Annonce
Debat

Bevæg dig for livet: Aarhus skal være de aktive fællesskabers storby

"Aarhus er i forvejen én af de mest aktive kommuner i Danmark. Men hvis vi skal være med til at løfte den nationale målsætning, er det helt afgørende, at vi får løst udfordringen med en social slagside i aktivitetsniveau. Det kræver et tæt samarbejde med det lokale foreningsliv og civilsamfundet, som vi de kommende år sætter yderligere i system for at skabe mere aktivitet i foreningslivet og i bybilledet generelt, så Aarhus kan blive en endnu mere aktiv storby for alle", skriver Jacob Bundsgaard, Jens Bundgaard, Charlotte Bach Thomassen og Thomas Bach. Tegning: Jens Nex

KRONIK: Ulighed i sundhed er et vigtigt emne på den politiske dagsorden for tiden. For samtidig med, at mange har en sund livsstil, når det kommer til kostvaner, motion og generel trivsel, så er der dele af befolkningen, der ikke profiterer af denne udvikling. Og undersøgelser fra blandt andre Syddansk Universitet viser, at uligheden i sundhed kun blev endnu tydeligere, da corona ramte og lukkede Danmark i marts.

Det er et problem, som vi som samfund er nødt til at tage hånd om. I Aarhus Kommune er det sket ved at blive en del af det nationale "Bevæg dig for livet"-samarbejde med Danmarks Idrætsforbund, DGI, Nordea-fonden og Trygfonden, der har til formål at gøre Danmark til verdens mest aktive nation.

Aarhus er i forvejen én af de mest aktive kommuner i Danmark. Men hvis vi skal være med til at løfte den nationale målsætning, er det helt afgørende, at vi får løst udfordringen med en social slagside i aktivitetsniveau. Det kræver et tæt samarbejde med det lokale foreningsliv og civilsamfundet, som vi de kommende år sætter yderligere i system for at skabe mere aktivitet i foreningslivet og i bybilledet generelt, så Aarhus kan blive en endnu mere aktiv storby for alle.

Annonce

I Aarhus Kommune og "Bevæg dig for livet" har vi sat lighed i sundhed øverst på agendaen – faktisk er det fokusområdet for hele vores indsats i 2020. Og det bliver også et fokus i 2021 for at holde hånden under de udsatte målgrupper, der har været særligt hårdt ramt af nedlukningen under corona.

Foreningsidrættens stærke fællesskaber spiller en afgørende rolle for at fastholde de gode aktive vaner, og derfor er der et tæt samarbejde mellem kommunens magistrater og foreningslivet med Idrætssamvirket i spidsen.


Vi bilder os ikke ind, at ovenstående indsatser løser alle vores udfordringer med for eksempel faciliteter fra den ene dag til den næste. Det er alt sammen en del af en længere proces, hvor vi skal blive ved med at holde hinanden op på det overordnede mål om en kommune, der emmer af liv og aktivitet.


Konkret har vi også allerede startet flere tiltag, der både skal give plads til mere idræt i byen og få endnu flere med i de aktive fællesskaber. Aarhus Byråd har således øget budgettet med 27 millioner kroner til anlæg af nye idrætsfaciliteter hvert år de næste ti år.

Undersøgelser af kommunens idrætsfaciliteter har vist, at det ikke kan løse hele det efterslæb, der er på idrætsanlæg i kommunen, men det er en rigtig god begyndelse. Samtidig vil vi også sikre, at der bliver tænkt idræt ind i de nye bydele, der bliver anlagt i de kommende år. Et stærkt lokalt idræts- og foreningsliv er afgørende for, at en ny bydel ikke blot bliver et sted, hvor man bor, men også et sted, hvor man lever.

Og så skal vi blive bedre til at udnytte, at vi er en by med store grønne arealer. Det spiller lige ind i de idrætstendenser, der viser, at naturen er vores foretrukne idrætsarena. En udvikling, der kun er yderligere accelereret under coronanedlukningen.

