Annonce
Byudvikling

Beboere opfordres til forsigtighed omkring bassin forurenet af giftstof: Vi er ikke blevet mere rolige, tværtimod

Lad være med at grave i jorden ved regnvandsbassinet og Koldkær Bæk i Gl. Skejby, advarer kommunen og Styrelsen for Patientsikkerhed. Foto: Henrik Ask
Beboerne i Gl. Skejby er ikke blevet beroliget, snarere tværtimod efter at Styrelsen for Patientsikkerhed anbefaler forsigtighed omkring regnvandsbassin, der er forurenet med PFOS.

AARHUS: Man skal være påpasselig omkring regnvandsbassinet ved Gl. Skejby og engen ned til Koldkær Bæk.

Sådan lyder nu en opfordring fra Aarhus Kommune og Styrelsen for Patientsikkerhed, og den har bestemt ikke har gjort beboerne i Gl. Skejby mere rolige.

Opfordringen kommer som en udløber af fundet af gift-rester i regnvandsbassinet og afløbet mod Koldkær Bæk på grund af forurening fra brug af tidligere tiders brandskum (PFOS) på den nærliggende brandskole.

Annonce

Ud fra et forsigtighedsprincip anbefaler kommunen og Styrelsen for Patientsikkerhed, at man ikke udøver aktiviteter, der indebærer tæt kontakt med jorden, som for eksempel børneleg, graver i jorden, spiller bold, holder picnic, solbader og lignende i engen mellem Koldkær Bæk og regnvandsbassinet ved Gl. Skejby.

Samtidig anbefaler Aarhus Kommune på baggrund af Styrelsen for Patientsikkerheds udtalelser, at man indtil videre afholder sig fra kontakt med vand og bundsediment fra regnvandsbassinet og fra grøften på Koldkær Enge.

Styrelsen påpeger over for Aarhus Kommune, at almindelig færdsel i området med regnvandsbassinet og engene ikke er forbundet med sundhedsrisiko.

- Der sker ikke noget ved at gå en tur med hunden i området, siger områdechef Simon Grünfeld fra Aarhus Kommune.

Beboerformand: Vi er urolige

Formanden for Gl. Skejby Beboerforening, Robert Møldrup Axelsen er glad for, at kommunen efter en lidt tung start i den grad er kommet op på hesten, og nu holder ham og foreningen tæt orienteret om sagens udvikling. Men han er ked af den konkrete besked:

- Vi er jo rigtigt bekymrede for jordbundsforholdene. Der har været holdt brandøvelser ved siden af landsbyen i mere end 25 år, og hvem ved, hvor meget giftigt PFOS, der er optaget i jord og planter, når vi nu ved, at det er sivet ud i regnvandsbassinet. Og selv om myndighederne kalder det et forsigtighedsprincip, at vi ikke skal røre jorden, kan vi ikke andet end blive mere urolige, siger beboerformanden.

- Vi er meget bekymrede for, om jorden kan være forgiftet, og at det er trukket op i grøntsager i området, siger Robert Møldrup Axelsen, Gl. Skejby Beboerforening. Foto: Henrik Ask

Han nævner, at kommunen ejer en stor tom grund på Nedergårdsvej tæt på bassinet, hvor naboerne har fået lov til at dyrke grøntsager.

- Jeg har opfordret beboerne til at lade være med at gå i køkkenhaven og bruge grøntsagerne, ind til vi ved mere og får svar fra jord- og græsprøver. Vi er meget bekymrede for, om giften kan være trukket op i jorden og grøntsagerne, siger Robert Møldrup Axelsen.

Vi er jo rigtigt bekymrede for jordbundsforholdene. Der har været holdt brandøvelser ved siden af landsbyen i mere end 25 år, og hvem ved, hvor meget giftigt PFOS, der er optaget i jord og planter.

Robert Møldrup Axelsen, beboerformand

Han har bedt Teknik og Miljø om at få taget jordprøver af grunden med køkkenhaven, ligesom han har opfordret forvaltningen til at sætte skilte op ved regnvandsbassinet om at man ikke må fiske og rode i jorden. Skiltene skulle være på vej.

Annonce

Græsprøver på vej

Der er ved prøver ikke fundet PFOS i selve bækken eller i Egåen, som bækken løber ud i. Derfor er der ikke mistanke om PFOS i bækken og åen. Men Aarhus Kommune afventer prøvesvar fra den eng, som afløbet fra regnvandsbassinet til Koldkær Bæk løber igennem.

Engen kan i perioder være oversvømmet, og derfor er der en risiko for, at PFOS kan være i jorden eller optaget i græsset.

Disse svar forventes inden for kort tid, og indtil prøvesvaret kommer anbefaler Aarhus Kommune altså, at man ikke er direkte nærkontakt med jorden på den pågældende eng.

På engen går der kvæg, som Fødevarestyrelsen nu er ved at undersøge. Det er Fødevarestyrelsen, som fremad forholder sig til den del af sagen.

Annonce

To uger til svar på mælkeprøver

- Vores primære fokus lige nu er at holde naboerne til regnvandsbassinet og engen opdaterede på, hvad vi ved. Engen, som vi undersøger nu, er ikke et sted, hvor mange kommer og sidder på jorden, for der går køer på arealet. Men det er selvfølgelig et sted, hvor naboerne kan færdes, så vi skal sikre os, at de er trygge ved, at de gerne må færdes på arealerne, og at det i sig selv ikke er forbundet med sundhedsrisiko, siger Simon Grünfeld.

Han kan desuden oplyse, at Fødevarestyrelsen forventer at kunne give svar i uge 43 på de mælkeprøver, der er udtaget fra to besætninger af kvæg, der går på engene. Analysetiden tager nogle uger.

Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten her

Aarhus For abonnenter

Her vil byrådet skabe vild natur: Men hov - naturen her er allerede vild

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Byudvikling

Mads var en af de første, der flyttede til Nye: - Ringede man efter en taxa, ringede de tilbage og var sure - ingen GPS kunne finde os

Norddjurs For abonnenter

Lige lovlig liberal: Østjysk LA-formand snød statskassen for 500.000 kroner

Sport

Aarhus United smed solid føring på få minutter: - Nu laver vi kun en lille overraskelse ved at tage et point

Aarhus

Kendt fiskehandel får sur smiley for rengøring: - Det gør kraftedeme ondt

Aarhus

Ugens corona-tal: Smitten stiger på landsplan, men Aarhus ligger stadig lavt

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er det her Østjyllands næste Michelin-stjerne? Derfor er svaret lige nu, nej

Byudvikling

Nyt tårn i seks etager skal være vartegn for Viby: Borgere er bekymret for, om det er for højt

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Værs'go, nu kan du købe din nye bolig: Skåde-villa sætter prisrekord i Aarhus

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Aarhus

Menneskelort flyder fortsat i Riis Skov: Nu vil kommunen sætte endnu større skilte op for at stoppe skovskidning

Aarhus For abonnenter

Brandmand ramt af kræft og blodpropper: - Det er ufatteligt, at jeg ikke kan blive undersøgt for PFOS-forgiftning

Sport

For to år siden blev Thor erklæret håndboldinvalid: I dag er han stamspiller i Skanderborg Aarhus

Annonce