Annonce
Udland

Berygtet krigsherre fra DRCongo får dom på 30 år i Haag

Peter Dejong/Ritzau Scanpix

Straffedomstol i Haag har idømt berygtet krigsherre 30 års fængsel - den hidtil strengeste straf.

Den Internationale Straffedomstol i Haag har torsdag idømt den berygtede krigsherre Bosco Ntaganda fra DRCongo 30 års fængsel for en lang række forskellige krigsforbrydelser.

Det er den strengeste straf, som domstolen nogensinde har afsagt.

Den ledende dommer, Robert Flemr, sagde, at "et stort antal krigsforbrydelser", som omfatter sexslaveri, fører til en overordnet dom på 30 års fængsel.

Straffedomstolen fandt i juli den tidligere militsleder skyldig i grusomme forbrydelser. Blandt andet drab, voldtægter og organisering af børnesoldater.

Forbrydelserne blev begået i 2002 og 2003, mens den nu 46-årige Ntaganda var et højtstående medlem UPC-militsen i den østlige del af DRCongo

Retten havde blandt andet fokus på en massakre i en landsby, hvor beboerne inklusive børn fik skåret maven op eller kvast deres hoveder.

Det blev også påpeget, at Ntaganda var ansvarlig for voldtægter af piger og for at gøre mindreårige til sexslaver.

- Ntaganda gav direkte ordre til at ramme og dræbe civile, hed det i juli.

Krigsherren var den første efterlyste person, der nogensinde selv har meldt sig til straffedomstolen.

En talsmand for Den Internationale Straffedomstol bekræfter, at det er den strengeste straf, som er afsagt af domstolen, som blev oprettet i 2002 for at behandle verdens værste forbrydelser.

Dommerne siger, at Ntaganda var "den centrale leder" i FPLC-militsen.

Frygtsomme landsbyboere har sagt til domstolen, at Ntaganda blev kaldt "Terminator" efter Arnold Schwarzeneggers film om en nådesløs dræberrobot.

I alt er han dømt for 13 anklagepunkter om krigsforbrydelse samt fem punkter om forbrydelser mod menneskeheden. Han er den første, som ved domstolen i Haag er blevet dømt for sexslaveri.

Ntaganda, som er kendt for sin smalle moustache og udpræget gode spisemanerer, sagde i retten, at han er "soldat - ikke forbryder", og at betegnelsen "Terminator" ikke var møntet på ham.

Domstolen har ført eller fører sager mod fire andre krigsherrer fra DRCongo.

Over 60.000 mennesker er blevet dræbt, siden en voldelig konflikt brød ud i Ituri-regionen i 1999 mellem forskellige militser, som kæmpede om kontrol med mineraler.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Fund af væsentligt bevismateriale: Ledende nynazist og 27-årig varetægtsfængslet for hærværk på jødisk gravplads

Læserbrev

Læserbrev: Stop fodboldbaners plastsvineri

Vidste du, at det måske smadrer havmiljøet, når dit barn går til fodbold? Hvis dit barn spiller på en gammel kunstgræsbane, er det desværre tilfældet. Kunstgræsbaner er ofte lavet af gamle bildæk, der bliver sprættet op og raspet. Det gør banen blød og rar at falde på. På den måde minder det om rigtige græsbaner. Men det raspede bildæk, bliver ikke på banerne, det hentes med hjem og alle mulige andre steder, hvor fodboldspillerne færdes. Derfor kommer det også i grundvandet, og det ryger i havene, derved ødelægges havmiljøet. Og vi risikerer selv at komme til at spise mikroplasten, når de fisk, vi spiser, har indtaget plasten enten som direkte føde, eller fordi de spiser andre dyr, der har det i sig. Nåh, ja de fisk spises også af andre dyr, der spises af større dyr, og så har vi det overalt i naturen. Enhedslisten kræver derfor et stop for anlæg af kunstgræsbaner med det forurenende granulat i, og at vi får de gamle baner skiftet ud med nyt, miljøvenligt kunstgræs. Der findes i dag alternativer lavet af f.eks. kokosfibre, sukkerroer eller olivenkerner – så der er ingen undskyldning for ikke at komme i gang! Sverige overvejer et forbud, og EU-Kommissionen skal til foråret diskutere, hvilke tiltag der skal til. Lad den grønne bølge gå på vores boldbaner – så vi og vores børn kan spille fodbold med god samvittighed!

Aarhus For abonnenter

Bevaringsværdigt byggeri til salg: Prisen starter ved 14 millioner

Annonce