Annonce
Aarhus

Bedragere stortrives på nettet: Århusiansk kvinde beskyldes for omfattende svindel

- Hun er stadig i gang, skriver et medlem af den lukkede Facebook-gruppe for folk, der føler sig snydt af den samme århusianske kvinde.

En ung århusiansk kvinde er kommet under heftig beskydning på Facebook. Flere end 100 personer har fundet sammen i en Facebookgruppe med det formål at få deres fælles plageånd buret inde.

- Lad nu være med at handle med hende!

- Jeg har været hos politiet i dag og anmeldt hende.

- Vi har smidt hende ud fra vores gruppe for at have solgt samme sæt tallerkner til syv forskellige mennesker.

- Hun har også snydt mig. Modtog aldrig en skid fra hende. Fandeme lavt.

Sådan lyder bare et lille udpluk af utallige harmdirrende kommentarer i en lukket Facebookgruppe, der har eksisteret siden juli sidste år, og nu tæller flere end 120 medlemmer.

Gruppen er blevet et samlingssted for folk, der alle hævder at være blevet taget ved næsen af den samme person: En yngre århusiansk kvinde, som tilsyneladende svindler på livet løs i køb- og salggrupper på Facebook og på andre af nettes salgssider.

Og det er ikke småting, den unge kvinde beskyldes for: Alt fra hæleri og tyveri til bedrageri og gement fup.

Mange af gruppens medlemmer har anmeldt kvinden for bedrageri til Østjyllands Politi, mens andre har valgt at slæbe kvinden i Fogedretten i håb om at få deres penge tilbage.

Annonce

Undgå at blive snydt på nettet


  • Tjek sælger grundigt. Hvis du handler med en virksomhed, skal siden indeholde virksomheden navn, mailadresse, telefonnummer, fysiske adresse samt virksomhedens 8-cifrede CVR-nummer.
  • Tjek om prisen er realistisk. Skæve priser som eksempelvis 2345,87 for en Canada Goose Jakke kan være tegn på, at siden er oversat af en maskine. Hvis varen er betragteligt billigere end alle andre steder, kan der desuden være tale om kopivarer.
  • Er siden fuldt af stavefejl, er det typisk fordi, den er oversat af Google Translate. Den kan være et tegn på, at siden ikke er sikker at handle med.
  • Tjek altid modparten på Google og se, om du kan finde andres brugeranmeldelser.
  • Stol på din mavefornemmelse, når du handler med private. Hvis en handel lyder for god til at være sand, er den det med stor sandsynlighed. Mød om muligt modparten personligt og vær på vagt, hvis der kun er få tilgængelige oplysninger.
  • Bed om en se kvittering på varen, inden du betaler.
  • Betal aldrig via bankoverførsel. Bliver du snydt af en virksomhed, har din bank ikke mulighed for at tilbageføre pengene, hvis du har overført dem fra din konto. Det kan banken kun gøre, hvis du har brugt dit kreditkort eller MobilePay.
  • Oplys aldrig dit kortnummer per mail eller telefon.
  • Sørg for at gemme alle former for dokumentation.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk

En yngre århusiansk kvinde efterforskes i øjeblikket i forbindelse med omfattende svindel på internettet. Mens sagen står på, har kvindens ofte fundet sammen på Facebook, hvor de forsøger at advare andre. Illustration: Jens Nex

Et net af løgne

De fleste af opslagene i Facebookgruppen beskriver handler, hvor kvinden har modtaget penge for varer, som aldrig dukker op hos køberen. Typisk drejer det sig om makeup, designernips, mobiltelefoner og andre brugsgenstande.

Nogle deler kvindens seneste salgsopslag som advarsel, mens andre forsøger at få hende blacklistet i Facebook-grupper, hvor hun stadig ikke er udelukket.

Århus Stiftstidende har talt med en stribe af gruppens medlemmer, der alle har politianmeldt den pågældende kvinde. Hendes undskyldninger varierer angiveligt fra salg til salg. Enten er hendes Facebookprofil blevet hacket, eller også er der knas med telefonen. Hvis altså ikke det er posten, der har smidt pakkerne væk.

En af dem, der for alvor fortryder at have mødt kvinden, er århusianske Sacha. Hun ønsker ikke sit efternavn offentliggjort af frygt for repressalier fra kvindens venskabskreds.

