debut når landsholdet torsdag spiller i Hviderusland og kan opleves for første gang i rødt og hvidt i Danmark, når Sverige gæster Ballerup på søndag.

Men der er også skår i glæden.

Fordi to profiler fra Bakken Bears, Darko Jukic og Adama Darboe, har meddelt landstræner Erez Bittman at de ikke er til rådighed i denne uge. De bærende kræfter på landsholdet skal fire dage efter Sverigeskampen spille Champions League-kvalifikation for Bakken Bears i Leicester.

- Det har været en meget svær beslutning, som jeg selv har taget. Som kaptajn på landsholdet har jeg haft et stort ansvar for, at folk er samlet. Og nu er det mig, der trækker det korteste strå. Det er ærgerligt. For mit vedkommende bliver jeg nødt til at kigge på hvordan jeg kan performe bedst. Og hvis jeg skal spille fire kampe inklusive to flyvninger inden for kort tid, så kan jeg ikke præstere ordentligt. Det er alle vigtige kampe, men jeg må være ærlig at sige, at det er Bakken Bears, der betaler min løn, siger Adama Darboe.

Han ærgrer sig over, at det internationale basketballforbund, FIBA, har lagt kampene i de to turneringer så tæt på hinanden, at det reelt ikke er nogen mulighed at deltage begge steder.

Samme følelse har Darko Jukic, der dog også har personlige årsager til, at han holder en lille pause fra landsholdet.

- På grund af kampplanlægningen blev jeg nødt til at vælge. Det var en svær beslutning fordi det er fedt at spille med landsholdet. Siden vi slog Tyskland for to år siden har vi haft gang i noget godt, som vi skal bygge videre på. Og det vil jeg da gerne være en del af, men i denne omgang er der nogle ting for mig personligt, der gør, at jeg ikke kan være med. Der er nogle ting, der gik mig lidt på, som jeg ikke kommenterer yderligere, siger Darko Jukic, der understreger, at det ikke skal betragtes som et afbud til landsholdet på den lange bane.

Basketlandsholdet


  • Truppen til Danmarks kommende landskampe består af følgende spillere efter Darko Jukic' og Adama Darboes afbud:
  • Sebastian Åris, Shavon Shields, Chanan Colman (anfører), Sami Eleraky, Frederik H. Nielsen, Frederik Rungby, Kevin Larsen, Gabriel Iffe Lundberg, Jonas Zohore, Jonathan Gilling, Chris Nielsen, Philip Hertz
  • Danmark møder Hviderusland torsdag klokken 18.00 i Minsk og Sverige søndag klokken 14.15 i Ballerup Super Arena.
Darko Jukic har meldt fra til landsholdet i denne omgang. Arkivfoto: Kim Haugaard
Annonce

Tilbød at træne i Aarhus

Hos Danmarks Basketball Forbund er de ærgerlige over at måtte undvære profilerne fra det århusianske hold.

- Vi har fået Shavon Shields på holdet, og der var en følelse af, at nu skulle det være. En førsteplads i puljen vil give en gylden mulighed for at komme til EM. Men vi kender Bakken Bears' holdning og de har været ærlige omkring det, siger Steen Guido, der er sportschef i Danmarks Basketball Forbund.

Rent juridisk har landsholdene ret til at benytte spillerne i de såkaldte landsholdsvinduer. Men det nytter ikke noget, når det er spillerne selv, der melder afbud. Derfor vil forbundet heller ikke stå på sin ret over for Bakken Bears.

- Der er ingen vindere i den her sag. Alle taber. Vi er ikke glade for løsningen, men vi har fra start sagt, at vi ikke vil bruge sanktioner. Det er vigtigt for os, at vi har gode relationer til klubberne og et godt arbejdsklima. Vi ønsker ikke at trække spillerne midtover, siger Steen Guido.

Hos Bakken Bears er man først og fremmest forundrede over, at kampene er lagt så tæt på hinanden.

