Annonce
Navne

Bevilling: Kunstig intelligens til at afsløre børssvindel

Kunstig intelligens skal i fremtiden sikre, at børshandler verden over foregår uden snyd. Lektor Alexandros Iosifidis fra Institut for Ingeniørvidenskab leder det nye projekt, der har fået støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond. Foto: Lars Kruse/AU Foto

Alexandros Iosifidis, lektor og ekspert i machine learning på Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet, står sammen med forskerkolleger i spidsen for et nyt projekt, der skal komme børssvindel og kursmanipulation til livs. Forskerne vil bruge kunstig intelligens til at rydde op i den omfattende svindel, der foregår i dag, og hvor kontrol primært udføres via manuelle stikprøver. Projektet kan få afgørende betydning for hele verdens aktiehandel.

Til projektet har forskerne modtaget en bevilling på 2,8 millioner kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond.

Alexandros Iosifidis og hans team skal udvikle et system, der kan udpege mistænkelige handler på alverdens børser autonomt – noget, der i dag udføres gennem manuelle stikprøver. Projektet skal designe helt nye metoder, der ved hjælp af machine learning kan foretage systematiske analyser af børsaktiviteter, genkende irregulære handler og afdække mønstre i aktiekurs-data og på den måde detektere og endog forudsige kursmanipulation på tværs af aktiehandel i hele verden.

Ingen ved i dag, hvor store beløb der globalt bliver svindlet for, når det kommer til handel med værdipapirer, men FTC, den føderale handelskommission i USA, regner med, at tallet alene for USA beløber sig til mellem 10-40 milliarder dollars årligt. Der findes mange forskellige former for snyd med værdipapirer, og svindlen udgør en bombe under tilliden til hele idéen om det markedsøkonomiske princip om udbud og efterspørgsel.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce