Annonce
Østjylland

Begravelse af godsejerfamilie trækker ud

Begravelsen af en godsejerfamilie, som har været død i 300 år, trækker ud. Arkivfoto: Morten Pape
Syv mere end 300 år gamle trækister i Gosmer Kirkens tårnkapel er så medtagne, at menighedsrådet længe har villet putte dem i jorden. Men nu kræver Nationalmuseet flere undersøgelser.
Annonce

Gosmer: Det bliver formentlig ikke i 2020, at menighedsrådet i Gosmer-Halling Sogne får lov til at begrave Gregorius Rathlou, hans hustru Margrethe Gersdorff, to sønner, en svigerdatter samt fire børnebørn på kirkegården.

Det fortæller formand for menighedsrådet, Rikke Gade, der ellers allerede i 2019 fik en konservators vurdering af, at kisterne efter så mange år i kapellet var for ødelagte til, at det gav mening at restaurere dem.

Sammen med resten ad menighedsrådet bad hun derfor biskoppen om tilladelse til at begrave kisterne i et hjørne af kirkegården – eventuelt ved en begivenhed, hvor sognebørnene kunne deltage.

Annonce

Overfyldt kapel

- Biskoppen var også positiv overfor ideen, men først skulle planerne forbi Nationalmuseet, som efter et besøg i juni kræver nye udregninger. Folkene herfra vil vide, hvad det vil koste at begrave familien fremfor alligevel at få restaureret kisterne. Så det arbejde har vi nu iværksat, siger formanden.

Hun ærgrer sig over, at der skal flere undersøgelser til.

- For os handler det faktisk ikke så meget om, hvad det vil koste at renovere kisterne men mere om, at tårnkapellet er overfyldt med kister, som, så vidt jeg forstår, blev placeret midlertidigt i kapellet for mere end 300 år siden. Der står i forvejen to flotte stensarkofager. Men nu må vi vente og høre, hvad folkene fra Nationalmuseet anbefaler, når de hører prisen på en restaurering og en begravelse, siger formanden.

Menighedsrådet har hyret en konsulent til at føre de videre forhandlinger med Nationalmuseet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Tømrerfirma konkurs: Byggetvisten på det tidligere Hotel Kongens Ege var med til at slå det sidste søm i kisten

Danmark

Dyr redningsaktion: Bravo Tours sender kæmperegning til skatteyderne

Bakken Bears

Stort corona-udbrud i Bakken Bears: Over halvdelen af truppen testet positive

Annonce