- Vi mødtes gennem en fælles bekendt i 2015 og blev vel en slags venner, fortæller Sacha.

Hun beskriver kvinden som tillidsvækkende, men stærkt manipulerende.

Venskabet holdt heller ikke ret længe, før end Sacha efter eget udsagn blev viklet ind i et net af løgne, bedrageri, vrede købere og politiet.

- Hun fortalte mig, at hendes MobilePay ikke virkede på grund af den seneste opdatering til mobilen. Jeg var så dum at lade hende bruge min. Så en aften lod jeg hendes kunder overføre penge til min MobilePay-konto. Penge som jeg derefter gav til hende, forklarer Sacha.

- Helt ny men uden æsken, der er blevet spist af hunden, desværre. Sådan forsøger kvinden at sælge en spurv fra designmærket Lucie Kaas i en af de mange østjyske køb- og salggrupper på Facebook. Her bliver opslaget delt i en anden lukket gruppe, hvor medlemmerne arbejder på at få kvinden blacklistet og smidt ud.

Bjerg af politianmeldelser

Der var bare lige det problem, at kunderne aldrig modtog deres varer. Og hurtigt begyndte det at vælte ind med vrede beskeder på Sachas telefon.

- Det var fire personer, der i alt overførte omkring 2.000 kroner. De troede selvfølgelig, at jeg var sælgeren. Da det gik op for mig, at jeg var blevet narret, gik jeg med det samme til politiet og forklarede dem sammenhængen. De fortalte mig, at de allerede havde et bjerg af anmeldelser mod den samme kvinde.

Det er cirka et år siden nu. Sacha har ikke længere kontakt til kvinden, der tilsyneladende har fortsat sine svindelnumre. I hvert fald vælter det stadig ind med advarsler og historier om snyd i hendes ofres Facebookgruppe.

Nu er Sacha selv blevet mistænkeliggjort og risikerer i værste fald en plettet straffeattest. Desuden har hun ikke kunnet bruge MobilePay siden episoden, fordi hendes konto er sat i forbindelse med svindel og er blevet lukket.

- Faktisk har jeg fået oplyst hos politiet, at jeg selv risikerer en straf, fordi jeg har været stråmand i en bedragerisag. Også selvom det er mig, der har anmeldt kvinden, siger Sacha til Århus Stiftstidende.

- Hun er stadig i gang. Jeg har skrevet til admin i gruppen og sendt link til gruppen her, skriver et andet medlem af den lukkede Facebookgruppe for folk, der alle føler sig snydt af den samme århusianske kvinde.

Sager fra hele landet

Østjyllands Politi bekræfter, at efterforskningsafdelingen for økonomisk kriminalitet gennem længere tid har haft den unge århusianske storsvindler i kikkerten.

- Der ligger et stort antal forhold i den sag. Vi har fået henvendelser på kvinden fra stort set samtlige politikredse i landet. Så du kan sige, at vi har samlet til bunke i nogen tid, fortæller Nicki S. Pedersen, leder af afdelingen for økonomisk kriminalitet hos Østjyllands Politi.

Han oplyser, at sagen, der formentlig munder ud i en stribe forskellige sigtelser, i øjeblikket ligger til behandling hos anklagemyndigheden. Der er endnu ikke sat en dato for, hvornår kvinden skal i retten.

Trods gentagne forsøg er det ikke lykkedes for Århus Stiftstidende at få en kommentar fra den bedragerianmeldte kvinde.

