Annonce
Østjylland

Belgiens konge træder tilbage med »sindsro«

Kong Albert abdicerer og overlader tronen til sin ældste søn, Philippe. Det er første gang, at en konge træder tilbage i Belgiens historie.

BELGIEN: Den belgiske konge Albert d. II fortalte onsdag i en direkte transmission på belgisk TV, at han trækker sig tilbage og overlader tronen til sin søn Philippe.

Annonce

Ifølge Reuters sagde kongen i talen, at han følte sig for gammel til passe sine opgaver godt nok.

»Det er med sindsro og fuld tillid, at jeg meddeler min hensigt om træde tilbage 21. juli på vores nationale helligdag til fordel for arvingen, min søn Philippe,« sagde den 79-årige konge i TV-talen.

Arvtageren Philippe er 53 år og gift med prinsesse Mathilde, med hvem han har fire børn.

Den afgående Kong Albert er født 6. juni 1934 og overtog tronen i august 1993 efter broderen Kong Baudouin, der døde uden arving. Albert bliver ifølge Reuters den første konge i det belgiske kongehus' historie, der abdicerer.

»Jeg har en alder, ingen af mine forgængere har nået. Min alder og mit helbred tillader mig ikke at udøve mine forpligtelser, som jeg gerne ville,« gav han som direkte begrundelse til, at han nu træder ned fra tronen i det belgiske kongehus.

Kongehuset i Belgien er et konstitutionelt monarki og har derfor primært en repræsentativ rolle, hvor kongen deltager ved kulturelle begivenheder, eksportfremstød eller som et led i officielle ceremonier eller møder. Kong Albert har dog tidligere blandet sig i det politiske liv, da det på mange måder delte Belgien blev kastet ud i en politisk krise i 2007. Det skete, efter at forhandlingerne om en ny regering var brudt sammen.

Belgien er delt i det flamsksprogede Flandern, det fransksprogede Vallonien og den tosprogede hovedstad Bruxelles, men kongehuset har været en sjældent samlende kraft i landet, hvor magten i stigende grad flytter til de regionale regeringer.

Flamsk- såvel som fransktalende belgiere er især begejstrede for prins Philippes hustru. Hun har sikret arvefølgen, er adelig, pletfri og taler både flamsk og fransk, og hendes vindende væsen og positive udstråling har været et trumfkort for kongehuset i en sådan grad, at de belgiske medier har døbt det »Mathilde-effekten«.

Den belgiske konges abdikation sker blot seks måneder efter, at Hollands dronning Beatrix overlod tronen til sin søn, Willem Alexander.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spørgsmål om habilitet: Jamen, er det ikke bare politik

Bünyamin Simsek er en kontant mand, rap og skrap i replikken. Som medlem af Venstres gruppe på syv er hans indflydelse i Aarhus Byråd begrænset. Blokken af socialdemokraterne og deres medspillere SF, Enhedslisten og Radikale kan skabe flertal, så rådmanden for teknik og miljø kan have svært ved at komme igennem med sine ideer. Sådan er politik. Så Simsek forsøger at markere sig på andre måder. Han har ikke spor imod at diske op med anderledes og provokerende ideer og forslag, og han går ikke af vejen for en god diskussion og et verbalt slagsmål. For eksempel som da han gik ind i sagen om p-pladserne ved fiskeforretningerne på havnen for nylig. Her tog han parti for de erhvervsdrivende, helt i pagt med Venstres holdninger. Det er også, hvad han gør i den sag, der nu er til diskussion. To medlemmer af byrådet mener, at Simsek har været lovlig tæt på erhvervsmanden Martin Busk, der har interesser i Risskov. De to byrådskolleger mener, at Simsek har været lidt for langt fremme i skoene i en sag, hvor Busk har søgt om lov til at udstykke en grund på Rolighedsvej 16 A i Risskov i to. Juridisk Afdeling i Aarhus Kommune har behandlet klagen fra de to politikere, og svaret er utvetydigt: Simsek er ikke inhabil i sagen. Rådmanden har holdt møder med Busk, de to er medlemmer af den samme forening, Det Borgerlige Skydeselskab, og de har været på rejser i Tyrkiet sammen med en del andre. Så de to klagere fra Enhedslisten og Radikale synes, de taler rigeligt meget sammen. Men er det ikke bare politik, det Simsek har gjort? Politikere går ind i et parti, der passer med deres synspunkter, og plejer interesser for de mennesker, som er på samme politiske linje. Det gør vel ikke kun Simsek, men det gør alle andre politikere. Det er en del af deres job. Og de forsøger at fremme de synspunkter, som deres parti og de selv repræsenterer. Så længe indstillinger til byrådet og afgørelser, de træffer, er inden for de gældende love og regler er der ingenting at komme efter. Det er vel også det, juridisk afdeling siger med afgørelsen.

Aarhus For abonnenter

Mads mistede sin lillebror til sjælden kræftsygdom: 'Jeg har aldrig oplevet noget, der var mere smertefuldt'

Annonce