Annonce
Aarhus

Beboere vil have kvajebajere efter kommunens hul-bommert

Det famøse hus på Skovvejen, hvor kommunen i strid med lokalplanen har givet dispensation til en ubrudt betonmur i underetagen. I stedet for huller i muren, kommer der formentlig nu en beplantning op af den. Foto: Axel Schütt

Stik imod lokalplanen og uden at høre naboerne gav kommunen dispensation til et hus på Skovvejen med en underetage som stor, ubrudt mur. Nu må naboerne nøjes med at få lidt mur-beplantning at kigge på. Til gengæld forventer de, at kvarteret på andre måder bliver forskønnet - og de forventer kommunale kvajebajere til gadelaugets sommerfest.

AARHUS: Beboerne på Skovvejen har opgivet tanken om at få de huller i betonmuren på et af de nybyggede terrasehuse på Skovvejens østside, selv om lokalplanen foreskriver, at bygningens nederste og omkring fem meter høje mur skal være brudt op.

Til gengæld forventer de, at kommunen serverer kvajebajere til gadelaugets årlige sommerfest.

Og hvorfor nu det?

Jo, fordi historien kort fortalt er denne.

Vi forstår ikke hvordan ovenstående proces kan være udtryk for normal og god sagsbehandlingsskik i Aarhus Kommune?"

Skovvejens Gadelaug, i høringssvar til kommunen

Kommunens bommert

Forslaget til lokalplan for Terrassehusenes seks bygninger langs Risskovstien og Skovvejen mødte stor lokal modstand - ikke mindst mod den fornemmelse af ubrudt mur, som husenes fem meter høje p-kælder over terræn ville give.

Enden på det blev, at bærende konstruktioner i bebyggelsens underetage mod Risskovstien og Skovvejen skulle udføres som søjler eller murpiller, der højst må være en meter brede.

Så vidt, så godt. Og sådan blev de fem første huse da også opført. Da det sjette begyndte at skyde op, var det derimod med en ubrudt betonmur. Beboere kontaktede kommunen, der dog ikke ville stoppe byggeriet men i stedet forsikrede, at man altid senere kunne skære de huller ud, som lokalplanen foreskriver.

Siden skulle det vise sig, at det var kommunen selv, der have givet bygherren dispensation til en mur uden huller - uden tilsyneladende at være klar over, at det var det, den gjorde. Sådan en dispensation kan kommunen i øvrigt slet ikke give uden, at den har været i høring blandt naboerne.

Terrassehusene på Skovvejen set fra vandsiden og med p-kælder og adgangsvej i den høje stueetage. Foto: Axel Schütt
Annonce

Pest eller kolera

Efterhånden som huset var vokset op i fuld højde, viste det sig, at man ikke bare lige kunne skære huller i betonen. Skulle den kunne klare trykket fra oven og fra Skovvejen, skulle muren stives af med kraftige og ikke ligefrem dekorative stålbjælker på siden ud mod Skovvejen.

Nu er beboerne så blevet hørt: Vil I have huller og stålbjælker, eller vil I hellere have en beplantning op ad den ubrudte mur.

Det er den sidste løsning, Skovvejens Gadelaug nu føler sig tvunget til at vælge.

"Skovvejskvarterets Gadelaug konstaterer, at beplantningsløsningen er den eneste reelle løsning af de to af kommunen foreslåede løsninger", skriver lauget i sit høringssvar til kommunen, hvor det også konstaterer, at der tilsyneladende ikke er et ønske fra hverken kommune eller bygherre om at leve op til den vedtagne lokalplan.

Videre hedder det:

"Derudover skal Skovvejskvarterets Gadelaug fremhæve, at vi finder hele processen - såvel sagsbehandlingsmæssigt som høringsmæssigt dybt problematisk og kritisabel. Vi forstår ikke, hvordan ovenstående proces kan være udtryk for normal og god sagsbehandlingsskik i Aarhus Kommune?"

Annonce

Kvajebajer med mere

Og så er vi lige ved at være tilbage ved kvajebajerne.

Gadelauget skriver nemlig også, at det forventer en eller anden form for kompensation til området fra kommunen. Det kunne for eksempel være i form af en begrønning langs Skovvejen og en udsmykning af cykeltunnelen under Skovvejen.

Derudover ser de gerne, at bygherren bidrager med et beløb til gadelaugsfesten, der så samtidig kan blive velkomstfest for Terrassehusenes beboere.

"Den uskønne byggeproces skal ikke ligge de nye beboere i området til last," hedder det i høringssvaret, der fortsætter:

"Vi vil samtidig foreslå, at kommunen ved samme fest giver en kvajebajer/kvajevand til områdets beboere, som en symbolsk kompensation for den utilstrækkelige sagsbehandling og manglende udvisen af rettidig omhu, og som et udtryk for, at vi nu sammen kigger fremad i forhold til at styrke det fysiske og sociale miljø i kvarteret."

Annonce
Kultur For abonnenter

Passionerede fugleentusiaster danner rammen om fortælling om frihed: En stork flyver ikke pludselig til Færøerne, fordi den har lyst

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Se alle billederne: Så slidt er byens engang flotteste 'dame' i dag - men en opfriskning er på vej

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

Alarm 112

Røver truede sig til penge ved 7Eleven: Stak af inden politiet dukkede op

AGF

David Nielsen hylder modstander efter pokalsejr: - Jeg får kuldegysninger over en fodboldklub som Frem

Aarhus

Sprayede maling i hovedet på lokomotivfører: Ung graffitimaler taget på fersk gerning på Aarhus H

Aarhus For abonnenter

Truels og Emil skal begge opereres: Den ene er indkaldt til undersøgelse om næsten tre år - den anden om syv år

Debat

Venstre ønsker ny skiltepolitik: Det skal være tilladt at reklamere i vejkanten for jordbær og æg

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Trøjborgs pølsevogn er blevet til kaffebar: I begyndelsen hadede de nye ejere hinanden, nu vil de hygge om Aarhus' bohemekvarter

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

AGF

Reportage fra et vindblæst Valby Stadion: Der var ild i de store pinde og i særdeleshed i Oliver Lund, da AGF røg videre i pokalen

Aarhus For abonnenter

Trængslen vokser på Brabrandstien: Så mange alvorlige uheld er der sket de seneste tre år

Aarhus

Galophest er folkeeje i Aarhus: 130 ejere og Karin Salling spiller en rolle i eventyret

Annonce