Annonce
Navne

Bevilling: Påvirker dovne-Robert demokratiet?

Lene Aarøe forsker i, hvordan medier påvirker demokratiet. Foto: Aarhus Universitet
Annonce

BEVILLING: Et nyt dansk og internationalt forskningsprojekt vil finde ud af, hvorfor nogle personhistorier i pressen har stor effekt på borgernes opfattelse af fakta, mens andre ikke har nogen indvirkning.

"Vores ambition er skabe en omfattende og systematisk viden om virkningen af en helt almindelig journalistisk praksis. Nemlig den, at medier ofte vælger at bringe en personhistorie – en case – sammen med deres dækning af sociale og politiske spørgsmål. Selvom det er en almindelig metode, så har vi faktisk ikke videnskabelig viden om hvorfor, og hvordan den virker på befolkningens opfattelse af kendsgerningerne. Nogle cases er repræsentative for virkeligheden derude blandt borgerne, mens andre er ekstreme", siger lektor Lene Aarøe fra Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

Hun står i spidsen for forskningsprojektet, der de næste fire år løber af stablen i både Danmark, Frankrig og USA. 1500 repræsentativt udvalgte personer i hvert af de tre lande vil blive tilfældigt inddelt i tre grupper. Alle skal læse en nyhedshistorie. Den ene gruppe får en artikel uden case, den anden en artikel med en meget grundigt researchet og repræsentativ case, mens den tredje får en artikel med en ekstrem case, der ikke repræsenterer det generelle sociale eller politiske problem, som artiklen omhandler. Derefter bliver respondenterne grundigt udspurgt om deres holdning til problemstillingen.

Projektet har fået bevilliget 6,2 millioner kroner af Danmarks Fri Forskningsfond.

"Vi kan alle huske "Dovne Robert", mens et hav af andre cases er gået i glemmebogen. De fleste af os er nok enige om, at han næppe er repræsentativ for kontanthjælpsmodtagere. Ikke desto mindre fik han som case stor betydning for den brede politiske debat og dermed potentiel indflydelse på de politiske beslutninger", siger Lene Aarøe og fortsætter:

"Det er vigtigt, at vores projekt bliver udført på tværs af grænser, fordi vi i vores konklusioner skal kunne sætte os udover forskellene mellem landene. Nogle lande har for eksempel stærke public service-medier, mens andre lande har meget store forskelle i viden i befolkningen".

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Transplantationsrekord i Skejby trods covid: - Det er risikoen værd

Annonce