Et aktivt udeliv løser dog ikke udfordringen med uligheden i idrætsdeltagelsen. Derfor har vi lavet særlige indsatser i de områder, hvor vi ved, at idrætsdeltagelsen er lavere. Get2Sport-foreningerne i udsatte boligområder bliver vejen ind til et aktivt liv for mange børn og unge, der ellers ikke er vokset op med foreningsliv og tilknytning til positive foreningsfællesskaber.

En anden del af vores tidlige indsats for at få alle med er et øget fokus på samarbejdet mellem skoler og foreningsliv i den åbne skole.

Skolen er en oplagt arena at sætte ind på, fordi vi har en unik adgang til alle børn i gang med et aktivt liv. Med opdateringen af folkeskoleloven er samarbejdet mellem skoler og det lokale foreningsliv blevet en aktiv del af skoledagen.

Det er dog desværre fortsat begrænset, hvor mange foreningsmuligheder man som barn bliver præsenteret for i folkeskolen i dag. Ved at eksponere eleverne for så bredt et udsnit af idrætstilbud som muligt i deres skoletid kan vi sikre, at der også er noget for de elever, der ikke føler sig hjemme i de klassiske idrætter, der historisk har fyldt mest i undervisningen.

Som supplement til et større idrætsudbud i skoletiden har vi indført "Fritidspas" med økonomisk støtte til børn i de familier, hvor økonomien kan være et benspænd for børnenes aktivitet. Et tæt samarbejde mellem kommunen, foreningsliv og andre relevante aktører sikrer, at vi får kommunikeret mulighederne helt derud, hvor det gør en forskel for det enkelte barn.

Hvis vi skal have alle med, er det også nødvendigt at arbejde på tværs af aldersgrupper. Derfor er Aarhus også seniorkommune i "Bevæg dig for livet". En central del af samarbejdet er, at kommunen åbner for sine faciliteter i skole- og arbejdstid, hvor de ellers ofte kan stå tomme. På den måde slipper vi for, at vores målgrupper skal slås om de samme begrænsede tider om eftermiddagen og aftenen.

Og resultatet er både livskvalitet for den enkelte borger, flere medlemmer i det lokale foreningsliv og en mærkbar besparelse på de lokale sundhedsbudgetter senere i livet. På den måde er "Bevæg dig for livet"-samarbejdet en win-win for alle parter.

Vi bilder os ikke ind, at ovenstående indsatser løser alle vores udfordringer med for eksempel faciliteter fra den ene dag til den næste. Det er alt sammen en del af en længere proces, hvor vi skal blive ved med at holde hinanden op på det overordnede mål om en kommune, der emmer af liv og aktivitet.

Det er derfor, at Aarhus Kommune har meldt sig under fanerne som "Bevæg dig for livet"-kommune i en aftale, der løber frem til 2024, og som skal ændre måden at arbejde med idræt og motion på også efter aftalens udløb.

Annonce
AGF For abonnenter

David Nielsen rystede posen, men målene kommer stadig ikke af sig selv

Danmark

Søndagens coronatal: 893 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

David Nielsen efter systemskifte: - Vores måde at spille på døde da vi ikke kunne gå videre mod et hold som Larne

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Nye AGFere imponerede mest i Randers-nederlag

Aarhus

Lars har seks fadølshaner i køkkenet med sit eget øl: Vi brygger nok 400 liter øl om året

AGF

Den nye svenske back imponerede fra start otte dage efter skiftet til AGF: - Det går meget hurtigere her

AGF For abonnenter

AGF har blot vundet tre ud af de seneste 20 kampe - det kan man godt kalde for en krise

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Et konservativt blik på sundhedsområdet: Vi må forlange læger nok og behandling til tiden

Byudvikling

Historien om Aarhus' mest ubrugelige 'strand': Hvorfor er den knoldet som en pløjemark - og skal den blive ved med det?

Sport

Se triumfen i billeder og video: Rindoms vilde rutsjebanetur endte med guld

Aarhus

Søndagens coronatal: Svagt faldende smittetal, men Aarhus og Samsø ligger stadig tårnhøjt på incidensbarometeret

Aarhus For abonnenter

Så klip dog den hæk! Husejere får besked i øjeblikket - og det kan blive dyrt blot at kigge den anden vej

Sport

Genlæs livebloggen: AGF gør en skidt uge værre med nederlag til Randers

Annonce