Annonce
Østjylland

Benhårde besparelser truer med at bringe sundhedsvæsenet i knæ

Endnu engang skal Region Midtjyllands hospitaler spare flere hundrede millioner kroner. Det kan ikke undgås at koste nedskæringer blandt sygehuspersonalet, vurderer Nicolaj Bang fra Konservative. Arkivfoto: Morten Stricker

Vi står på en brændende platform. Sådan siger Enhedslistens Else Kayser om økonomien i Region Midtjylland, der står over for at skulle skære mange hundrede millioner kroner næste år.

Annonce

REGIONEN: - Pizzadejen er allerede rullet så tyndt ud, at den er fuld af huller. Og nu skal den rulles endnu tyndere.

Sådan siger regionsrådsmedlem Else Kayser (EL) om den aktuelle økonomi i Region Midtjylland, som hun og flere andre regionsrådspolitikere er særdeles bekymrede for.

Politikerne var torsdag 24. maj samlet til det indledende budgetseminar, som er startskuddet til at få budgettet for 2019 til at falde på plads.

Og det bliver en vanskelig opgave, som næppe kan løses uden nedskæringer på personalet, vurderer regionsrådsmedlem for SF, Jacob Isøe Klærke.

- Jeg håber, vi kan finde smarte løsninger, så det rammer patienter og personale mindst muligt. Men jeg må også være ærlig og sige, at selv om vi selvfølgelig vil gøre alt for at undgå fyringer, så er det nok kun på personalet, at det er muligt at finde så mange penge, siger han.

Nicolaj Bang fra Konservative kan heller ikke se nogen vej udenom nedskæringer.

- Jeg kan ikke forestille mig et scenarie, hvor vi undgår det. Det kan heldigvis klares med naturlig afgang i så stor en organisation, så der er ingen, der vil få besked på, at de ikke skal komme i morgen. Men vi kommer til at skære i personalet, og det er noget, patienterne vil kunne mærke, siger Nicolaj Bang.

Reelt har vi brug for 300-400 millioner kroner bare for at holde skindet på næsen og undgå nedskæringer.

Anders Kühnau (S), regionsrådsformand
Else Kayser, regionsrådsmedlem for Enhedslisten, vurderer, at enden på sporet er i sigte. Sundhedsvæsenet kan ikke blive ved med at spare år for år. Det blev tydeligt under overenskomstforhandlingerne, hvor det kunne ses, at rigtig mange hospitalsafdelinger allerede i dag kører med et niveau, der svarer til et nødberedskab. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Nødberedskab til daglig

Region Midtjylland befinder sig midt i en flerårig sparerunde på 700 millioner kroner, og på budgetterne for 2019 skal der yderligere spares 300 millioner kroner.

Dertil kommer flagskibet Aarhus Universitetshospital, som står over for sin egen ekstraordinære sparerunde på omkring 300 millioner kroner, hvoraf en del skyldes uforudsete udgifter i forbindelse med udflytningen til det nybyggede supersygehus i Skejby. Den århusianske sparerunde alene menes at kunne koste over 300 ansatte jobbet.

Efter år med nærmest endeløse besparelser, står sundhedsvæsenet nu ved en skillevej, hvor vi som samfund må gøre op med os selv, om vi egentlig er parate til at bruge det, der kræves for at sikre et sundhedsvæsen af høj international klasse, som også de ansatte kan holde ud at arbejde i, mener Else Kayser:

- Vi fik syn for sagn ved overenskomstforhandlingerne, hvor Region Midtjylland måtte undtage halvdelen af alle de afdelinger, der var bebudet lockoutet. Simpelthen fordi den daglige bemanding uden overarbejde og vikarer svarede til et nødberedskab. Der kom svesken på disken, siger hun.

Et andet symptom er, at flere af hospitalerne i Region Midtjylland har kæmpet med alvorlig overbelægning i årets første måneder.

Kombinationen af patienter på gangene og et fortravlet personale er ikke bare ubekvem. Ni procent flere patienter dør, når der er høj overbelægning på en afdeling i forhold til, når belægningen er lav, viser en undersøgelse fra 2014, hvor speciallæge Flemming Madsen har analyseret 2,6 millioner indlæggelser på medicinske afdelinger i perioden 1995-2012.

