Annonce
Norddjurs

Bestyrelsesformand stopper på posten: - Giv nu skolerne ro

Skal skoleområdet i Norddjurs Kommune igennem endnu en strukturændring? Det vil budgetforhandlingerne efter ferien give et klarere svar på. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Bestyrelsesformanden i Børneby Nord i Norddjurs Kommune stopper på posten. Han mener, kommunens ny aftale om skoleområdet dækker over en ny runde med skolestruktur og savner, at politikerne melder ærligt ud.
Annonce

Norddjurs: Før sommerferien vedtog kommunalbestyrelsen i Norddjurs Kommune en aftale om skoleområdet for 2020/2021. Alle partier stod bag aftalen, og i en pressemeddelelse fra kommunen lød det, at "partierne er enige om at prioritere skoleområdet i forbindelse med budgetforhandlingerne 2021, samtidig med at skoleåret 2020/2021 stabiliseres."

Det nærmere indhold af aftalen skal forhandles i forbindelse med budgetforhandlingerne efter sommerferien, men for det kommende skoleår blev det aftalt, at der tilføres 0,8 millioner kroner i 2021 til Børneby Midt og Børneby Nord, så skoleåret 2020/2021 kan planlægges endeligt. Derudover afsættes seks millioner kroner i 2021, der skal imødegå et større antal afskedigelser på nuværende tidspunkt.

Derudover forpligtede partierne sig til, i forbindelse med budget 2021, at "skabe et stabilt økonomisk grundlag, der sikrer investeringer i en folkeskole i udvikling – også med faldende børnetal", hvilket med pressemeddelelsens ord kræver "en holdbar skolestruktur og stabilitet i tilrettelæggelse af de enkelte skoleår"

Samtidig skal der udarbejdes "en sammenhængende og bæredygtig plan for fremtidens folkeskole i Norddjurs, der bidrager til at forbedre de undervisningsmæssige resultater og inddrager erfaringer fra blandt andet Covid-19 perioden. Planen skal understøtte kvalitative forbedringer og udvikling af folkeskolen".

Planen udarbejdes med afsæt i budget 2021 og skal gennemføres med virkning fra skoleåret 2021/22.

Annonce

Spin og røgslør

Udmeldingen fra Norddjurs Kommune er faldet Jan Salling for brystet. Han har gennem mange år været aktiv som både næstformand og formand i skolebestyrelser i kommunen. Først for Allingåbroskolen, derefter for Allingåbro Børneby og sidst for Børneby Nord, hvor han har været den første formand i perioden siden strukturændringen sidste år.


Så skal vi simpelthen til det igen. Det bliver pakket ind i flotte vendinger, men det betyder, at skolestrukturen skal ændres igen.

Jan Salling, afgående bestyrelsesformand for Børneby Nord


Han er utilfreds med politikernes måde at formulere sig på, som han kalder spin og røgslør. Blandt andet mener han, at det i pressemeddelelsen kommer til at fremstå, som om de tilførte penge er et løft til skoleområdet.

- Det virker som om, man tror, at så har man løst alle problemer, når det i virkeligheden kun er et lille økonomisk plaster på et stort blødende sår, siger han og mener, at formuleringerne i pressemeddelelsen dækker over, at der igen skal ændres på skolestrukturen, kun et år efter man i kommunen var igennem store forandringer, der bød på en skolelukning, flytning af en overbygning og en ledelsesmæssig sammenlægning af en lang række børnebyer.

Annonce

Giv skolerne ro

- Så skal vi simpelthen til det igen. Det bliver pakket ind i flotte vendinger, men det betyder, at skolestrukturen skal ændres igen, siger Jan Salling, hvilket han er både irriteret og ærgerlig over.

- Lærerne og pædagogerne i Børneby Nord har brugt mange kræfter, for det koster noget at gå fra tre enheder til en, men ledelsesmodellen er kommet til at fungere, siger Jan Salling.

Han er også irriteret over, at politikerne ikke bare kan melde ærligt ud.

- Nu er det så faldende børnetal forude, der bliver brugt som argument. Man finder altid undskyldninger - hvorfor ikke bare melde ærligt ud. Man kan aldrig ramme præcist med de befolkningsprognoser, men de kan jo ende med at blive en selvopfyldende profeti, hvis folk flytter fra området, siger han.

Jan Salling har indtil for nyligt siddet som bestyrelsesformand i Børneby Nord i Norddjurs Kommune, men har nu valgt at trække sig fra posten, til dels fordi han forudser endnu en ændring af skolestrukturen i kommunen, kun et år efter sidste store ændring. Arkivfoto: Annelene Petersen

Hans opfordring til politikerne er at give skoleområdet ro.

- Det koster mange mange ressourcer, både menneskeligt og økonomisk, hver gang, der skal laves om, så giv nu skolerne ro, for de har gjort rigtigt meget for at få det til at fungere, siger han.

Annonce

Trækker sig som formand

Udmeldelsen fra politikerne om den ny skoleaftale er en afgørende årsag til, at Jan Salling netop har trukket sig fra formandsposten i Børneby Nord og overladt den til Clara M. Nørrevang.

- Manglende tid også spiller ind, da jeg jobmæssigt har rigeligt at se til, men jeg forudså, at jeg ville komme til at skulle bruge meget tid på dialog som skolebestyrelsesformand hen over budgetforhandlingerne i efteråret, siger han.

Ifølge ham selv har han altid personligt søgt at være positiv og søge en konstruktiv dialog med både politikere og forvaltning, men han mener, at det måske også kan være godt, at der kommer andre øjne på.

Han fortsætter dog som næstformand i bestyrelsen, da han ikke kan slippe arbejdet helt.

- Jeg brænder jo for arbejdet, og jeg er nok også så naiv, at jeg tror på, at politikerne gerne vil finde løsninger, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Tre personer anholdt for afbrænding af statsministerdukke: En mistænkt er stadig på fri fod

Annonce