Annonce
Fødselsdage

Berejst smykkedronning fylder 80: Fra Tjekkiet til Odder

Smykkekunstneren Helga Exner fylder 80 år. I 1967 modtog hun sammen med sin daværende ægtemand hofjuveler Michelsens jubilæumslegat for at give Danmark en ny smykkestil. Foto: Søren E. Alwan
Guldsmeden Helga Exner runder et skarpt hjørne onsdag 9. oktober. Livet har rummet blandt andet krig, fester og frem for alt smykker.

80 Hun er født i Tjekkiet, har været gift med en tysker og er havnet i Odder.

Helga Exner har været godt rundt omkring i løbet af det liv, som onsdag 9. oktober har varet i 80 år. Uanset, hvor hun har befundet sig, har hun altid været omgivet af smykker.

Helga Exner blev født ind i en velstående familie med flere generationer af smykkekyndige. Anden verdenskrig kastede skygger over hendes første leveår i Jablonec, nær grænsen til Polen og Tyskland, og da russerne fik overtaget ved østfronten, flygtede hun med sin mor og sine søstre til Østtyskland.

Senere blev hun smuglet til Vesttyskland, hvor hun som 16-årig fik læreplads som guldsmed. I disse år mødte hun Bent Exner, som hun senere blev gift og flyttede til Danmark med, nærmere bestemt Nordjylland.

Annonce

Skaber af en ny stil

Her skabte parret i mange år smykker sammen og blev en del af den øvre kreative klasse, som af og til blev inviteret til royale fester. I 1967 modtog de hofjuveler Michelsens jubilæumslegat for "at have indført en ny smykkestil i Danmark."

Med tiden gik ægteskabet i stykker. Herefter påbegyndte Helga Exner en uddannelse som sløjdlærer i Skanderborg, men kærligheden vendte dobbelt tilbage, da hun efter et par år fandt tilbage til smykkerne og i 1988 blev gift med læge Peter Schou, som hev hende med til Odder, hvor hun siden har boet.

I anledning af hendes 80-års fødselsdag bliver der en stor retrospektiv udstilling af hendes smykker på Odder Museum fra 25. oktober til 15. februar.

Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Minut for minut: Gyserafslutning - Silkeborg henter sejren hjem i kampens sidste minutter 

Annonce