Annonce
Navne

Bevilling: Er Markusevangeliet en roman?

Jacob Mortensen vil afgøre, hvilken litterær genre Markusevangeliet tilhører.
Annonce

BEVILLING: Et ældgammelt spørgsmål skal nu besvares med hypermoderne metoder. Postdoc Jacob Mortensen og hans hold fra Aarhus Universitet har fået bevilliget 2,9 millioner kroner til at afgøre den gamle teologiske diskussion om, hvilken litterær genre Markusevangeliet tilhører. Metoden lyder mest som science fiction.

Danmarks Frie Forskningsfond har givet de 2,9 millioner kroner til et stykke unik grundforskning, der skal afgøre, hvilken genre det mindste og formentlig ældste af de fire evangelier tilhører. Nogle forskere mener, at Markusevangeliet er et stykke historieskrivning. Andre mener, at det er en biografi. Andre igen, at det er en antik roman.

Spørgsmålet har bragt sindene i kog i århundreder, for genren har stor betydning for, hvordan teksten bliver modtaget og opfattet.

"Lad os for eksempel sige, at det er historieskrivning. Så ville det nok få den konsekvens, at det er nemmere for dem, der lytter til teksten i kirken at tro på indholdet end, hvis der er tale om en roman. Derfor har der nogle gange være ideologi bag de konklusioner, som man tidligere er kommet frem til. Så det bliver stadig livligt diskuteret, og det er et spørgsmål, man er nødt til at tage stilling til, hvis man arbejder med de her ting", forklarer Jacob Mortensen i en pressemeddelelse og understreger, at han som videnskabsmand ikke vil konkludere, hvad teksten kan bruges til. Det lader han præsterne om.

Men nu vil Jacob Mortensen og forskerholdet på Aarhus Universitet forsøge at afslutte den ophedede diskussion. Og hvor spørgsmålet tidligere har bragt menneskesind i kog, overlades det nu til en iskold elektronhjerne. Ved at lade en algoritme læse og analysere store mængder af sammenlignelige antikke tekster vil forskerne gøre den i stand til at afgøre, hvilke tekster der minder om hinanden og udviser de største genremæssige ligheder.

Det er en helt ny måde at arbejde på, som ikke tidligere har været anvendt inden for nytestamentlig forskning og kun sparsomt inden for humanistisk forskning generelt. Derfor ligger der enorme forskningsmæssige muligheder i projektet, der kan åbne for helt nye forskningsområder både inden for Det Nye Testamente og i antikke tekster.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Positiv eller negativ: Alt for mange borgere forstår ikke forskellen

Annonce