Annonce
Fødselsdage

Berejst smykkedronning fylder 80: Fra Tjekkiet til Odder

Smykkekunstneren Helga Exner fylder 80 år. I 1967 modtog hun sammen med sin daværende ægtemand hofjuveler Michelsens jubilæumslegat for at give Danmark en ny smykkestil. Foto: Søren E. Alwan
Guldsmeden Helga Exner runder et skarpt hjørne onsdag 9. oktober. Livet har rummet blandt andet krig, fester og frem for alt smykker.

80 Hun er født i Tjekkiet, har været gift med en tysker og er havnet i Odder.

Helga Exner har været godt rundt omkring i løbet af det liv, som onsdag 9. oktober har varet i 80 år. Uanset, hvor hun har befundet sig, har hun altid været omgivet af smykker.

Helga Exner blev født ind i en velstående familie med flere generationer af smykkekyndige. Anden verdenskrig kastede skygger over hendes første leveår i Jablonec, nær grænsen til Polen og Tyskland, og da russerne fik overtaget ved østfronten, flygtede hun med sin mor og sine søstre til Østtyskland.

Senere blev hun smuglet til Vesttyskland, hvor hun som 16-årig fik læreplads som guldsmed. I disse år mødte hun Bent Exner, som hun senere blev gift og flyttede til Danmark med, nærmere bestemt Nordjylland.

Annonce

Skaber af en ny stil

Her skabte parret i mange år smykker sammen og blev en del af den øvre kreative klasse, som af og til blev inviteret til royale fester. I 1967 modtog de hofjuveler Michelsens jubilæumslegat for "at have indført en ny smykkestil i Danmark."

Med tiden gik ægteskabet i stykker. Herefter påbegyndte Helga Exner en uddannelse som sløjdlærer i Skanderborg, men kærligheden vendte dobbelt tilbage, da hun efter et par år fandt tilbage til smykkerne og i 1988 blev gift med læge Peter Schou, som hev hende med til Odder, hvor hun siden har boet.

I anledning af hendes 80-års fødselsdag bliver der en stor retrospektiv udstilling af hendes smykker på Odder Museum fra 25. oktober til 15. februar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Bilister skal ud på omvej: Veje i det vestlige Aarhus er også spærret mandag

Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Aarhus

Borgere frygter oversvømmede boliger: Nu udleverer kommunen sandsække til århusianerne

Aarhus

Heste på dybt vand: Vandmasserne ved Brabrand Sø tiltrak nysgerrige østjyder

Annonce