Annonce
Østjylland

Belgierne har fået ny konge

Philippe overtager nu tronen efter sin far, den afgåede kong Albert II, som abdicerede søndag formiddag.

BELGIEN: Søndag middag byttede den belgiske kronprins Philippe sin titel ud med titlen som konge. Det skete, da han foran den belgiske regering og adskillige gæster og hujende tilskuere ved det belgiske parlament i Bruxelles blev taget i ed.

Annonce

Ved sin ankomst til parlamentet fik han et enormt bifald, blandt andet også af sin kone, Mathilde, som var bevæget ved situationen. Og med to fingre i vejret aflagde han sin ed efterfulgt af stående klapsalver og en indsættelsestale på ikke bare et sprog, men på landets tre officielle sprog.

Den 53-årige nuværende konge overtager posten efter sin far, 79-årige prins Albert, som halvanden time tidligere officielt var trådt tilbage efter 20 år på tronen.

Prins Albert abdicerede på grund af sin alder og svigtende helbred, og det var han den første konge i Belgiens historie til at gøre.

»Det er en konge, der i de seneste år har været noget skandaleombrust. Han har fået kritik politisk for ikke at være upartisk nok. Og så er der en personlig sag, hvor en kvinde er stået frem og sagt, at kongen er hendes far. Så han har fået et barn uden for ægteskab. Hun har truet med en retssag, hvor hun vil have dna-prøver,« siger Lars Hovbakke Sørensen, historiker og royal kender, til TV 2 News som yderligere forklaring på kong Albert IIs beslutning.

Efter abdicerings-ceremonien blev den nu afgåede konge hyldet af befolkningen på kongepaladsets balkon i Bruxelles, inden turen gik videre til indsættelsen af sønnen i landets parlament.

Sammen med sin hustru Mathilde med den nyslåede titel som dronning har den nye konge fire børn. Deres ældste datter bliver den første kvindelige tronarving i Belgien.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spørgsmål om habilitet: Jamen, er det ikke bare politik

Bünyamin Simsek er en kontant mand, rap og skrap i replikken. Som medlem af Venstres gruppe på syv er hans indflydelse i Aarhus Byråd begrænset. Blokken af socialdemokraterne og deres medspillere SF, Enhedslisten og Radikale kan skabe flertal, så rådmanden for teknik og miljø kan have svært ved at komme igennem med sine ideer. Sådan er politik. Så Simsek forsøger at markere sig på andre måder. Han har ikke spor imod at diske op med anderledes og provokerende ideer og forslag, og han går ikke af vejen for en god diskussion og et verbalt slagsmål. For eksempel som da han gik ind i sagen om p-pladserne ved fiskeforretningerne på havnen for nylig. Her tog han parti for de erhvervsdrivende, helt i pagt med Venstres holdninger. Det er også, hvad han gør i den sag, der nu er til diskussion. To medlemmer af byrådet mener, at Simsek har været lovlig tæt på erhvervsmanden Martin Busk, der har interesser i Risskov. De to byrådskolleger mener, at Simsek har været lidt for langt fremme i skoene i en sag, hvor Busk har søgt om lov til at udstykke en grund på Rolighedsvej 16 A i Risskov i to. Juridisk Afdeling i Aarhus Kommune har behandlet klagen fra de to politikere, og svaret er utvetydigt: Simsek er ikke inhabil i sagen. Rådmanden har holdt møder med Busk, de to er medlemmer af den samme forening, Det Borgerlige Skydeselskab, og de har været på rejser i Tyrkiet sammen med en del andre. Så de to klagere fra Enhedslisten og Radikale synes, de taler rigeligt meget sammen. Men er det ikke bare politik, det Simsek har gjort? Politikere går ind i et parti, der passer med deres synspunkter, og plejer interesser for de mennesker, som er på samme politiske linje. Det gør vel ikke kun Simsek, men det gør alle andre politikere. Det er en del af deres job. Og de forsøger at fremme de synspunkter, som deres parti og de selv repræsenterer. Så længe indstillinger til byrådet og afgørelser, de træffer, er inden for de gældende love og regler er der ingenting at komme efter. Det er vel også det, juridisk afdeling siger med afgørelsen.

Kultur For abonnenter

Bedre end Beyoncé og i sang med Prins Henrik: Ti ting du ikke vidste om legendariske Michael Learns to Rock

Annonce