Annonce
Navne

Bevilling: Et kig på kemiske reaktioner i meget små partikler

Jonas Elm, Aarhus Universitet, modtager 6.187.852 kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond til forskning i luftbårne nanopartikler. Foto: Danmarks Frie Forskningsfond

Jonas Elm, Aarhus Universitet, modtager 6.187.852 kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond til forskning i luftbårne nanopartikler.

Luftbårne nanopartikler, kendt som aerosoler, har en stor betydning for vores helbred. Indånding af ultrafine aerosoler kan bidrage til skadelige sygdomme, så som hjerte-kar-sygdomme og lungekræft. Dette er et åbenlyst problem i forurenede byer, men kan også gemme sig som en tikkende bombe i andre miljøer.

Aerosoler påvirker også klimaet ved at reflektere sollys væk fra Jorden og modvirker derved den globale opvarmning fra drivhusgasser.

Generelt ved vi dog ikke særlig meget om, hvordan nye partikler bliver dannet i atmosfæren, og hvilke kemiske forbindelser der bidrager til processen. Selv de helt basale fysiske og kemiske egenskaber er fuldstændig ukendte for små 1-2 nm partikler. Disse aspekter er enten meget svære eller umulige at studere eksperimentelt.

Jonas Elms forskningsprojekt vil for første gang gøre det muligt at studere dannelsen og egenskaberne af 1-2 nm partikler ved at bruge kvantekemiske beregningsmetoder. Han vil udvikle en machine learning-metode, baseret på kvantekemiske beregninger, der gør det muligt at modellere denne type partikler.

Dette vil lægge fundamentet for et helt nyt forskningsfelt, hvor man vil kunne studere, hvordan kemiske reaktioner foregår inde i eller på overfladen af meget små partikler. Det vil kunne give en helt ny banebrydende forståelse for, hvordan kemiske reaktioner forløber i atmosfæren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Cigaretpriser: Forhåbentlig er prisstigning et stærkere våben end skrækbilleder

En kulsort rygerlunge. Rådne tænder. Eller en person, der hoster blod op. Det er billeder, som siden starten af 2012 har prydet cigaretpakker, og som altså i mere end syv år har skullet få folk til at holde op med at ryge, for - som billederne så tydeligt viser - det er nemlig dødsensfarligt. Men der er ikke kommet færre rygere de senere år. Og desværre er endnu flere unge begyndt at ryge. Faktum må altså være, at folk er fuldstændig ligeglade med skrækbilleder og skræmmekampagner; de ryger, hvis de har lyst til at ryge. Og faktum er altså også, at folk selv må bestemme, om de vil ryge eller ej. Om ganske få måneder bliver det dyrere at være ryger i Danmark. Fra 1. april 2020 stiger en pakke cigaretter til 55 kroner, og fra 1. januar 2022 stiger den igen til 60 kroner. Det er en del af finansloven, hvor det er blevet politisk bestemt. Men hvorfor ikke endnu dyrere, når nu det er så usundt at ryge? Det simple og hurtige svar er, at rygerne også er vælgere, og ikke ret mange - hvis nogen - politikere ønsker at blive for meget uvenner med vælgerne. Derfor en mindre prisstigning, så de rygende vælgere kun bliver lidt sure og måske glemmer det igen efter et stykke tid. En mindre prisstigning er bedre end ingen prisstigning, når det skal ses med sundhedsbriller på. Og en mindre prisstigning er et skridt på vejen mod færre rygere, og selv om skridtet ikke umiddelbart ser særligt stort ud, så er det trods alt et skridt i den rigtige retning. Næste skridt tages i 2022, hvor prisen stiger til 60 kroner for en pakke cigaretter. Om det så er nok til at skræmme de unge rygere væk vides ikke, det må tiden vise. For det er primært de unge og de kommende rygere, der skal skræmmes fra at ryge. For de ældre rygere - og dem, der har råd - betyder så lille en prisstigning formentlig ikke noget. De ryger, fordi de har lyst, og fordi, de har råd til det. Men vi skal - igen med sundhedsbrillerne på - have stoppet de yngre rygere, så de ikke bliver en del af den statistik fra Sundhedsstyrelsen, der fortæller os, at der årligt dør 13.600, hvor rygning kan angives som årsag. Skrækbilleder og skræmmekampagner virker ikke, men forhåbentlig kan en prisstigning vise sig mere effektiv.

112

Spottede fællestræk ved villaindbrud: Tre mænd fra Aarhus idømt flere års fængsel

Annonce