Annonce
Navne

Bestsellerforfatter og samfundsrevser - Jan Guillou fylder 75 år

Jan Guillou, der torsdag 17. januar fylder 75 år, er her fotograferet på BogForum i Bella Center i 2016. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Svenskeren Jan Guillou har i årevis stået i første geled, når der debatteres. Det er en af den svenske venstrefløjs mest aktive talerør, som nu fylder 75 år.

75 Han har længe haft et horn i siden på os, Jan Guillou. Den svenske succesforfatter med de mange bøger, der er filmatiseret, har det svært med Danmarks udlændingepolitik. Han har sagt, at Pia Kjærsgaard er farligere end Osama bin Laden. I et indlæg i Politiken i 2010 mente han, at "danskerne har fået islam på hjernen".

- Det, der provokerer danskerne allermest ved Sverige, er svenskernes forholdsvis afslappede forhold til indvandring og islam, skrev han.

Samtidig noterede han, at hvis Sverigedemokraterna skulle kravle op over fire procent ved det kommende valg, ville vi "igen få et lille fremmedfjendsk parti i parlamentet". Partiet fik 5,7 procent, og fire år senere 12,9 procent. Ved valget i 2018 fik det 17,6 procent, så noget skete i Sverige uden, at eliten, herunder Guillou, havde fingeren i jorden.

Jan Guillou har været og er stadig en flittig deltager i den offentlige debat, og han har stor erfaring. Torsdag 17. januar fylder han 75 år.

Hans bøger har i årtier været med til at underholde og også gøre svenskerne og mange andre klogere. Det er Jan Guillou, der er manden bag serien om den svenske superagent og aristokrat Carl Gustaf Gilbert Hamilton. Kodenavn Coq Rouge. Bøgerne er bestsellere både i Sverige og internationalt, og de er også filmatiseret.

Siden tog Jan Guillou fat på middelalderen gennem korsridderen Arn, som også er solgt i store oplag. Med Arn-bøgerne og to opfølgende bøger om Coq Rouge har Guillou udlagt den hellige krig mod islam først i middelalderen og senest i vor tid.

Desuden har han kastet sig over et projekt med at skrive 1900-tallets historie. Serien kaldes "Det Store Århundrede", og der er foreløbig kommet otte bind - det seneste i 2018.

Guillou, der er født i Södertälje, indledte sin egen skribentkarriere ved som journalist at blive dømt og fængslet for spionage i 1971. Sammen med kollegaen Peter Bratt afslørede han i det venstreorienterede tidsskrift FiB-aktuelt en hemmelig svensk efterretningstjeneste. Den episode blev senere afsættet til at skrive serien om Sveriges svar på James Bond, altså Hamilton-bøgerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Gå- og cykelgader i midtbyen

Søren Kierkegaard har sagt: ”Af alle latterlige Ting forekommer det mig at være det allerlatterligste at have travlt.” Mit ærinde er at få person-mobilitet i midtbyen til at glide på en god måde. Og derfor foreslår jeg kombinerede gå- og cykelgader i store dele af det centrale Aarhus. Det skal omfatte midtbyens gamle og smalle gader, hvor der ikke er plads til at etablere cykelstier og reelt heller ikke til gennemgående biltrafik, hvis gående skal kunne færdes sikkert her. Det omfatter ikke de nuværende gågader, som fortsat skal være forbeholdt gående. Ej heller nuværende cykelstier. Men de erstatter de nuværende ’cykelgader’, som ikke rigtigt fungerer, fordi trafikken her fortsat foregår på bilernes præmisser og skaber farlige situationer. Se på Mejlgade. Kun de bløde trafikanter har adgang. Fodgængere, løbehjul, skateboard, cykler og måske andre små el-køretøjer blander sig mellem hinanden. Området og gaderne er markeret og utvetydigt skiltet, så selv de mest retningsforvirrede turister forstår det. Fodgængerne har som den ’svageste’ gruppe fortrinsret. Ellers er konceptet, at alle tager hensyn til hinanden – det er den eneste regel. Og det indbefatter naturligvis, at der kun må køres eller cykles i et beskedent tempo. Beboerne kan sive ind og ud med deres biler. Ligesom den nødvendige varetransport. Desuden kan der være adgang for små grønne el-taxaer med en særlig tilladelse, så alle har mulighed for adgang. Og naturligvis skal der være nogle få større trafikårer ind i centrum til den øvrige bil-, bus- og cykeltrafik. Som vi kender det i dag. Kan denne ’sammenblanding’ nu lade sig gøre? JA. Jeg har set det fungere i Bergen, som har en masse bycykler, som kører overalt uden problemer. Og jeg mener, at når vi blot ved, hvad betingelsen er, nemlig at der her skal være plads til alle, så får vi dét til at fungere. Det er vores ansvar, hver især. Det kræver, for det første, at vi tager ansvaret på os og viser hensyn, og for det andet, at vi giver os tid – og her kommer Søren Kierkegaard ind – da det ikke lader sig gøre, hvis vi er fortravlede og stressede. Vi kan godt tage 10 minutter tidligere afsted. Vi kan godt tage det roligt, når der opstår uforudsete ting og forhindringer - for det gør der altid, før eller siden - det er et vilkår i trafikken. Vi kan anerkende, at vi ikke hjælper nogen som helst – og da slet ikke os selv - ved at fare sted og konstant have travlt. Tværtimod. Det hindrer os i at være til stede og omgås andre på en god, rummelig og hensynsfuld måde. Udover hensynsfuldheden gælder trafikkens gyldne hovedregel selvfølgelig; nemlig at køre, gå eller bevæge sig efter forholdene. Og det gør vi altså bedst på den Kierkegaardske måde…

Annonce