Derfor beder Else Kayser indtrængende regeringen om at åbne ekstra bredt op for pengeposen under de igangværende forhandlinger, hvor de økonomiske vilkår for det kommende år skal fastlægges.

- Økonomisk står vi på en brændende platform, siger Else Kayser med henvisning til det faktum, at andelen af ældre, behandlingskrævende borgere stiger med flere tusind om året.

Else Kayser, regionsrådsmedlem for Enhedslisten, mener ikke, det er forsvarligt at blive ved med at spare på sundhedsvæsenet. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Flere ældre år for år

I Region Midtjylland bor der lige nu cirka 246.000 borgere på 65 år eller derover. Altså en kvart million mennesker i den alder, hvor sygdomme og skavanker sætter ind.

Om otte år vil antallet af midtjyske seniorer være vokset med 42.000, viser en fremskrivning, som Koncernøkonomi i Region Midtjylland har udarbejdet.

Dermed er Region Midtjylland den af de fem regioner, hvor andelen af ældre kommer til at stige mest de kommende år.

- Folk bliver jo syge med alderen, sådan er det. Regeringen er simpelthen nødt til at se på den opgave, der skal løses og så matche det beløb, regionerne får at arbejde med, siger Else Kayser.

Send flere penge, siger du. Er det ikke for let at skyde ansvaret videre til Christiansborg på den måde?

- Nej, jeg synes netop det er at tage ansvar, når vi som regionsrådspolitikere gør vores hjemmearbejde og peger på den åbenlyse ubalance mellem ressourcer og opgaver, der er opstået i sundhedsvæsenet. Selvfølgelig skal vi som lokale politikere hele tiden se på, hvad vi selv kan gøre, og om vi driver det godt nok. Men når jeg tænker på, hvordan hospitalsledelserne år efter år har været igennem budgetterne med en tættekam, så er der jo ikke andet tilbage nu end at rive hårrødderne ud, siger Else Kayser.

Der er ikke plads til fortsatte besparelser på sundhedssystemet, mener Else Kayser, regionsrådsmedlem for Enhedslisten. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Dækker kun medicinen

Ifølge Finansministeriet blev der i 2017 brugt 43 procent flere penge på sundhed end i år 2000. Der bliver med andre ord konstant kanaliseret flere penge over i sundhedsvæsnet.

Problemet er, at udgifterne stiger endnu mere.

Alene i Region Midtjylland er udgifterne til hospitalsmedicin steget med mere end 1,1 milliarder kroner fra 2007 til 2017.

- De flere penge, som staten hvert år sætter af, forsvinder næsten alle sammen ned i den ene kasse, der hedder hospitalsmedicin. Så med mindre regeringen beslutter sig for at give et reelt løft, så er vi virkelig under pres nu, siger Jacob Isøe Klærke.

Annonce

Håber på god aftale

Ifølge regionsrådsformand, Anders Kühnau (S), så har Region Midtjylland budgetteret med at modtage 100 millioner kroner fra Staten i 2019.

- Det er budgetteret ud fra, hvad der er blevet givet de foregående år. Reelt har vi brug for 300-400 millioner kroner bare for at holde skindet på næsen og undgå nedskæringer, forklarer han.

Reelt ved Anders Kühnau endnu ikke hvor mange flere penge, regionerne kommer til at modtage. I starten af juni forventes formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose (V), og sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) at lande en økonomiaftale for 2019.

- Jeg håber på en god aftale, men hvis vi får så stram en økonomiaftale, som vi plejer, så bliver der nul kroner til at dække for stigningen i antallet af ældre, siger Anders Kühnau.

Regionsrådet skal nu over de kommende måneder konkretisere hvordan besparelserne skal udmøntes, indtil budgettet for næste år endeligt skal vedtages i september måned.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Borgmester til rådmand: Træk selv fogedforbud tilbage i plejesag

Aarhus

Rådmand vil droppe fogedforbuddet mod dokumentar: Samtidig trækkes politianmeldelsen af TV2 tilbage

AGF For abonnenter

Bagkanten: Hvem når bolden først? AGF står formmæssigt stærkest inden 'sølvfinale' i Parken

Annonce