Annonce
Navne

Bevilling: Bananfluer skal lære os om bekæmpelse af virus

Rune Hartmann forsker i bekæmpelsen af virus. Foto: Aarhus Universitet
Annonce

BEVILLING: Du har meget mere til fælles med bananfluen, end du går og tror. Det skal nu hjælpe forskerne til at forstå vores immunforsvar meget bedre.

Selvom der er indlysende forskelle på mennesker og bananfluer, findes 75 procent af de menneskelige gener i noget nær tilsvarende form i bananfluen. Senest har danske forskere været med til at opdage, at et medfødt advarselssystem i mennesket, som kan "se" virus, også findes i bananfluer.

Det er en bemærkelsesværdig opdagelse med stort potentiale. Danmarks Frie Forskningsfond har derfor bevilget 2,9 millioner kroner til et forskningsprojekt, der skal undersøge advarselssystemet nærmere.

Projektet drives af en gruppe århusforskere ledet af professor Rune Hartmann fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik - Strukturel Biologi, Aarhus Universitet, sammen med en fransk forskergruppe.

Det handler om bananfluens protein "Sting", der også findes i mennesker. "Sting" er forbindelsesleddet mellem opdagelsen af en infektion og cellens antivirale system.
Selvom "Sting" i bananfluer og i mennesker ligner hinanden på mange måder, kan de nemlig "se" helt forskellige slags virus. Hartmanns gruppe skal derfor nu studere, hvordan den centrale del af bananfluens medfødte immunsystem virker.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

12-årige piger udsat for blotter: Bilist uden tøj kontaktede dem foran skolen

Annonce