Annonce
Aarhus

Bibliotek ved Lyseng skal granskes

<p>Foto: Christian Liliendahl</p>

Byrådets kulturudvalg vil have to muligheder undersøgt, men håber på en placering ved Lyseng.

De mange lokale protester er hørt. Politikerne i byrådet har droppet en placering af nyt bibliotek og borgerservicecenter i et større byggeri ved Oddervej 80, og nu går man videre med at undersøge to andre placeringer.

Sagen var på kulturudvalgets bord tirsdag aften og her enedes politikerne om at følge den anbefaling, der ligger fra kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad om at gå videre i processen ad to spor, som begge nu skal undersøges grundigt og beregnes:

Lyseng-modellen

  • I arbejdet med en mulig placering af Højbjerg Bibliotek ved Lyseng er der forudsat:
  • At kunstnerværk-stederne, Højbjerg Fotografiske Værksted og Teatersalen Den Blå Hest, bliver på Oddervej 80A-80C.
  • At villaen Oddervej 80, indeholdende lokalarkivet, sælges og arkivet flyttes til det nye bibliotek.
  • At et nyt bibliotek ved Lyseng skal leje sig ind i et privat opført byggeri, da det minimerer den økonomiske risiko for Aarhus Kommune.
  • At arealet som biblioteket evt. skal opføres på ved Lyseng, skal sælges ved offentligt udbud.

Den ene mulighed er en placering af bibliotek og borgerservice i forbindelse med Lyseng Idrætscenter. Den anden er ved det nuværende bibliotek på Oddervej 74, hvor man vil undersøge muligheden for at udvide bygningen med en mødesal og at inddrage villaen Oddervej 80, der i dag indeholder Højbjerg-Holme Lokalhistoriske Arkiv, til biblioteksformål.

Annonce

»Udvalget støtter, at man går videre med en afklaring, og peger helt klart på Lyseng som den bedste placering, også fordi borgerne så klart har anbefalet det. Men nu skal begge muligheder undersøges meget grundigt,« siger kulturudvalgsformand Steen B. Andersen (S).

Ifølge forslaget fra kulturrådmanden er udgangspunktet at finde en privat investor, der vil opføre et nyt byggeri ved Lyseng, som kommunen så kan bo til leje i med bibliotek og borgerservice. Udvalgsformanden åbner også for, at man kan acceptere et byggeri med andre funktioner som kontorer og måske boliger.

Resten af dette år vil gå med at undersøge ideen nærmere og afklare snitfladerne med de øvrige faciliteter i Lyseng, herunder at finde ud af om noget skal nedlægges og reetableres og på hvilke vilkår. Desuden skal man have et fuldt overblik over anlægs-, vedligeholdelse- og driftsøkonomien, herunder finansieringen af et lejemål i et nyt hus.

Ifølge Steen B. Andersens vurdering får man næppe en afklaring før til nytår. Og dermed vil politikerne heller ikke kunne få sagen med i årets budgetforhandlinger, men først næste år - i 2016. Højbjerg får dermed ikke et nyt bibliotek før tidligst i 2017.

Højbjerg Bibliotek har funktion som områdebibliotek for hele sydbyen. Hvordan kan det forenes med at flytte det til Lyseng?

»Det er rigtigt, at det ikke vil ligge bedre ved Lyseng end ved Oddervej. Men det er dog tilgængeligt, og har gode busforbindelser ligesom det ikke tager lang tid at køre derind i bil. Det mener vi, man kan leve med, men det vil gå ud over synligheden. Til gengæld er Lyseng et sted, hvor der kommer mange mennesker i forvejen. Der meget liv og det giver muligheden for at skabe det borgercenter vi gerne vil,« siger Steen B. Andersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Ulykke i Odder skaber lange køer

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce