Annonce
Aarhus

Berlinmuren er kommet til Aarhus

Så er stykket af Berlin-muren næsten læsset af den store lastbil med kran. Foto: Jens Thaysen
På Bispetorv vidner et tonstungt stykke af den forhadte mur om historien.

AARHUS: Et stykke af Berlinmuren er kommet til Aarhus. Det er en sektion af den mur, der blev gennembrudt mellem 9. og 10. november 1989. Lige nu og indtil 20. oktober kan den ses på Bispetorv.

Sektionen af den forhadte mur er 3,6 meter høj og vejer 2,5 tons, og den er stillet op i et samarbejde mellem Den Gamle By og Koldkrigsmuseum Langelandsfortet som et apropos til, at Plakatmuseet i købstadmuseet lige nu viser en udstilling af plakater om Muren i anledning af 30-året for Murens fald.

- Vi synes, at de to ting supplerer hinanden godt. Muren er en god optakt til udstillingen, og udstillingen er en god anledning for gæster til bagefter at se stykket af Muren på Bispetorv. Derfor sagde vi ja til stykket af Muren, da vi blev kontaktet, siger Line Fogh Sørensen, der er ansvarlig for udstillingen på Plakatmuseet.

Golden Days Festival og Koldkrigsmuseum Langelandsfort sender sektionen af den originale Berlinmur på Danmarksturné under navnet ”Berlinmuren kommer”.

I næsten 30 år delte Muren Berlin i et øst og et vest. Det udlånte stykke var en del af muren på Potsdamer Platz i det centrale Berlin, som indtil 9. november 1989 var fuldstændig utilgængeligt for østtyskerne. Stykket har i dag hjemme på Koldkrigsmuseum Landelandsfort.

Samtidig og frem til 19. januar 2020 viser Dansk Plakatmuseum udstillingen ”Murens fald. Tyske plakater før og efter 89”. Med 130 plakater sætter den fokus på det tidligere Øst- og Vesttyskland samt på det nye samlede Tyskland efter 1989.

Annonce

Berlinmuren og plakatudstillingen

Læs mere om Berlinmurens Danmarksturné her: https://goldendays.dk/berlinmuren-kommer/

Læs mere om Dansk Plakatmuseums udstilling her: https://www.danskplakatmuseum.dk/udstillinger/murens-fald/

Line Fogh Sørensen fra Plakatmuseet i Den Gamle By studerer stykket af muren. Foto: Jens Thaysen
Straks den var sat op, blev Muren studeret af publikum. Foto: Jens Thaysen
2,5 tons vejer stykket af Muren. Foto: Jens Thaysen
Der skulle både en stor bil og stærke kræfter til at transportere og placere stykket af Muren på Bispetorv. Foto: Jens Thaysen
Line Fogh Sørensen fra Plakatmuseet kunne smile glad, da stykket af Muren var på plads. Foto: Jens Thaysen
Filmes skulle begivenheden også, syntes Line Fogh Sørensen fra Plakatmuseet. Foto: Jens Thaysen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Nu bliver det alternativt: Byrådet diskuterer ældrepolitik for træer

Leder For abonnenter

Spørgsmål om habilitet: Jamen, er det ikke bare politik

Bünyamin Simsek er en kontant mand, rap og skrap i replikken. Som medlem af Venstres gruppe på syv er hans indflydelse i Aarhus Byråd begrænset. Blokken af socialdemokraterne og deres medspillere SF, Enhedslisten og Radikale kan skabe flertal, så rådmanden for teknik og miljø kan have svært ved at komme igennem med sine ideer. Sådan er politik. Så Simsek forsøger at markere sig på andre måder. Han har ikke spor imod at diske op med anderledes og provokerende ideer og forslag, og han går ikke af vejen for en god diskussion og et verbalt slagsmål. For eksempel som da han gik ind i sagen om p-pladserne ved fiskeforretningerne på havnen for nylig. Her tog han parti for de erhvervsdrivende, helt i pagt med Venstres holdninger. Det er også, hvad han gør i den sag, der nu er til diskussion. To medlemmer af byrådet mener, at Simsek har været lovlig tæt på erhvervsmanden Martin Busk, der har interesser i Risskov. De to byrådskolleger mener, at Simsek har været lidt for langt fremme i skoene i en sag, hvor Busk har søgt om lov til at udstykke en grund på Rolighedsvej 16 A i Risskov i to. Juridisk Afdeling i Aarhus Kommune har behandlet klagen fra de to politikere, og svaret er utvetydigt: Simsek er ikke inhabil i sagen. Rådmanden har holdt møder med Busk, de to er medlemmer af den samme forening, Det Borgerlige Skydeselskab, og de har været på rejser i Tyrkiet sammen med en del andre. Så de to klagere fra Enhedslisten og Radikale synes, de taler rigeligt meget sammen. Men er det ikke bare politik, det Simsek har gjort? Politikere går ind i et parti, der passer med deres synspunkter, og plejer interesser for de mennesker, som er på samme politiske linje. Det gør vel ikke kun Simsek, men det gør alle andre politikere. Det er en del af deres job. Og de forsøger at fremme de synspunkter, som deres parti og de selv repræsenterer. Så længe indstillinger til byrådet og afgørelser, de træffer, er inden for de gældende love og regler er der ingenting at komme efter. Det er vel også det, juridisk afdeling siger med afgørelsen.

Aarhus

Midtby-parkering udløser debat i byrådssalen: Venstre vil ændre nye regler, før de reelt er indført

Aarhus For abonnenter

Søskende i skyggen: Børn med syge søskende føler sig overset af forældrene

Annonce