Annonce
Østjylland

Belgiens konge træder tilbage med »sindsro«

Kong Albert abdicerer og overlader tronen til sin ældste søn, Philippe. Det er første gang, at en konge træder tilbage i Belgiens historie.

BELGIEN: Den belgiske konge Albert d. II fortalte onsdag i en direkte transmission på belgisk TV, at han trækker sig tilbage og overlader tronen til sin søn Philippe.

Ifølge Reuters sagde kongen i talen, at han følte sig for gammel til passe sine opgaver godt nok.

»Det er med sindsro og fuld tillid, at jeg meddeler min hensigt om træde tilbage 21. juli på vores nationale helligdag til fordel for arvingen, min søn Philippe,« sagde den 79-årige konge i TV-talen.

Annonce

Arvtageren Philippe er 53 år og gift med prinsesse Mathilde, med hvem han har fire børn.

Den afgående Kong Albert er født 6. juni 1934 og overtog tronen i august 1993 efter broderen Kong Baudouin, der døde uden arving. Albert bliver ifølge Reuters den første konge i det belgiske kongehus' historie, der abdicerer.

»Jeg har en alder, ingen af mine forgængere har nået. Min alder og mit helbred tillader mig ikke at udøve mine forpligtelser, som jeg gerne ville,« gav han som direkte begrundelse til, at han nu træder ned fra tronen i det belgiske kongehus.

Kongehuset i Belgien er et konstitutionelt monarki og har derfor primært en repræsentativ rolle, hvor kongen deltager ved kulturelle begivenheder, eksportfremstød eller som et led i officielle ceremonier eller møder. Kong Albert har dog tidligere blandet sig i det politiske liv, da det på mange måder delte Belgien blev kastet ud i en politisk krise i 2007. Det skete, efter at forhandlingerne om en ny regering var brudt sammen.

Belgien er delt i det flamsksprogede Flandern, det fransksprogede Vallonien og den tosprogede hovedstad Bruxelles, men kongehuset har været en sjældent samlende kraft i landet, hvor magten i stigende grad flytter til de regionale regeringer.

Flamsk- såvel som fransktalende belgiere er især begejstrede for prins Philippes hustru. Hun har sikret arvefølgen, er adelig, pletfri og taler både flamsk og fransk, og hendes vindende væsen og positive udstråling har været et trumfkort for kongehuset i en sådan grad, at de belgiske medier har døbt det »Mathilde-effekten«.

Den belgiske konges abdikation sker blot seks måneder efter, at Hollands dronning Beatrix overlod tronen til sin søn, Willem Alexander.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Udbrud af ekstra smitsom corona-variant: Vuggestue og børnehave i Risskov lukket

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce