Annonce
Navne

Bevilling: Kunstig intelligens til at afsløre børssvindel

Kunstig intelligens skal i fremtiden sikre, at børshandler verden over foregår uden snyd. Lektor Alexandros Iosifidis fra Institut for Ingeniørvidenskab leder det nye projekt, der har fået støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond. Foto: Lars Kruse/AU Foto

Alexandros Iosifidis, lektor og ekspert i machine learning på Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet, står sammen med forskerkolleger i spidsen for et nyt projekt, der skal komme børssvindel og kursmanipulation til livs. Forskerne vil bruge kunstig intelligens til at rydde op i den omfattende svindel, der foregår i dag, og hvor kontrol primært udføres via manuelle stikprøver. Projektet kan få afgørende betydning for hele verdens aktiehandel.

Til projektet har forskerne modtaget en bevilling på 2,8 millioner kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond.

Alexandros Iosifidis og hans team skal udvikle et system, der kan udpege mistænkelige handler på alverdens børser autonomt – noget, der i dag udføres gennem manuelle stikprøver. Projektet skal designe helt nye metoder, der ved hjælp af machine learning kan foretage systematiske analyser af børsaktiviteter, genkende irregulære handler og afdække mønstre i aktiekurs-data og på den måde detektere og endog forudsige kursmanipulation på tværs af aktiehandel i hele verden.

Ingen ved i dag, hvor store beløb der globalt bliver svindlet for, når det kommer til handel med værdipapirer, men FTC, den føderale handelskommission i USA, regner med, at tallet alene for USA beløber sig til mellem 10-40 milliarder dollars årligt. Der findes mange forskellige former for snyd med værdipapirer, og svindlen udgør en bombe under tilliden til hele idéen om det markedsøkonomiske princip om udbud og efterspørgsel.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Aarhus får et nyt galleri

Læserbrev

Læserbrev: Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU) går i glemmebogen som kæmpe succes

Alt imens de nye, store FGU-institutioner (FGU = Forberedende Grund Uddannelse) kæmper for at finde fodfæste, viser det sig, at forløberen, Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU), har været en stor succes (https://www.uvm.dk/aktuelt/nyheder/uvm/2019/sep/190927-syv-ud-af-ti-unge-kommer-godt-videre-efter-kombineret-ungdomsuddannelse). FGU-institutionerne er opbygget som meget store institutioner (Aarhus ca. 700 elever) og skal løse opgaven med at hjælpe unge uden forudsætninger for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse. KUU havde samme målsætning, men uddannelsen var baseret på institutionssamarbejder og dermed mindre pædagogiske miljøer med plads til individuelle forskelle. I Aarhus havde vi gennem pilotforsøg gjort positive erfaringer, med at forskellige mindre institutioner (bl.a. produktionsskoler og daghøjskoler) arbejdede sammen i respekt for indbyrdes forskelligheder og med plads til forskelligheden i målgruppen. Det førte naturligt frem til et forbilledligt samarbejde omkring den KUU, der nu viser sig at have været en stor succes, og hvor syv ud af ti unge er kommet godt videre. Lovgivningsprocessen bagved KUU var desværre præget af politisk uenighed, så opbakningen var ikke bred. Derfor blev KUU-lovgivningen tidsbestemt med udløb i 2021. Lovgiverne på Christiansborg købte sig tid til at blive enige om en løsning på den udfordring, man vidste var der. Resultatet blev FGU, en stor og samlende lovgivning med bred opbakning, hvilket naturligvis er positivt og helt nødvendigt. Desværre levner FGU-loven umiddelbart ikke plads til undervisningssamarbejder med mindre, selvstændige institutioner (f.eks. daghøjskoler), der dermed afskæres fra at bidrage med massiv erfaring og kompetencer, der nu ses dokumenteret gennem den succes, som KUU har været. Politiske ønsker om indflydelse og styrbarhed gik forud for hensynet til den sårbare målgruppe; systemkrav trumfer menneskehensyn og sund fornuft. Alt imens vi slikker sårene og kæmper for at holde os på benene, efter at have investeret massivt i at gøre det godt til gavn for målgruppen, ønsker vi FGU-institutionerne held og lykke med at løse opgaven. Men vi savner en forklaring på, hvorfor eksempelvis daghøjskolerne i Aarhus, der nu gennem fem år har bidraget massivt til en sjælden set succes på uddannelsesområdet, atter skal kæmpe for overlevelse efter at have spillet rollen som nyttige idioter. Når det så viser sig, hvor FGU oplever problemer, er vi naturligvis klar til at indgå i samarbejder, til glæde for de mange, der ikke lige er skabt til at trives på kæmpe institutioner.

Aarhus

Stor eftersøgning efter 4-årige der forsvandt fra børnehaven - men de skulle bare hjem at lege

Annonce