Annonce
Navne

Bevilling: På jagt efter forbindelsen mellem leddegigt og paradentose

Annonce

Professor Rodrigo Lopez, Institut for Odontologi og Oral Sundhed på Aarhus Universitet, har fra Gigtforeningen modtaget 150.000 kroner til projektet "Rheumatoid arthritis and periodontitis in Denmark".

Leddegigt er en kronisk, autoimmun gigtsygdom, som medfører smertefuld betændelse i leddene. Cirka 50.000 mennesker i Danmark lever med sygdommen. Paradentose er en inflammatorisk sygdom, som medfører destruktion af støttevævet omkring tænderne. Nogle paradentosebakterier kan igangsætte en kaskade af hændelser, som kulminerer i produktionen af auto-antistoffer og et ikke-fungerende immunforsvar.

Ved hjælp af data fra danske nationale registre er det bl.a. projektets formål at undersøge, om paradentose øger risikoen for leddegigt, og om paradentosebehandling af leddegigtpatienter adskiller sig fra den, som ikke-leddegigtpatienter får.

Resultaterne kan danne videnskabeligt grundlag for bedre planlægning af tandplejetilbuddet til patienter med leddegigt. Projektet forventes afsluttet i sommeren 2023.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce