Annonce
Indland

Beboere vinder sag mod kommune om forhold i ældrecenter

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Det var ikke i orden, da Hjørring Kommune lavede plejeboliger om til ældreboliger, fastslår Ankestyrelsen.

Hjørring Kommune i Nordjylland er blevet underkendt af Ankestyrelsen i en sag om plejecentret Havbakken i Tornby.

Det oplyser Ældre Sagen.

Siden 1. november sidste år har kommunen drevet Havbakken som ældreboliger med almindelig hjemmepleje og ikke som før et plejecenter med fast plejepersonale.

Det har skabt vrede hos de ældre. Så Ældre Sagen valgte at stævne kommunen. Ankestyrelsen har nu givet de ældre medhold i sagen. Den har pålagt kommunen at genoptage den oprindelige hjælp.

- Du har fortsat ret til levering af hidtidig hjælp gennem det faste tilknyttede personale, der skal være på et plejecenter, og ikke gennem anden leverandør, for eksempel kommunens hjemmepleje.

- Kommunen skal derfor genoptage den bevilgede hjælp gennem den bevilgede servicepakke fra plejecentrets faste personale, står der ifølge Ældre Sagen i afgørelsen.

Meldingen glæder Ældre Sagens direktør, Bjarne Hastrup.

- Det har været et trist forløb, som har haft helt uacceptable konsekvenser for beboerne, der burde kunne have tillid til deres kommune, siger han i en skriftlig kommentar.

I modsætning til plejeboliger har ældreboliger ikke personale døgnet rundt. Derfor er boligerne egnet til ældre, der kan klare sig i egen bolig uden døgndækning.

Borgmester i Hjørring Kommune, socialdemokraten Arne Boelt, har tidligere udtalt, at han ikke mener, at kommunen svigtede de ældre ved at omdanne Havbakken til ældreboliger.

Bjarne Hastrup forventer, at kommunen retter ind.

- Jeg forventer nu, at Hjørring Kommune straks vil tage kontakt til de konkrete beboere og deres pårørende i lyset af Ankestyrelsens afgørelse.

- Nu må kommunen hurtigst muligt få rettet op på sagen på en ordentlig og respektfuld måde, siger han.

Bjarne Hastrup vurderer, at afgørelsen kan få stor betydning for ældre landet over.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Påbud til kommunens sygepleje-indsats i en del af Aarhus: - Kritikken hører til noget af det værste, jeg har set

Leder For abonnenter

Kunstværk er vigtigere end kunstkøn

Lad os bare slå det fast fra start: ja, der er stadig åbenlyse udfordringer med ligestilling i dagens Danmark. Det er der på mange områder, og på mange områder er der heldigvis også bevægelser mod mere ligestilling. Måske ikke på alle områder, og måske er der heller ikke lige meget fart i bevægelserne mod det bedre, men der er bevægelse mange steder. Et af de steder er i kunstens verden, og seneste eksempel er hentet i hovedstaden, hvor Københavns Kommune har et udvalg; Rådet for Visuel Kunst, der støtter og køber kunst af "høj kvalitet" (som der står skrevet på kommunens hjemmeside) Rådet for Visuel Kunst køber kunst til kommunens mange institutioner og kontorer og har nu besluttet, at der fremover skal være kønskvoter på den kunst, som Københavns Kommune køber. Det vil sige, at der fra nu af skal være en kønslig ligefordeling mellem de indkøbte værker. At kunstnerens køn skal være et parameter, når der købes et kunstværk. Men måske burde Rådet for Visuel Kunst vende øjnene 180 grader og kigge nærmere på kønsfordelingen blandt dem selv. Der er nemlig otte medlemmer af rådet, hvoraf kun to er kvinder. De seneste seks år har rådets seks mænd og to kvinder købt 190 kunstværker, hvoraf 109 er udført af en mand, og 81 er udført af en kvinde. Det er ikke kønslig ligefordeling til sidste decimal, men det er vel ikke et udtryk for et kønsligt fravalg af kvinder. Havde den kønslige fordeling af kunstværker været mere lige, hvis rådet havde været mere lige kønsfordelt? Måske. Måske ikke. Men når det drejer sig om kunst, så bør kunstnerens køn ikke spille nogen rolle overhovedet. Kunstværket er vigtigere end kunstnerens køn, og selv om intentionen bag beslutningen om et ligeligt kønsfordelt indkøb af kunstværker er prisværdig, så er beslutningen også latterlig, netop fordi den siger, at kønnet er vigtigere end værket - og hvorfor så købe værket? Nu risikerer Københavns Kommune at købe kunstværker af "mindre høj kvalitet", fordi der er truffet en beslutning om kønslig ligefordeling, og dermed kommer kunsten i anden række. Det er vel ikke meningen.

Aarhus For abonnenter

Vandchef vil forebygge katastrofer: Ønsker flere engsøer ved Aarhus

Aarhus

En stemning af første skoledag: 169 århusianere havde en fest med at blive danske statsborgere

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Annonce