Annonce
Danmark

Beskæftigelsesminister vil have erhvervets øjne på danskere

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) vil have selskaber til at arbejde hårdere for dansk arbejdskraft.

Erhvervslivet har længe påtalt, at der mangler arbejdskraft. Og at der er behov for langt mere udenlandsk arbejdskraft, hvis behovet skal opfyldes, og den økonomiske fremgang skal fortsætte.

Peter Hummelgaard (S), nytiltrådt beskæftigelsesminister, mener dog, at selskaberne og erhvervslivet skal bruge langt mere energi på at få danskere i arbejde.

- Jeg ser mere situationen som en kæmpe mulighed. Det er en gammel socialdemokratisk drøm at opnå fuld beskæftigelse. Med den situation, der er lige nu, er det en drøm, jeg gerne vil vække til live igen.

- Der er stadig alt for mange, der står uden for arbejdsfællesskabet. Hellere end at masseimportere arbejdskraft fra den tredje verden synes jeg, vi skal have et kæmpe fokus på at få de sidste med ind på arbejdsmarkedet, siger han.

Dansk Industri, DI, der repræsenterer en lang række medlemsvirksomheder, mener ikke, at der er arbejdsløse nok til at fylde behovet.

Ikke mindst fordi arbejdsløsheden er meget lav, og arbejdsmarkedet er generelt tæt på fuld beskæftigelse.

- Man kan aldrig få arbejdsløsheden ned på nul. Det kan være, at den kan falde lidt mere, men vi kommer ikke til at finde alle de mennesker, vi har brug for, fra arbejdsløshedskøen, siger vicedirektør i DI Kim Graugaard.

Ved udgangen af juni var der 104.000 ledige i Danmark på enten dagpenge eller kontanthjælp ifølge Danmarks Statistik, svarende til en ledighedsprocent på 3,8 procent.

Ud over erhvervslivet står den offentlige sektor over for at skulle hyre titusinder til velfærdssektoren de kommende år.

Men svaret ligger ikke i at åbne op for mærkbart mere udenlandsk arbejdskraft, siger Peter Hummelgaard.

- Der kan sagtens være specifikke behov i erhvervslivet, hvor det giver mening at hente folk fra udlandet.

- Men det er vigtigt for mig, at vi er millimeterpræcise om, hvor og hvem det er, siger ministeren og fortsætter:

- Og at erhvervslivet forklarer mig, hvad det er, der gør, at vi ikke - inden vi henter arbejdskraften i udlandet - kan få de mange, der står uden for arbejdsstyrken, ind i den.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Blog

Blog: Ingen skal være ensomme

”Ensomhed. Det er en følelse, som rammer mange. Det gælder ikke alene socialt udsatte, det gælder ældre mennesker, som ser deres ægtefælle og deres jævnaldrende falde fra – hvor blev de af, alle de, der fyldte hverdagen? Men det kan ligeså vel gælde børn og ganske unge mennesker. Hvem vil lege med mig? Hvem har jeg at snakke med? Ikke bare på Facebook, men rigtigt: ansigt til ansigt under fire øjne med en jævnaldrende eller med en, der er ældre, og som man kan betro sig til. En at dele sine tanker med. Vi har brug for at tale sammen, også om ensomheden. Vi har brug for hinanden. Vi har brug for at få bekræftet, at vi betyder noget.” Sådan sagde vores kloge dronning blandt andet i sin nytårstale. Og som sædvanligt har majestæten ret: Ingen skal være ensomme. Men ensomheden er opstået i takt med at tidsånden, hvor samfundet har udviklet sig til, at vi alle er vores egen lykkes smed. Vi er omringet af en syg mig-mig-mig-kultur, hvor de stærkeste med lethed overlever på første klasse, mens de lidt svagere fuldstændig kynisk efterlades på perronen, når eksprestoget buldrer afsted. Aldrig har der i Statstidende været så mange efterlysninger af pårørende til en ensom afdød, og det sker oftere og oftere, at man hører om en person, der er fundet død i sin lejlighed – en måned efter døden indtrådte. Og ikke så sjældent er det en besøgsven, der finder afdøde. En besøgsven – smag lige på ordet! Jamen, hvad er det for en uorden? Hvorfor kan vi i et lille land som Danmark ikke tage os bedre af hinanden? Vi skal huske kontakten til familiemedlemmer, til gamle venner, til naboerne og til dem vi møder på vores vej. Glem nu for pokker den dér med, at vi vil ikke blande os – vi skal netop blande os, være nysgerrige, vise interesse og omsorg – ja, kort sagt: gøre noget!

Aarhus For abonnenter

Dyreforsøg: Salamanderen skal lære os at gendanne rygsøjlen

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];