Annonce
Navne

Bevilling: Det spæde kim til en hiv-kur

Ole Schmeltz Søgaard, Aarhus Universitetshospital, skal identificere de karakteristika, der adskiller en hiv-smittet immuncelle fra en rask immuncelle. Foto: Danmarks Frie Forskningsfond
Annonce

Ole Schmeltz Søgaard, Aarhus Universitetshospital, har modtaget 6.148.457 kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond til et projekt, der skal identificere de karakteristika, der adskiller en hiv-smittet immuncelle fra en rask immuncelle, samt til at undersøge, hvilke egenskaber der afgør, om den virus-smittede celle overlever eller dør, når hiv-behandling startes.

Baggrunden for projektet er, at vi trods mere end 35 års forskning fortsat ikke har en kur for hiv. Derfor må de mere end 36 millioner mennesker, som i dag lever med hiv, tage daglig medicin for at bremse sygdommens udvikling.

En kur for hiv vil fjerne behovet for daglig medicinering, livslang kontakt til sundhedssystemet samt reducere den stigmatisering, som mange hiv-smittede fortsat lever med.

For at kunne eliminere hiv fra kroppen er man nødt til at kunne skelne syge virus-inficerede immunceller fra raske immunceller. Dette har vist sig at være særdeles vanskeligt, fordi hiv integrerer sig i cellernes dna, hvor det kan være inaktivt i årevis. Når virus er inaktivt, kan immunforsvaret ikke kende forskel mellem en syg og en rask celle, fordi de er ens på overfladen.

Dette projekt stiler mod at finde særlige kendetegn, som adskiller celler med hiv fra celler uden hiv. Det gøres ved at sortere immunceller fra hiv-smittede personer, der starter behandling. Herefter undersøges forskelle mellem cellerne på enkelcelle-niveau. Denne information kædes sammen med kliniske informationer fra behandlingsforløbet samt effekten af specifikke interventioner, som er rettet mod at udrydde hiv-reservoiret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Ceres Park godkendt til tilskuere efter nye corona-regler: Billetsalget til FCK-kampen er i gang

Annonce