Annonce
Østjylland

Belgierne har fået ny konge

Philippe overtager nu tronen efter sin far, den afgåede kong Albert II, som abdicerede søndag formiddag.

BELGIEN: Søndag middag byttede den belgiske kronprins Philippe sin titel ud med titlen som konge. Det skete, da han foran den belgiske regering og adskillige gæster og hujende tilskuere ved det belgiske parlament i Bruxelles blev taget i ed.

Ved sin ankomst til parlamentet fik han et enormt bifald, blandt andet også af sin kone, Mathilde, som var bevæget ved situationen. Og med to fingre i vejret aflagde han sin ed efterfulgt af stående klapsalver og en indsættelsestale på ikke bare et sprog, men på landets tre officielle sprog.

Den 53-årige nuværende konge overtager posten efter sin far, 79-årige prins Albert, som halvanden time tidligere officielt var trådt tilbage efter 20 år på tronen.

Annonce

Prins Albert abdicerede på grund af sin alder og svigtende helbred, og det var han den første konge i Belgiens historie til at gøre.

»Det er en konge, der i de seneste år har været noget skandaleombrust. Han har fået kritik politisk for ikke at være upartisk nok. Og så er der en personlig sag, hvor en kvinde er stået frem og sagt, at kongen er hendes far. Så han har fået et barn uden for ægteskab. Hun har truet med en retssag, hvor hun vil have dna-prøver,« siger Lars Hovbakke Sørensen, historiker og royal kender, til TV 2 News som yderligere forklaring på kong Albert IIs beslutning.

Efter abdicerings-ceremonien blev den nu afgåede konge hyldet af befolkningen på kongepaladsets balkon i Bruxelles, inden turen gik videre til indsættelsen af sønnen i landets parlament.

Sammen med sin hustru Mathilde med den nyslåede titel som dronning har den nye konge fire børn. Deres ældste datter bliver den første kvindelige tronarving i Belgien.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Udbrud af ekstra smitsom corona-variant: Vuggestue og børnehave i Risskov lukket

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Aarhus

Sygeplejerskerne strejker: De første aflysninger er på vej til patienterne

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce