Annonce
Debat

Bevar Eskelund - drop "festival-fabrikken"

Lad os starte med at slå fast, at Viby Grundejerforening ikke er modstander af udendørskoncerter. Men det er uacceptabelt, at borgerne i Viby og bydele omkring skal belastes af de markante gener, som op til otte koncertarrangementer med op til 50.000 deltagere i de tre sommermåneder vil give ved en festivalplads på Eskelund. Det betyder, at der vil være en festival/koncert hver anden/tredje weekend sommeren igennem.

Beslutningen om placeringen er baseret på seks år gamle konsulentrapporter, som af gode grunde ikke kunne inddrage viden om områdets byudvikling. Konklusionerne i rapporterne er derfor baseret på forkerte forudsætninger. Aarhus og Viby er under voldsom boligudvikling med planer om meget høje og tætte boligkomplekser og en markant fortætning i geografien omkring Eskelund. Derfor vil endnu flere borgere i fremtiden blive støjpåvirket.

Vi står uforstående over for, at den samme festivalplads skal benyttes til samtlige store koncerter i Aarhus, hvorved den individuelle festivals sjæl/identitet forsvinder. Festivalerne er jo normalt kendetegnet ved deres individuelle placering. Eskelund vil i givet fald blive reduceret til en "fabrik" for festivaler.

Musikstøj, ikke mindst den gennemtrængende dunke-dunke-bas, samt støj fra op mod 50.000 festivaldeltagere vil trænge ind i beboelser for omkring 40.000 mennesker i Viby, Aaby, Ravnsbjerg, Ormslev og Langenæs.

Viby-området er allerede markant trafikstøjbelastet i store dele af døgnet fra de store veje (Viby Ringvej, Skanderborgvej, Holme Ringvej og Aarhus Syd-Motorvejen) herunder sirener fra udrykningskøretøjer, som for et meget stort antal beboelser betyder, at det ikke er muligt at have åbne soveværelsesvinduer i sommerperioden.

Der er ikke behov for yderligere støj. Videnskabelige undersøgelser viser, at støj skader menneskers fysiske og psykiske helbred. Netop weekender skal bruges til afstresning, det gode liv i haverne, i de grønne områder og i kolonihaverne. Det er livskvalitet.

Bünyamin Simsek, Venstre, anerkender i Århus Stiftstidende (12. september 2017), at der er gener ved festivalpladsen i Åbyhøj og på Væddeløbsbanen. Det er derfor med undren, at borgerne i Viby skal acceptere op til otte gange belastningen af koncerter i hele sommerperioden. Samtidig udtales, at vi er en by i udvikling og med puls. Det bifalder vi, men vi må fordele ulemperne meget bedre. Aarhus skal være en moderne by for alle borgere.

Til parkeringspladser er man nu parat til at inddrage et grønt område vest for Viby Ringvej, kaldet "Hesteengen". Det er helt uacceptabelt, at et villaområde med smalle veje (Damtoften, Ormslevvej, Vårkjærvej, Myrholmsvej) skal udsættes for trafik af op til 1.800 køretøjer (en fordobling af døgntrafikken), reguleret af hjemmeværnsfolk i op til otte weekender i sommerperioden. Det vil give vanskeligheder at få udrykningskøretøjer ind i og ud af dette område i disse perioder og tilføre en markant støj. Ligeledes forudser vi, at de smalle veje i Slotskvarteret (Lykkesholms Alle med tilstødende veje) vil give kaotiske parkeringsforhold.

Erfaringerne fra eksempelvis NorthSide-festivalen viser, at der går nogle uger med oprydning af efterladenskaber og glasskår efter en tredages koncert, hvorved op til otte koncerter på pladsen lukker området for andre besøgende.

Der er kommunevalg snart. En række lokalpolitikere har behov for at finde egnede emner til at markere sig på. Lad ikke denne vigtige sag blive et "hovsa"-projekt i kampen, men lad os få gentænkt alle aspekter omkring etablering af en festivalplads i omegnen af Aarhus. Indtil videre er anlæggelsen af en Eskelund-festivalplads anslået til 38 millioner kr. I 2012 var beløbet 22 millioner kr. Hvad er egentlig indeholdt i disse beløb? Har vi fået det hele med? Hvad mangler?

Det er tydeligt, at dele af pressen (herunder Århus Stiftstidende), endda med en lokal chefredaktør i spidsen, er blevet forblændet af sagen og helt har glemt journalistikkens fornemmeste opgave, nemlig at være samfundets vagthund, og objektivt undersøge og belyse samtlige aspekter og påvirkninger i en sag, hvor borgernes ve og vel i store bydele er udfordret.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Bedre neurorehabilitering eller besparelse?

I næste uge skal Region Midtjyllands hospitalsudvalg og udvalg for nære sundhedstilbud igen tage stilling til et forslag om at flytte neurorehabilitering fra Horsens og Randers til Aarhus. Som næstformand i udvalget for nære sundhedstilbud har jeg naturligvis fulgt sagen tæt, for netop spørgsmålet om nærhed og kvalitet i behandlingen betyder meget for Alternativet. Fagligt er der både fordele og ulemper ved at samle neurorehabiliteringen i Aarhus. En samling i Aarhus vil fjerne behovet for overflytning mellem hospitalerne, og det giver mulighed for større specialisering. Desuden vil der også være fordele alene i placeringen tæt ved neurologien. Til gengæld kan placeringen længere væk fra patienternes hjem give mindre støtte fra patienternes pårørende. Der er næppe tvivl om, at fordelene trods alt overstiger ulemperne, og samlingen dermed vil være et kvalitetsmæssigt løft af neurorehabiliteringen. Der er til gengæld heller ikke tvivl om, at det giver en større udgift, end den nuværende løsning. Hvis vi skal lave ændringen, skal vi derfor være klar til at betale mere for det. I den nuværende indstilling skal ændringen finansieres af andre besparelser på de tre hospitaler. Det er ikke i orden! Alternativet kan derfor kun støtte forslaget om at flytte neurorehabiliteringen fra Horsens og Randers til Aarhus, hvis vi kan finde pengene til merudgiften uden at de tre hospitaler skal lave kompenserende besparelser.

Aarhus

Århusiansk syrienkriger anholdt ved ankomst til Danmark

Annonce