Annonce
Aarhus

Beder-Bering vejen får fem kilometer nye elkabler: Nu kan landmanden også få solenergi på taget

Beder-Beringvej vejens byggeri er i fuld sving. Fem kilometer kabler skal også anlægges. Her et kig på arbejdet med den nye omfartsvej i Aarhus syd tæt ved Hasselager og Enslev, da det for alvor tog fart sidste år. Foto: Jens Thaysen
Fem kilometer nye elkabler, som kan fjernstyres, og en tunnel på 250 tons er nogle af ingredienserne ud over jord og asfalt, der arbejdes med på den 12 kilometer nye Beder-Bering vejen.

BEDER/BERING: Der knokles lige nu med gravemaskiner, tunneller og jord på den 12 kilometer lange Beder-Bering Vejen, der skal stå klar om halvandet år ved indgangen til 2023. Men arbejdet handler ikke kun om asfalt og jord.

Netselskabet Dinel, der sørger for at mere end 109.000 husstande og virksomheder i det østjyske Auras el-kunder får deres strøm, har også travlt.

- Når kommunen bygger en stor ny vej, skal der graves og flyttes en masse jord – og i den jord ligger Dinels kabler. Som en del af det store vejprojekt, skal Dinel derfor flytte cirka 5 kilometer kabler, en transformerstation og en række andre anlæg, siger Søren Damkjær Møller, der er projektleder hos Dinel.

Annonce

Dinels forsyningsområde er et spejl på den vækst, der sker udenfor Aarhus med nye bolig-områder og dermed øget trafik, som er årsagen til, at den nye store ringvej uden om Aarhus – Bering-Beder vejen skyder op.

Gør plads for 250 ton sænketunnel

Hvis du kører mellem Odder og Aarhus, har du måske lagt mærke til, at der er gang i gravemaskinerne lige uden for Beder. Det store Bering-Beder projekt tager sin begyndelse her, og det er et af de steder, hvor Dinel snart skal i gang med at flytte kabler.

- Der skal etableres et stort lyskryds uden for Beder og en tunnel under Letbanen, og Dinel skal derfor blandt andet flytte de kabler, som forsyner Letbanen. En 250 ton tung sænketunnel skal skubbes ind under Letbanen, som kommer til at holde stille et par dage. Kablerne ved Letbanen skal flyttes inden og lægges pænt på plads, når tunnelen er på plads, siger Søren Damkjær Møller.


Der skal etableres et stort lyskryds uden for Beder og en tunnel under Letbanen, og Dinel skal derfor blandt andet flytte de kabler, som forsyner Letbanen.

Søren Damkjær Møller


Annonce

Kabler skal uden om lyskryds

Desuden skal Dinel flytte kabler, så de ikke kommer til at ligge under det store nyanlagte lyskryds. Hvis der skulle blive problemer med kablerne senere, er det er det ikke smart at skulle grave et stort, nyt lyskryds op for at reparere dem.

Der er allerede etableret to store tilsvarende lyskryds ved Hørning og Tranbjerg, som en del af projektet.

Annonce

Transformerstation ville svæve otte meter over jorden

Et andet sted langs den nye vej – lidt uden for Tranbjerg – har Dinel allerede flyttet en af deres transformerstationer.

- Transformerstationen var dårligt placeret i forhold til, hvor den nye vej skulle løbe, men endnu mere uhensigtsmæssigt var det, at transformerstationen ville skulle svæve otte meter oppe i luften, hvis den ikke blev flyttet. Jorden skulle udjævnes og fjernes for at undgå for mange bakker, siger projektlederen Søren Damkjær Møller.

Dinel kan ikke "bare" flytte en transformerstation fra et sted til et andet, fordi de netkunder, som forsynes fra den, i perioden fra nedtagning til opsætning ikke vil kunne få strøm. Derfor byggede Dinel en anden station, inden de tog den gamle ud af drift.

Hele processen med at bygge en ny transformerstation, flytte alle kablerne og tage den gamle transformerstationen ned tog cirka to måneder og kostede cirka 1,5 mio. kroner. Dinel forventer, at anlægget kan holde i mindst 45 år.

