Annonce
Navne

Bevilling til gavn for patienter med skizofreni

Professor Søren Dinesen Østergaard (th) og postdoc Fredrik Hieronymus, Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet, støttes i deres forskningsprojekt af Lundbeckfonden med 1,6 millioner kroner. Privatfoto

Professor Søren Dinesen Østergaard og postdoc Fredrik Hieronymus, Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet, støttes i deres forskningsprojekt af Lundbeckfonden med 1,6 millioner kroner.

En skræddersyet behandling af patienter med skizofreni, hvor det første ordinerede lægemiddel er baseret på patientens individuelle profil og derfor med stor sandsynlighed vil virke. Sådan lyder ideen bag forskningsprojektet, som nu går i gang. Drømmen er et kvalificeret opgør med de elementer af "trial and error", der er forbundet med at behandle skizofreni. I dag ved man nemlig ikke, hvorfor nogle lægemidler virker hos den ene, men ikke hos den anden patient med skizofreni. Derfor må man i øjeblikket prøve sig frem.

Fredrik Hieronymus og Søren Dinesen Østergaard vil undersøge, om den enkelte patients personlige karakteristika, f.eks. køn, alder ved sygdomsstart og genetisk profil, har betydning for, hvilket antipsykotisk lægemiddel, der virker bedst. Dette skal ske ved hjælp af data fra de omfattende danske registre samt fra Statens Serum Instituts biobank med hælblodsprøver.

I Danmark lever cirka 40.000 mennesker med skizofreni, lidt flere mænd end kvinder.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce