Annonce
Aarhus

Bedre sikkerhed og mere udstyr langs havnen og åen

Europaplads i Aarhus har netop fået hegn op mod åen, hvor en enke sidste år her i avisen kritiserede, at der var helt åbent og mørkt. Hun mistede sin mand i 2014, der druknede i åen. Foto: Søren Willumsen
Aarhus Kommune er langt med at forbedre sikkerheden omkring det vand, århusianerne har fået lettere adgang til både ved havnen og langs åen.
Annonce

AARHUS: Der var generelt ros til sikkerheden ved havnefronten og åen fra beredskabet og Trygfonden, da de først på ugen gik en ny såkaldt sikkerhedsvandring med repræsentanter fra Aarhus Kommune.

- Vi har sat mere belysning op langs vandet og nye redningsstiger, og er på vej med flere nye stiger og redningskranse, og det var der ros til, fortæller driftschef Kim Gulvad Svendsen fra Teknik og Miljø.

Med flere stiger og kranse og bedre belysning forventer han, at det bliver lettere at forebygge faldulykker i vandet og - hvis det sker - at finde og hjælpe den borger op, der er faldet i. For helt at undgå ulykker kan man nok aldrig, fastslår driftschefen.

De konkrete nye tiltag fremgår af faktaboksen ved denne artikel.

Annonce

Enke kritiserede kommunen

I alt har byrådet afsat 1,9 millioner kroner i 2020 til arbejdet med større sikkerhed.

Et af de nye tiltag er et hvidmalet metalhegn langs åen mod Europaplads. Her har hidtil været helt åbent, og det blev for eksempel kritiseret i Århus Stiftstidende sidste år af en enke til en mand, der i 2014 faldt i åen og blev fundet druknet mere end en måned senere.

Enken undrede sig over, at åen ved Europaplads ikke var skærmet med hegn, og at der ikke var mere lys på den mørke Europaplads.

Nu er der i hvert fald kommet hegn op.

- Der er dog åbent, der hvor redningsstigerne hænger, således at man kan komme op, forklarer Kim Gulvad Svendsen.

Annonce

Kritikken blev hørt

For et år siden problematiserede denne avis også, at der ikke er hegn på nordsiden af åen langs cafeerne, hvor der står steler, uden at der er monteret rækværk eller wirer. For et år siden lød forklaringen fra kommunen, at det kunne være noget æstetisk eller praktisk, der var årsag til, at man aldrig havde sat hegn på her.

Men nu kommer der alligevel hegn op. Kritikken er blevet hørt.

- Vi sætter snart hegn op på det meste af strækningen. Det er planlagt, og der vil samtidig blive plantet nogle nye træer på strækningen mellem Europaplads og Clemens Bro, fortæller driftschef Kim Gulvad Svendsen.

Annonce

Alvorlig appel

I bestræbelserne med at skabe større sikkerhed for borgere og gæster i byen har driftschefen dog en alvorlig appel:

- Vi har et stort svind af redningskranse. Nogle smider dem måske i vandet eller tager dem med. Men jeg vil meget appellere til, at man lader kransene hænge. Det kan være et spørgsmål om liv eller død, om der er en redningskrans, når uheldet er ude, lyder opfordringen fra Kim Gulvad Svendsen.

Langs Åboulevarden har der stået steler i flere år uden hegn på. Men nu kommer det, lover en driftschef. Samtidig opfordrer han til, at man lader redningskransene hænge, så de er der, hvis nogen falder i vandet. Foto: Søren Willumsen

Bedre sikkerhed langs havn og å

Her en oversigt over tiltag, der enten er udført eller på vej - ud over de hidtidige stiger og kranse. Alt sammen for at forbedre sikkerheden ved åen og havnen:

Ved Navitas. I dag: Tre redningskranse, otte redningsstiger, redningswire langs overfladen. Nyt: Bedre belysning langs kajkanten udført. To ekstra redningskranse på vej.

Ved Havnepladsen. I dag: To redningskranse, et redningsnummer, fire redningsstiger. Nyt: Mere belysning ved bro mod Navitas og ved kajkanten udført.

Mellem Havnepladsen og Toldboden. I dag:  En redningskrans. Nyt: En redningsstige og en redningskrans på vej. Hegn forlænget. Redningswire overvejes.

Ved Toldboden. I dag: Stenbed mod nord. Nyt: To redningskranse og tre redningsstiger på vej.

Mellem Toldboden og Dokk1. I dag: En redningskrans, et redningsnummer, en redningsstige. Nyt: En redningskrans og en redningsstige på vej. Redningswire overvejes.

Ved Dokk1. I dag:  Ni redningskranse og 12 redningsstiger, to redningsnumre. Nyt: To redningskranse og to redningsstiger på vej.

Europaplads ved Mindebrogade. I dag: To redningskranse og fem redningsstiger. Nyt: Stålhegn opsat med adgang til redningsstiger.

Mindebrogade til Magasin: I dag: Tre redningskranse, fem redningsstiger, otte trapper. Nyt: Tre redningskranse på vej. Tre redningsstiger under opførelse.

Magasin til Grønnegade. I dag: Tre redningsstiger. Nyt: Tre redningskranse og tre redningsstiger på vej.

Grønnegade til Mølleparken. Nyt:  To redningskranse på vej. To redningsstiger under opførelse.

Ved Mølleparken: I dag: En redningskrans. Nyt: En redningsstige under opførelse. Bedre belysning udført.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Nye aflysninger: Mandag morgen har letbanen igen problemer på Grenåbanen

Annonce