Beder-Bering vejen

Bering-Beder vejen bliver 12 kilometer lang, og den skal sammen med Østjyske Motorvej og Djurslandmotorvejen udgøre en del af en ny overordnet ringvejsforbindelse rundt om Aarhus

Den nye ringvej skal aflaste de øvrige veje og fordele trafikken bedre, og så vil den komme til at spille en vigtig rolle for de fremtidige byvækstområder i den sydlige del af Aarhus Kommune

Flytning er også en god investering

Alt arbejdet, som Dinel skal lave i forbindelse med den nye vej, løber samlet set op i ca. 10 mio. kroner. Selv om det er mange penge, og selv om det ikke er et arbejde, som Dinel har sat i gang på eget initiativ, giver det alligevel en række fordele for både Dinel og kunderne.

Dinel

Dinel er et forbrugerejet netselskab, ejet af AURA a.m.b.a.

Dinel har ansvaret for drift, udbygning og vedligehold af elnettet i forsyningsområdet, der dækker mere end 109.000 kunder i Østjylland fra Hinnerup i nord, Ry i vest, Horsens Fjord i syd, Hou i øst samt det sydlige og vestlige Aarhus.

Dinel har ca. 5.000 km elkabler, 29 stk 60/10 kV transformerstationer, knap 2.600 10/0,4 kV netstationer, der leverer strømmen ud til kabelskabene. Selskabet tæller godt 33.000 kabelskabe, og der er mere end 109.000 elmålere hos kunderne.

Dinel havde i 2020 en af Danmarks højeste leveringssikkerheder – 99,998 % af tiden var der strøm i kontakten

Når kabler og anlæg flyttes vælger Dinel typisk samtidig at opgradere, eksempelvis ved at lægge tykkere kabler. I forbindelse med flytningen af transformerstationen ved Tranbjerg, blev ledningsnettet til og fra stationen gjort stærkere, og dermed har Dinel fået et forædlet og opgraderet elnet i området, som er bedre i stand til at håndtere den grønne omstilling.

Annonce

Fjernstyret el - og plads til solenergi

Helt konkret betyder det, at den landmand, som er nabo til den nye transformerstation, nu har mulighed for at lægge et stort solcelleanlæg på sit tag, hvis han ønsker det, og få Dinel til at aftage den strøm, som anlægget producerer. Det kunne ikke lade sig gøre før flytningen, fordi kablerne var for tynde til at aftage strømmen fra solcelleanlægget.

Ydermere betyder et opgraderet og moderne elnet, at det bliver nemmere at betjene for Dinel, eksempelvis på grund af fjernstyrede koblingsanlæg i transformerstationen. Og dermed bliver arbejdsgangen og processen kortere og billigere – til glæde for både Dinel og kunderne.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Flere føler sig til grin: Inge og Birgit er begge indkaldt til 'forundersøgelser' - i år 2027

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Lakserytteren tog en pause fra 'Vild med dans': Hyggede med sine fans i Salling

Kultur For abonnenter

Passionerede fugleentusiaster danner rammen om fortælling om frihed: En stork flyver ikke pludselig til Færøerne, fordi den har lyst

AGF

Forsvarsspiller imponerede i offensiven i pokalkamp: Er det Oliver Lund, der i fremtiden skal skabe målene i AGF?

Debat

Forbitrelse i Stavtrup: Det ville klæde byrådet at leve op til sine egne idealer

Sport

Bakken Bears åbnede ligaen mod sidste sæsons finalister: Kulissen gjorde en verden til forskel

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

Debat

Pigerne fra 5. er kede af det: Thomas Medom, hvorfor tager du vores klub?

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Se alle billederne: Så slidt er byens engang flotteste 'dame' i dag - men en opfriskning er på vej

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

Alarm 112

Røver truede sig til penge ved 7Eleven: Stak af inden politiet dukkede op

Aarhus For abonnenter

Truels og Emil skal begge opereres: Den ene er indkaldt til undersøgelse om næsten tre år - den anden om syv år

AGF

David Nielsen hylder modstander efter pokalsejr: - Jeg får kuldegysninger over en fodboldklub som Frem

Annonce