Annonce
Aarhus

Beboere frygter højhuse ved Kongsvang

Beboere Hanne Eskesen, Jens Tørskov og Anni Kjær ved, at de taler på vegne af mange beboere i Kongsvang, når de afviser høje huse direkte op mod det gamle parcelhusområde. Foto: Flemming Krogh

Beboere i Kongsvang er bekymrede for, om visionsplan kan blive virkelighed. Vil det 100 år gamle villakvarter blive omringet af høje huse?

VIBY: - Hov, hvad er nu det for en plan for vores kvarter?

Sådan tænkte en del beboere i Kongsvang, da de 27. marts kunne læse i Århus Stiftstidende om en ide, der vil gøre Kongsvang til et nyt knudepunkt i byen med opførelse af nye og meget høje etageejendomme på tilsammen op imod 100.000 kvadratmeter.

- Vi blev noget overraskede, da vi læste om forslaget, siger Anni Kjær og parret Jens Tørskin og Hanne Eskesen, der bor i Skjoldsgade i Kongsvang, som er præget af mange cirka 100 år gamle villaer. De har talt med beboere i hele gaden og oplever en generel stor bekymring for, hvad der er gang i.

Visionen er bl.a. en blok i seks etager bag ved hvor det hvide hus ligger - med frit udsyn ned på Anni Kjær og hendes mands terrasse. - Nej tak, lyder det bestemt fra familien Kjær. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Ups, der røg vores hus...

I Århus Stiftstidende kunne de læse om arkitektfirmaet Sleths visionsplan om et nyt stort bykvarter i krydset Skanderborgvej og Marselis Boulevard med høje huse ud mod de trafikerede veje og en randbebyggelse, der trapper ned mod villakvarteret bagved.

I en visualisering kunne de bl.a. se indtegnet flere store etagebyggerier. Herunder at den gamle portnerbolig til den tidligere fabrik Magdalene Brød var helt forsvundet ind under en indtegnet boligblok.

- Ups, der røg vores dejlige gamle hus fra 1929... til fordel for såkaldt "fortætning" og "levende byliv" (læs: højhuse og øget trafik), som en beboer skriver i en større debat, der har udviklet sig på teknisk rådmand Kristian Würtz' Facebook-side, fordi han har anbefalet en udvikling af Skanderborgvej.

Annonce

Naboer undrer sig

Tilbage i Skjoldsgade sidder de tre beboerrepræsentanter og undrer sig over hvem, der står bag planen.

- Vi kunne jo læse, det var arkitekt Søren Leth og nogle ukendte investorer og grundejere, som åbenbart er gået i alliance med formanden for teknisk udvalg, Camilla Fabricius (S), fortæller beboer Jens Tørskin.

Han henviser til, at Camilla Fabricius optræder i artiklen sammen med arkitekten og anbefaler fortætning netop her, samtidig med at hun lufter tanken om at indsnævre den meget brede Skanderborgvej til en mere "by-agtig" bredde.

Beboerne mener, at Camilla Fabricius og rådmand Kristian Würtz (S) ved at bakke visionen op er ude med en reklamekampagne for Sleth Arkitekters oplæg. Beboerne rekvirerede oplægget fra kommunen og kunne læse om en vision med op til 20, ja sågar 32 etager høje huse i krydset, nogle med luftrum i midten i stil med Spreckelsens triumfbue i Paris.

Skanderborgvej rummer adskillige områder med store omdannelsespotentialer, navnlig på strækningen mellem Viby Torv og Marselis Boulevard, herunder områderne på begge sider af Skanderborgvej ved krydset med Marselis Boulevard og gasværksområdet med Kongsvangs Station. Ved Viby Torv kan der skabes et bedre bymiljø ved at bygge tættere og omdanne.

Forslag til Kommuneplan 2017
Annonce

Pakket ind i floskler

I forslaget til Kommuneplan 2017, som byrådet netop har sendt til behandling i teknisk udvalg, kan man læse, at Skanderborgvej rummer adskillige områder med store omdannelsespotentialer, navnlig på strækningen mellem Viby Torv og Marselis Boulevard, hvor der kan bygges tættere.

- Forslaget om byfortætning er pakket ind i floskler om liveability og det gode byliv i Aarhus. Men vi lever jo netop det gode liv her med lys og luft i haverne. Og hvem er det, man mener vil bo i 20 eller 32 etagers høje huse ud til en så trafikeret vej som Skanderborgvej? Undersøgelser viser jo også, at børn i høje huse ikke kommer så meget ud, og at man kan få dårligt psykisk helbred og stress af det, siger Jens Tørskin.

- Kommunen skriver også om, at man vil have en grøn og levende by, men med dette byggeri vil der jo ikke være et græsstrå eller et træ tilbage i området. Bygningerne er tegnet ind hen over de træer, vi har og er glade for, tilføjer han.

Det er her omkring krydset Skanderborgvej/Marsels Boulevard, at arkitekt Søren Sleth har præsenteret store visioner om et nyt bykvarter med meget høje huse. Illustration: Sleth Arkitekter
Annonce

Indbliksgener

Anni Kjær åbner døren fra sin spisestue ud til en træterrasse.

- Jeg kan lide at sidde på min terrasse og få lidt sol, men prøv at se, siger hun og peger over gaden. - Lige derovre vil de bygge i seks etager. Så har vi jo ikke privatliv tilbage...

Beboerne frygter, at hvis byrådet vedtager en Kommuneplan med mulighed for at omdanne Skanderborgvej vil vejen være banet på længere sigt for de meget høje huse. Og hvad sker der så med villaerne i Kongsvang?

- Vi har ikke noget imod udvikling og fortætning, men skalaen skal være fornuftig og ikke fortrænge det eksisterende kvarter, siger Hanne Eskesen og Jens Tørskin.

Annonce

Frygter opkøb

De tre beboerrepræsentanter frygter en udvikling i Kongsvang som ved Randersvej, hvor en investor har opkøbt 21 huse og har fået byrådets tilladelse til at rive dem ned for at kunne opføre 200 etageboliger i op til seks etager.

- Skal gamle, smukke huse her i Kongsvang også opkøbes og rives ned? Spørger Hanne Eskesen.

Anni Kjær er enig i, at man sagtens kan udvikle området i en mere menneskelig skala, der respekterer villaområdet i Kongsvang.

- Se blot på de pæne boligblokke, der er opført lidt længere ude af Skanderborgvej mod Viby (den tidligere Statoil-grund, Skanderborgvej 159A-C, red.). De er i en god skala, der passer med omgivelserne, mener Anni Kjær.

Beboerne vil nu søge foretræde for teknisk udvalg og kontakte Lokalt Kulturmiljøråd for at få en vurdering af Kongsvang som kulturmiljø.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Byrådsmedlem er 'stikker' på Aarhus Ø: - Jeg har aldrig mødt så megen taknemlighed

AGF

Få overblikket: Kom hele vejen rundt om AGFs sejr over Randers

Annonce