Annonce
Østjylland

Beskæftigelseschef efter sparekrav: Jobcentret kommer til at miste medarbejdere

Der venter en reduktion i medarbejderantallet på jobcentret, spår beskæftigelseschef Bjarke Hilding Thomsen, efter et flertal blandt byrådets politikere har besluttet, at der de kommende fire år skal spares 25 millioner kroner på kommunens beskæftigelsesindsats. Foto: Morten Pape
Horsens Kommune vil frem mod 2023 spare 25 millioner kroner på beskæftigelsesindsatsen. Sparekravet vil kunne mærkes på jobcentrets medarbejderantal, fastslår beskæftigelseschef.

Horsens: - Det er helt sikkert, at vi skal reducere antallet af medarbejdere. Om det bliver til afskedigelser, skal vi have en dialog om med de faglige organisationer.

Sådan lyder meldingen fra Bjarke Hilding Thomsen, beskæftigelseschef i Horsens Kommune, oven på forligspartiernes beslutning om, at der over en fireårig periode skal spares 25 millioner kroner på kommunens beskæftigelsesindsats.

En besparelse, der er bragt på bordet i selskab med en målsætning om at bringe ledigheden blandt unge horsensianere ned på landsgennemsnittet senest i 2023.

Annonce

Man kan altid effektivisere. Vi skal hele tiden se på, om vi kan gøre nogle ting smartere og skære noget væk, hvis det ikke har den ønskede effekt.

Bjarke Hilding Thomsen

Naturlig besparelse

Netop målet om at bringe flere i beskæftigelse bliver hovedprioriteten for at imødekomme sparekravet, vurderer Bjarke Thomsen.

- Pengene skal spares på forsørgelsesbudgettet, så hvis vi lykkes med at få flere i job, vil der være en del af besparelsen, som bliver naturlig, siger Bjarke Thomsen.

Forsørgelsesbudgettet er det kommunale budget, der finansierer overførselsindkomster som kontanthjælp, sygedagpenge og uddannelseshjælp.

Reglerne er skruet sådan sammen, at en kommune får statsrefunderet udgifterne til overførselsindkomster i et omfang svarende til ledighedsgennemsnittet på landsplan. Den andel ledige borgere, en kommune har over landsgennemsnittet, skal kommunen selv dække forsørgelsesudgifterne til. Ligger en kommunes ledighed under landsgennemsnittet, bliver kommunen omvendt belønnet økonomisk.

Man kan altid effektivisere

For mindre end et år siden blev Jobcenter Horsens pålagt at skære 21 millioner kroner på aktiveringsindsatsen, og nu følger altså et krav om at spare yderligere 6,25 millioner kroner hvert år over en fireårig periode. En øvelse, Bjarke Thomsen finder mulig.

- Man kan altid effektivisere. Vi skal hele tiden se på, om vi kan gøre nogle ting smartere og skære noget væk, hvis det ikke har den ønskede effekt, siger Bjarke Thomsen, der dog endnu ikke har overblik over sparekravets konkrete konsekvenser.

- Hvad det ender med, når vi skal lægge det sidste puslespil, det må vi se. Færre midler betyder færre medarbejdere og færre aktiviteter. Men vi kender ikke omfanget på nuværende tidspunkt, siger han.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Ligestillingsministeren skylder stadig svar

Det glæder mig, at mit indlæg (4. november, red.) om regeringens sløvsind på ligestillingsområdet nåede frem til rette vedkommende. Ligestillingsministerens modsvar (8. november, red.) lader dog noget tilbage at ønske, så jeg håber, han læser med endnu en gang. Mogens Jensen forstår mig helt rigtigt, når han tager mig til indtægt for, at ligestillingen ikke halter i Danmark. Faktisk er Danmark det næstmest lige land i EU, kun, overgået af Sverige, ifølge en ny undersøgelse fra EU’s ligestillingsinstitut. Senest har Megafon også bedt danskerne tage stilling til, om kampen for ligestilling mellem kønnene er gået for vidt. Når 43 procent af de adspurgte erklærer sig enige i det udsagn, fortæller det mig, at danskerne generelt oplever en høj grad af lighed. Det kan Mogens Jensen jo tage med, før han taler ligestillingen længere ned, end virkeligheden tillader. Selv om det generelt går godt med ligestillingen i Danmark, mener jeg stadig, der er plads til forbedring. Det ville Mogens Jensen også vide, hvis han læste, hvad jeg skrev. Meget belejligt undlader ministeren fuldstændig at forholde sig til mine tre eksempler på steder, hvor ligestillingen er udfordret. Ligestillingsministeren skylder stadig et svar på, hvad han vil gøre for at hjælpe de mange kvinder i visse etniske minoritetsmiljøer, som lever i social kontrol uden frihed til at bestemme selv. Når Mogens Jensen undlader at forholde sig til en af vor tids største ligestillingsudfordringer, er det så, fordi han ikke har nogen svar på at løse problemstillingen? I så fald vil jeg opfordre ham til at komme i gang med arbejdet. Jeg mangler også Mogens Jensens svar på, hvordan han vil hjælpe de prostituerede, som ikke ønsker at forlade miljøet, men som i stedet ønsker rettigheder svarende til deres pligter. Hykleriet skriger jo til himlen, når socialdemokraterne med den ene hånd tager imod skattebetaling fra de prostituerede og med den anden hånd peger stigmatiserende på dem. På trods af uenigheden vil jeg rose Mogens Jensen for at afsætte midler til en undersøgelse af internetfora, hvor navnlig unge mænd opildner hinanden til diskrimination og seksuelle krænkelser mod kvinder. Det hører ingen steder hjemme, og det vil jeg gerne rose ministeren for at reagere på. Når det er sagt, savner jeg stadig Socialdemokraternes reflekterede bud på at løse nogle af vor tids største ligestillingsudfordringer. Det gælder ikke mindst i landets ghettoområder, hvor ligestilling langt fra er normen. Jeg er med på, at socialdemokraterne tror, de kan løse problemerne ved at bruge flere penge, men er det virkelig Mogens Jensens alvor at løse de store sociale udfordringer med et kursus og en kampagne til 600.000 kroner? Endelig vil jeg gerne opfordre ministeren til at tale ligestillingen op i stedet for ned. Det er muligt, at ligestillingen halter i Mogens Jensens hoved, men det generelle billede viser Danmark som et af verdens bedste lande, når det kommer til rettigheder og muligheder for alle mennesker.

Annonce