Annonce
Navne

Bevilling: Hvordan påvirker arbejdslivet sundhed og sygdom i Europa?

Vivi Schlünssen, professor på Aarhus Universitet, er med i et internationalt forskningskonsortium, som har fået i alt 80 millioner kroner fra EU- puljen Horizon 2020 til at undersøge, hvordan arbejdslivs-eksponeringer som f.eks. kemiske eksponeringer og lys påvirker sundhedstilstanden i Europa. Foto: Aarhus Universitet

Vivi Schlünssen, professor på Aarhus Universitet, er med i et internationalt forskningskonsortium, som har fået i alt 80 millioner kroner fra EU- puljen Horizon 2020 til at undersøge, hvordan arbejdslivs-eksponeringer som f.eks. kemiske eksponeringer og lys påvirker sundhedstilstanden i Europa.

Vivi Schlünssen skal i sin del af projektet undersøge, hvordan f.eks. lys, støv og kemi i arbejdslivet påvirker udvikling af akutte og kroniske lungesygdomme som astma og kol. En vigtig del af projektet er at se på, hvordan eksponeringer tidligt i arbejdslivet påvirker lungesundheden senere hen. Hun er især optaget af, hvordan organisk støv f.eks. fra landbrugsarbejde influerer på luftvejssygdomme og allergi.

Vivi Schlünssens forskning handler om partikler i luften ude, hjemme og på arbejdet og om, hvad de betyder for helbredet for personer på arbejdsmarkedet, men også for befolkningen som helhed. Hendes vision er at forebygge sygdomme i den brede befolkning.

Med EU-bevillingen sætter Vivi Schlünssen og hendes internationale forskerkolleger vores arbejdsliv og dets betydning for sundhed og sygdom på dagsordenen i et europæisk perspektiv. Projektet er et af de første af sin slags på verdensplan.

Vivi Schlünssen har modtaget 8,5 millioner kroner til sin del af det europæiske forskningsprojekt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Socialdemokraterne hader idræt

Indrømmet, overskriften er måske nok strammet en anelse, men når man ser på, hvordan borgmesterpartiet optræder i spørgsmålet om at sikre ordentlige og tilstrækkelige idrætsfaciliteter til de århusianske borgere, så kan man ikke helt undgå at sidde tilbage med fornemmelsen af, at partiet egentlig ikke tager den del særlig seriøst. Sammenligner man Aarhus med alle andre byer i Danmark, er det nemlig kun indbyggerne i hovedstaden, der er dårligere stillet end århusianerne. En rapport fastslog for nylig, at hvis udviklingen fortsætter, vil Aarhus i 2030 mangle hele 32 fodboldbaner og 22 idrætshaller, hvis byen bare skal opretholde den nuværende fordeling af borgere per facilitet - og det er endda uden at medregne, at byen vokser med over 5000 indbyggere om året. Det er naturligvis ikke alene Socialdemokratiets ansvar, men lige nu er det i hvert fald fair at fastslå, at det er byrådets største parti, der står i vejen for, at idrætsområdet kan få det tiltrængte løft. Både Venstre og Radikale har gentagne gange forsøgt at råbe de øvrige partier op, men specielt den røde del af byrådssalen virker til helt at have mistet hørelsen, når det handler om idrætsfaciliteter. Ufatteligt, når man ved, hvor meget et velfungerende forenings- og idrætsliv betyder for alt lige fra integration til sund livsstil og mindre kriminalitet.

Annonce