LÆS OGSÅ: »Fupmagere udnytter nye betalingsformer

LÆS OGSÅ: »Svindel på nettet: Et mobilnummer alene er et skidt tegn

LÆS OGSÅ: »Den Blå Avis tager ingen chancer

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

AGF udlejer back til ny klub i 1. Division

Læserbrev

Læserbrev: Byhistorie - vi siger det ikke til nogen

På Rækker Mølle Skoles skolebibliotek var der et relativt begrænset udvalg af læsestof. Det lykkedes dog at finde nogle bøger, hvis fortælling jeg har taget med mig siden hen. Bøgerne er skrevet af Hjørdis Varmer og handler om Peter Sabroe. En af bøgerne har titlen ”Børnenes Ven”, og derfor har statuen af netop Peter Sabroe altid givet så god mening for mig, når jeg er kørt forbi Østbanetorvet i Aarhus. På torvet står Sabroe hugget i granit, mens han holder en lille pige i hånden. Fra Varmers bog genkendte jeg historien om den århusianske socialdemokrat, som værnede om de udsatte børn, og som ofte lykkedes med at forbedre disse børns vilkår på nærmest heroisk vis. Når jeg bringer Peter Sabroe på banen, skyldes det i høj grad, at det er et godt eksempel på, hvordan Aarhus holder munden lukket, når historiens vingesus findes i bybilledet. Hvorfor formidler vi ikke i højere grad hvem, hvad, hvor i vores by? Eksempelvis byens jødiske kirkegård. Den står lige i nærheden af rådhuset, men den står der bare og forfalder. Hvorfor fortæller vi ikke om, hvordan det jødiske samfund har bidraget til vores by? Står kirkegården endnu blot i vores by, fordi den er fredet, eller står den der, fordi det giver mening? Kirkegården er et eksempel på vigtig kulturhistorie, som også i dag har sin berettigelse, men som ikke nødvendigvis giver mening for forbipasserende, fordi historien bag ikke bliver fortalt. Samme fortælling er det med lapidariummet, som findes i bunden af Rådhusparken (betegnelse for en samling af gravstene i bunden af Rådhusparken). I ny og næ er jeg vært for en rundvisning på rådhuset, og da jeg første gang skulle stå for sådan en, fik jeg en folder stukket i hånden. Heri kunne jeg læse om Rådhusparken, hvori der står en samling gravstene, hvis navne, repræsenterer betydningsfulde mennesker for vores by – gid jeg kendte mere til den historie! Men det gør jeg ikke, for stenene står der uden at fortælle, hvilke fantastiske individer de repræsenterer, og hvad de har betydet for vores by. Min datter Ellen er otte måneder, og jeg glæder mig så umanerligt til at lære hende Aarhus at kende, men det kommer til at kræve en indsats. Når vi går nede i Volden, Latinerkvarteret eller på Bispetorv, så vil jeg gerne kunne fortælle hende, hvorfor de steder hedder, som de gør. Tænk, hvis det ikke krævede grundig forberedelse af give kærligheden til vores by videre, men i stedet var formidlet som en naturlig del af byindretningen. Sådan er det for eksempel i Odense. På skiltene med gadenavne er der en lille notits om, hvorfor de hedder netop sådan. Det er slet ikke så svært, og det giver mening at formidle mere. På et lidt større plan går vi en fremtid i møde, hvor flere shopper på nettet, og hvor vores bymidte derfor skal byde på noget andet, end det som hjemmesiderne kan. Der bliver længere mellem specialbutikkerne i vores by, formentligt fordi det er svært at holde huslejen hjemme. Det er en tendens, som er svær at gå imod, men tænk, hvis Aarhus Byråd hjalp byens detailhandel, turister og forældre ved at tilrettelægge en levende bymidte, hvor det er spændende at komme, og hvor man har lyst til at befinde sig. Vi bor i en historisk spændende by, som indbyder til både leg og læring, og derfor er det nemt for Aarhus med en lille indsats at differentiere sig i forsøget på at tiltrække turister, kunder og børn på eventyr. For nylig kom vikingerne i vores lyssignaler. Jeg smilede faktisk lidt, da jeg så tiltaget, som Venstres politiske leder, Bünyamin Simsek, har indført. Ved nærmere eftertanke mener jeg faktisk, at det er et rigtig godt eksempel på, hvordan vi levendegør vores by på en spændende måde. Lad os sige det til nogen – sige det videre! Vi bor i en fantastisk by, som rummer en fantastisk fortælling, lad os nu få den historie fortalt! Det giver mening at dyrke en bys særpræg. Det er jo netop en af årsagerne til, at vi, som bor i Aarhus, er stolte af at bo lige her.

Aarhus

Spritkontrol i weekenden: Mor kørte med sit tre-årige barn på skødet

112

Hærværksmænd knuste ruder og hældte maling på gulvet og væggene: Frisør i Egå udsat for groft hærværk

Annonce