- I forhold til dét, det kræver at spille internationale kampe for både landshold og klubhold, og hvad det indebærer af rejse til henholdsvis Hviderusland og England, kan man ikke fuldføre det program, der er lagt. Det er ikke muligt at topperforme i alle fire kampe. Det har vi snakket med spillerne om, og spillerne har sagt, at det kan de godt se og derfor har de valgt landsholdet fra for denne omgang.

- Forbundet kan stå på deres ret, men det bliver over for spillerne, ikke over for os. Desuden kan jeg konstatere, at der er andre spillere som Mads Bonde fra Tenerife, der har meldt fra, fordi han vil forberede sig ordentligt med sin klub. Og en mand som Chanan Colman (der er med for landsholdet igen, red.) har vel været fraværende i otte af de seneste ti år, fordi han vil fokusere på sin klub. Så der er ikke noget nyt i situationen, udover måske at det er et par hjemlige spillere, siger Michael Piloz, der har forståelse for landsholdets frustration og påpeger, at han allerede i februar sendte den første mail til forbundet om situationen.

Ifølge Steen Guido har forbundet forsøgt at række en hånd ud til Bakken Bears for at få spillerne med. Men uden held.

- Vi foreslog, at vi kunne træne i Aarhus, så vi kunne finde en fælles løsning. Måske hvor spillerne kunne være med i én kamp. Men Bakken siger, at de har lagt beslutningen over til spillerne. Det er dog lignende situationer i andre lande, hvor det godt kan lade sig gøre, siger Steen Guide.

- Jeg svarede Steen, at det ikke er os, der har meldt afbud og derfor er det ikke os, der skal laves en aftale med. Det er spillerne selv. Så hvis spillerne havde sagt, at de gerne ville spille den ene kamp, så måtte vi tage det til efterretning. Og mest af alt synes jeg det er synd for spillerne, at de er tvunget til at vælge imellem et afbud eller at komme dårligt forberedt til noget andet. Det handler ikke bare om, at de spiller to landskampe og så er de klar dagen efter. Både fysisk og mentalt er der en omstilling. Det ved vi af erfaring og det ved spillerne også, siger Michael Piloz.

De to parter er enige om, at den største fejl er begået af det internationale forbund.

- Det er FIBA, der er synderen. De har lagt en håbløs kalender. Det er ikke rimeligt at forvente, at spillerne skal præstere på to forskellige hold så tæt på hinanden. Det er vi enige med Bakken Bears om og vi er i en fin dialog omkring det. Men FIBA har været ret afvisende over for vores bønner, siger Steen Guido.

Annonce

Imødeset debut

Med eller uden Jukic og Darboe spiller landsholdet torsdag i Hviderusland.

Her giver Danmark seniordebut til Shavon Shields, der spillede NBA Summer League og skal spille for Baskonia i den bedste spanske række i denne sæson.

Han er født i USA men har en dansk mor. Derfor forstår han det meste men taler ikke dansk.

- Det er en stor profil. Han er udset til at være starter i den spanske liga, som regnes for den bedste uden for USA. Han er sådan en type, der ikke bare tager over på egen hånd. Det er ikke LeBron James, der kommer ind og styrer det hele. Han er en holdspiller, der gør, hvad holdet har brug for med en ydmyg tilgang. Han er med til at løfte det hele, selvom han stadig er ung, siger Steen Guido om 24-årige Shields.

Sportschefen spår Danmark gode chancer i den sidste del af prækvalifikationen til EM, hvor der er en plads i den reelle EM-kvalifikation på spil.

- Der er ingen tvivl om, at det er bedre hold, vi skal møde nu, end den dem vi mødte i første runde. Men vi mener også at vi kan begå os på et højere niveau. Jeg anser det som 50/50-chance. I hvert fald mod Hviderusland. Mod Sverige har vi en lille favoritværdighed efter min mening.

Danmark spiller i Minsk, Hviderusland torsdag klokken 18.00.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Positiv eller negativ: Alt for mange borgere forstår ikke forskellen på corona-svar

Aarhus For abonnenter

Afgående letbaneformand er ikke overbevist om, at mere letbane er det rigtige for Aarhus

Annonce