Annonce
Debat

Bevaring bør handle om bymiljø - ikke kun om 'perler'

bevaringsværdigefredede bygningerkvartererperlernex

Juledag havde Stiftstidende et par interessante artikler, der på hver sin måde handlede om at bevare gamle bymiljøer. Den ene med et ønske om at frede flere ejendomme i Aarhus, den anden om Favrskovs nye kommuneplans fokus på bl.a. bymidten i Hinnerup.

Det var nok tilfældigt, at de to artikler dukkede op ved siden af hinanden, men de siger både hver for sig og sammen noget om den almindelige holdning til bevaringsværdige ejendomme. Det handler om enkelte ejendomme - perlerne - og ikke om bymiljøer. Kun få steder i Aarhus ligger de fredede bygninger så tæt, at man tale om et sammenhængende miljø. Det bedste sted ligger i Studsgade, hvor fire nabohuse er fredet.

Lidt længere inde i samme avis finder man et opslag med billeder fra 2017. Her viser et af billederne en turist, der 'begejstret' fotograferer på Møllestien. Her er da også ganske idyllisk med gamle byhuse, stenbro og stokroser. Det sjove er imidlertid, at ingen af husene i Møllestien er fredet. Man kan også nævne Latinerkvarteret; det er et af byens mest populære kvarterer, men kun to af bygningerne er fredet.

I Hinnerup er det endnu værre; her er ingen ejendomme fredet. Ikke engang byens ældste bygning, Brogården, er fredet. Det er ellers den eneste bygning, der lå i byen, før jernbanen i 1862 kom til Hinnerup.

Som det fremgår af artiklen om Favrskovs kommuneplan, er der netop blevet vedtaget en særlig plan for Hinnerup midtby. I den forbindelse har jeg som medlem af Favrskovs Teknik- og Miljøudvalg været rundt at se på bygninger i det område, hvor letbanen skal føres ind. Her ligger mange af Hinnerups ældste huse, men det var kun få, der havde 'bevaringsværdi', fortalte den ledsagende embedsmand. Hér var der sat nye vinduer ind, dér var taget skiftet ud, hér var der bygget til, eller huset var malet.

Og det er jo alt sammen rigtigt. Men: Jeg mener, man begår en fejl - både i Aarhus, Hinnerup og alle andre steder - når man alene fokuserer på de enkelte huse. De enkelte huse er ikke meget i sig selv, de har kun en museal og historisk betydning. Men samlet - som bymiljø, hvor folk bor og arbejder - har de meget større værdi.

Det var det, turisten i Møllestien var optaget af, det er det, vi selv tiltrækkes af, når vi er turister i andre byer. Vi kan sagtens gå forbi et flot gammelt hus, men når vi kommer til gader med mange huse, der ser gamle ud, tager vi kameraerne frem. Og så betyder det ikke så meget, om husene faktisk er 'autentiske'.

Da Favrskov byråd vedtog planen for Hinnerup midtby, stemte jeg imod. Jeg kan sagtens se, at der er behov for udvikling og flere boliger i Hinnerup, især til ældre, men også til andre, der ikke orker et parcelhus. Jeg kan også se, at hvis vi skal have letbanen til Hinnerup, skal der være et passagergrundlag. Og jeg kan også se, at det er smart at bygge tæt på den eksisterende Hinnerup station. Og at forretningslivet i midtbyen har brug for et større kundeunderlag, hvis det skal overleve.

Men: Jeg synes, det er synd at smide barnet ud af badevandet. Jeg foreslog derfor, at det blev skrevet ind i planen, at der ikke måtte bygges over de nuværende skel i de områder, hvor de ældste og mest 'stationsbyagtige' huse ligger. På den måde kan man undgå, at driftige investorer i ét hug ryd rydder en hel gade til fordel for en moderne klods. I stedet vil man opnå, at en del af de nuværende huse i halvanden til to etager over tid bliver renoveret eller skiftet ud med nye og lidt højere huse, men i en langsom proces, der ikke ændrer miljøet.

Men jeg blev stemt ned af alle de andre. Mit forslag ville være et benspænd for udviklingen, sagde borgmesteren. Men jeg mener, at det sagtens kan lade sig gøre at bevare miljøet uden at blokere nye og høje huse andre steder i Hinnerup midtby. De skal blot bygges dér, hvor de ikke ødelægger noget. Og faktisk er det jo ofte sådan, at den mest bemærkelsesværdige kunst skabes, når kunstnerne udsættes for benspænd. Det gælder nok også inden for arkitekturen.

Hvor galt det nu kan gå, kan man se i Borgergade i centrum af Hinnerup. Her tillod Hinnerup byråd for omkring 15 år siden, at de gamle byhuse blev revet ned til fordel for en firkantet butiksejendom. Ud mod Borgergade fremstod bygningen som én lang mur uden vinduer, døre, karnapper eller fremspring - der var kun en ensartet flade af røde mursten. I dag er der heldigvis kommet vinduer ud mod Borgergade, men bygningen står stadig som et eksempel på, hvor galt det kan gå, når politikere og embedsmænd overlader det hele til driftige bygherrer. Her kunne et par benspænd uden tvivl have været en fordel!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Skød mod ansigt med fire meters afstand: 46-årig dømt for drabsforsøg

Annonce