Annonce
Navne

Bevilling: Forskning i det, der redder liv

Annonce

Gigtforeningen har uddelt bevillinger til to århusforskere:

1. reservelæge Emil Barner Dalgaard, Led- og Bindevævssygdomme, Aarhus Universitetshospital, har modtaget 100.000 kroner til projektet "Impact of renal function on adverse events after methotrexate initiation in patients with rheumatoid arthritis".

Methotrexat er et meget effektivt lægemiddel til behandling af leddegigt og er førstevalg, når diagnosen stilles. Desværre får mange patienter bivirkninger. Man ved ikke ret meget om, hvilke patientgrupper der har særlig risiko for at få disse bivirkninger, men stoffet udskilles via nyrerne. Projektets formål er – gennem samkøring af landsdækkende data – at undersøge, om leddegigtpatienter med dårlig nyrefunktion hyppigere får bivirkninger ved behandling med methotrexat. Viser det sig, at der er en markant øget risiko for bivirkninger ved nedsat nyrefunktion, kan der være patientgrupper, som slet ikke skal tilbydes methotrexat, eller som skal overvåges meget tæt med blodprøver. Der kan også være grupper, som ikke behøver så hyppige blodprøvekontroller. Studiet kan således blive et vigtigt skridt mod individualiseret patientbehandling.

1. reservelæge Anne Margrethe Troldborg, Afdeling for Led- og Bindevævssygdomme, Aarhus Universitetshospital, har modtaget 150.000 kroner til projektet "Immunologiske biomarkører hos gravide med autoimmun reumatologisk sygdom".

Gigtsygdomme som leddegigt, kronisk rygsøjlegigt og bindevævssygdomme som lupus rammer især kvinder – typisk i 20-45-årsalderen. Størstedelen vil derfor gennemgå deres graviditet(er), efter at sygdommen er konstateret. Sygdommene medfører i sig selv en høj forekomst af graviditetskomplikationer. Behandlingen kan desuden nedsætte evnen til at få børn, og der kan opstå problemer med sygdomsforløbet efter fødslen. Projektets formål er at bidrage til udviklingen af bedre målemetoder, der kan skelne sygdomsaktivitet fra normale graviditetsforløb – og særligt fra svangerskabsforgiftning. Det er afgørende, da man ved sygdomsaktivitet vil give mere binyrebarkhormon, mens man ved svangerskabsforgiftning vil give mindre. Metoderne kan blive livsreddende for talrige børn og gravide, ikke kun i Danmark, men på verdensplan.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Bandekonflikt ulmer igen i Aarhus: 23-årig sigtet efter bandeparagraf

Navne

Ph.d.-forsvar: At binde metal til gummi

USA

Indsættelsesceremonien er slut: Joe Biden tweeter for første gang som præsident

Aarhus For abonnenter

Pukkelbump får skældud: Men i virkeligheden elsker mange dem

Annonce