Annonce
Debat

Bedre normeringer i daginstitutioner og plejesektor: Der skal tænkes anderledes, hvis Aarhus Kommune skal nå målene

"Skal vi opfylde målsætningen om bedre normeringer i institutionerne og flere sosu-assistenter og sygeplejersker i plejesektoren, så skal disse fag understøttes, og der skal endvidere uddannes flere," skriver Hans-Henrik Hansen og Aase Pedersen. Tegning: Jens Nex

DEBAT: Skal vi opfylde målsætningen om bedre normeringer i institutionerne og flere sosu-assistenter og sygeplejersker i plejesektoren, så skal disse fag understøttes, og der skal endvidere uddannes flere. Og skal vi nå klimamålene i 2030, hvor behovet for erhvervsfagligt personale bliver stort, så skal der simpelthen tænkes anderledes.

Vi har gennem mange år oplevet nedskæringer på de erhvervsfaglige grupper, hvilket kan ses på statistikkerne i Aarhus Kommune, hvor antallet af det ikke akademiske personale falder. Med de glimrende mål, kommunen sætter, som kræver mere erhvervsfagligt personale, kan man undre sig over, at antallet af erhvervsfagligt personale falder og ikke stiger.

Derudover er for eksempel sosu-assistenter, pædagoger, lærere, ledere, socialrådgivere med flere blevet pålagt flere administrative opgaver. Man har foretaget nedskæringer på de administrative opgaver, men opgaverne er ikke forsvundet, men skal stadig udføres og er derved så flyttet over på andre faggrupper, således at disse faggrupper har langt mindre tid til at udføre det, de faktisk er ansat til.

Annonce


(Vi foreslår)... At der indgås lokale trepartsaftaler mellem Aarhus Kommune, Arbejdsgiverforeningerne i Aarhus og Fagbevægelsen i Aarhus, hvor det aftales, hvordan vi får flere uddannet indenfor de erhvervsfaglige områder, samt hvordan erhvervslivet og Aarhus Kommune sikrer, at der ansættes flere lærlinge/praktikanter/elever.


Vi foreslår, at disse administrative opgaver bliver flyttet tilbage til HK'erne, således der frigøres ressourcer til de medarbejdere, der er ansat som sosu-assistenter, sygeplejersker, pædagoger, lærere, ledere, socialrådgivere med flere. Gevinsten vil være, at de faggrupper, der tager sig af børnene i daginstitutionerne og skolerne samt plejepersonalet på plejehjem, lokalcentre og hjemmeplejen, der tager sig af de ældre, syge og handicappede, får bedre muligheder for at udføre det arbejde, de er ansat til.

Udover at der frigøres mere tid, så målene for bedre normeringer i daginstitutioner og plejesektoren kan nås, så skal der stadig ansættes flere.

Derfor foreslår vi, for at opfylde de mål, som både regeringen og Aarhus Kommune har sat sig for 2030, hvor flere undersøgelser viser, at der kommer til at mangle erhvervsfagligt personale (håndværkere, IT personale, plejepersonale, HK'ere med flere):

At der indgås lokale trepartsaftaler mellem Aarhus Kommune, Arbejdsgiverforeningerne i Aarhus og Fagbevægelsen i Aarhus, hvor det aftales, hvordan vi får flere uddannet indenfor de erhvervsfaglige områder, samt hvordan erhvervslivet og Aarhus Kommune sikrer, at der ansættes flere lærlinge/praktikanter/elever.

Forslaget støttes endvidere af FH (Fagbevægelsens Hovedorganisation) Aarhus og Dansk Metal Østjylland.

Dette vil kunne fremtidssikre erhvervslivet og de offentlige institutioner, og ambitionen om at nå de forskellige mål vil være til stede.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Guide til Michelin-kokkenes favoritspisesteder i Aarhus: Her tager vi hen i vores fritid

Danmark

Fredagens coronatal: Færre smittede - flere indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Kommentar: Top seks er fortsat inden for det muliges rige for AGF, men status quo efter 1-1 mod Silkeborg har ikke ligefrem gjort sagen nemmere at løse

Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Debat

Ironi kan forekomme: Vores millionby savner da et højhus ved Møllestien?

Debat For abonnenter

Stiften mener: Sygeplejerskerne har fat i den lange ende

DGI til foreninger med coronatvivl: Hold gang i idrætten

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Tre AGFere spillede over par mod Silkeborg - to leverede en decideret ringe indsats

Debat

Borgmesteren står næppe forrest i headhunternes kø: Kan man bruge en taber på regeringsholdet?

Alarm 112

Voldsomt uheld i Aarhus: Bilist ramt af bus

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

AGF

Det var da i grunden en kamp, AGF skulle have vundet, men som de reelt ikke fortjente at vinde

Aarhus For abonnenter

Bor I her? Mette og Philip har lavet interiørbutik i en lejlighed

AGF

AGF-målmand var ved at eksplodere: - De løb jo bare rundt om os

Annonce