Annonce
Østjylland

Betjent kunne ånde lettet op efter anklager om embedsmisbrug: Blev frifundet igen

En betjent fra Sydøstjyllands Politi er frikendt for to tilfælde af embedsmisbrug - først ved Retten i Horsens, og onsdag stadfæstede Vestre Landsret frifindelsen. Arkivfoto: Morten Pape

En betjent fra Sydøstjyllands Politi blev onsdag i Vestre Landsret frifundet for embedsmisbrug i en sag, der var anket af statsadvokaten. Sagen har vakt forundring hos betjentens tillidsmand, der ikke mener, at den overhovedet burde være rejst som en straffesag.

Horsens: En 46-årig betjent fra Sydøstjyllands Politi kunne drage et lettelsens suk, da Vestre Landsret onsdag stadfæstede byrettens frifindelse i en sag om embedsmisbrug.

Sagen blev første gang behandlet ved Retten i Horsens i august, hvor betjenten var tiltalt for to tilfælde af embedsmisbrug. Dels fordi han søgte oplysninger i politiets registre om en mand, han havde et privat udestående med.

Dels, fordi han i uniform opsøgte manden i hans hjem på et socialpsykiatrisk bosted for at høre til en computer, som han havde købt og betalt, men aldrig modtaget.

Betjenten, der også arbejder for Horsens Kommune, skulle bruge computeren i kommunalt regi. Men i stedet for en computer modtog betjenten en sms, hvor manden, der driver et lille firma, forklarede, at han var gået i betalingsstandsning.

Annonce

Ikke groft nok

Betjenten undrede sig over sms'en og opsøgte manden for at høre, hvad der var sket.

Miseren er, at betjenten var iført sin uniform, da han i det private ærinde tog hjem til manden.

Det er, efter statsadvokatens opfattelse, så groft embedsmisbrug, at det hører ind under straffeloven.

Betjenten blev dog frifundet i byretten og nu altså også i Vestre Landsret. Retten i Horsens fandt, at betjenten i begge tilfælde gik over stregen og misbrugte sin stilling. Men, lød konklusionen: Ingen af de to forseelser var så grove, at de var omfattet af straffeloven.

Dissens blandt dommerne

Mens der i byretten var enighed om at frikende betjenten i det forhold, hvor han slog op i politiets registre, var der dissens (uenighed) blandt dommeren og de to domsmænd i forholdet vedrørende besøget.

Ikke mindst den uenighed var baggrunden for, at statsadvokaten valgte at anke frifindelsen, og selvom landsretten nåede samme resultat som byretten, hæfter Anette Wolf Pedersen, senioranklager ved Statsadvokaten i Viborg, sig ved, at der også var dissens i landsretten.

- Fem voterende fandt ikke, at det var så groft, men én votererende sagde, at det var en overtrædelse af straffelovens paragraf 155. Det viser, at det er en svær vurdering af, hvornår embedsmisbrug er så groft, at vi er inde i straffeloven. Det er meget komplekst, siger Anette Wolf Pedersen.

Fejlskøn

Carsten Weber Hansen, fællestillidsmand for betjentene i Sydøstjyllands Politi, har fulgt retssagen i både byretten og landsretten.

Han glæder sig over frifindelsen af sin kollega, men er forundret over, at sagen overhovedet blev rejst - både som en straffesag i byretten og ikke mindst som en ankesag i landsretten.

- Jeg er bekymret over, at statsadvokaten laver et fejlskøn på det her niveau. Sagen skulle aldrig have været rejst som en straffesag. Når der så sker frifindelse i byretten, skal der efter min mening være meget tungtvejende grunde til, at statsadvokaten vælger at tage sagen til landsretten, og de grunde har jeg ikke set, siger Carsten Weber Hansen.

Han peger blandt andet på, at det er ikke den påståede forurettede mand med computerfirmaet, der anmeldte sagen til at begynde med. Tværtimod fortalte han, da han vidnede i byretten, at han ikke ønskede en sag mod betjenten, som han kendte.

- Han følte sig ikke forurettet, og det burde anklageren have lyttet til, mener Carsten Weber Hansen.

Store omkostninger

Det afviser Anette Wolf Pedersen:

- Det er ikke en sag mellem den forurettede og betjenten. Det er en sag mellem samfundet og betjenten. Det er staten, der vurderer, om der skal rejses tiltale, og hvis anklagemyndigheden vurderer, at straffeloven er overtrådt, skal man forfølge det, siger hun.

Carsten Weber Hansen påpeger, at sagen har haft store konsekvenser for betjenten.

Han har under hele forløbet har nægtet sig skyldig i begge forhold, men har været suspenderet fra sit job siden 1. maj.

- Det har store menneskelige omkostninger for ham at gå gennem systemet, når han er uskyldig, siger Carsten Weber Hansen.

Det er uvist, om der nu skal rejses en disciplinær sag mod betjenten. Det er rigspolitiet, der træffer afgørelse om det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Blog

Blog: Ingen skal være ensomme

”Ensomhed. Det er en følelse, som rammer mange. Det gælder ikke alene socialt udsatte, det gælder ældre mennesker, som ser deres ægtefælle og deres jævnaldrende falde fra – hvor blev de af, alle de, der fyldte hverdagen? Men det kan ligeså vel gælde børn og ganske unge mennesker. Hvem vil lege med mig? Hvem har jeg at snakke med? Ikke bare på Facebook, men rigtigt: ansigt til ansigt under fire øjne med en jævnaldrende eller med en, der er ældre, og som man kan betro sig til. En at dele sine tanker med. Vi har brug for at tale sammen, også om ensomheden. Vi har brug for hinanden. Vi har brug for at få bekræftet, at vi betyder noget.” Sådan sagde vores kloge dronning blandt andet i sin nytårstale. Og som sædvanligt har majestæten ret: Ingen skal være ensomme. Men ensomheden er opstået i takt med at tidsånden, hvor samfundet har udviklet sig til, at vi alle er vores egen lykkes smed. Vi er omringet af en syg mig-mig-mig-kultur, hvor de stærkeste med lethed overlever på første klasse, mens de lidt svagere fuldstændig kynisk efterlades på perronen, når eksprestoget buldrer afsted. Aldrig har der i Statstidende været så mange efterlysninger af pårørende til en ensom afdød, og det sker oftere og oftere, at man hører om en person, der er fundet død i sin lejlighed – en måned efter døden indtrådte. Og ikke så sjældent er det en besøgsven, der finder afdøde. En besøgsven – smag lige på ordet! Jamen, hvad er det for en uorden? Hvorfor kan vi i et lille land som Danmark ikke tage os bedre af hinanden? Vi skal huske kontakten til familiemedlemmer, til gamle venner, til naboerne og til dem vi møder på vores vej. Glem nu for pokker den dér med, at vi vil ikke blande os – vi skal netop blande os, være nysgerrige, vise interesse og omsorg – ja, kort sagt: gøre noget!

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];