Annonce
Aarhus

Bibliotek ved Lyseng til den samme pris

8270 Højbjerg kan få et mere centralt placeret bibliotek, hvis det opføres ved Lyseng Idrætscenter, peger fællesrådet og Fonden Lyseng. Og deres beregninger sandsynliggør, at det er muligt.

Fællesrådet og Fonden Lyseng har været igennem beregninger med en tættekam og påviser, at det ikke er dyrere at placere et bibliotek ved Lyseng frem for Oddervej.

Ud over argumenter som mere nærhed, helhed og bedre tilgængelighed har to foreninger i Højbjerg nu et nyt kort på hånden i bestræbelserne på at få et nyt bibliotek i Højbjerg ved Lyseng Idrætsanlæg. Det er et regnestykke, der sandsynliggør, at det ikke er dyrere for Aarhus Kommune at opføre biblioteket ved Lyseng end på Oddervej.

Det er Holme-Højbjerg-Skåde Fællesråd og Fonden Lyseng, der har gennemgået de beregninger med en tættekam, som kommunen for nylig har fået lavet af eksterne rådgivere.

Sagen kort

Socialdemokraterne, SF, Venstre, Konservative og Radikale traf i budgetforliget for 2012 en beslutning om at ville flytte Højbjerg Bibliotek til et nyt lejemål ved Oddervej i et nyetableret privatopført center. Dermed kunne man samtidig få et medborgercenter med bedre adgang for dårligt gående; en mødesal og mødelokaler til lokalområdet og et mere moderne og overskueligt bibliotek.
Placeringen på Oddervej skyldes, at Højbjerg Bibliotek foruden borgere i Højbjerg, Holme og Skåde også servicerer borgere i Beder-Malling og Mårslet.
Udvikling af det nye medborgercenter skal ske i tæt samarbejdet med lokalområdet, herunder fællesrådet fremgik det af forliget.
Siden er protesterne rullet ind ad flere omgange. En stor gruppe borgere i Højbjerg mener, at biblioteket skal placeres ved Lyseng i stedet.
Forligspartierne mødes 15. april for at drøfte sagen.
.

Rådgivernes beregninger viser, at man næsten kan få nyt bibliotek og nye kunstnerværksteder »gratis« som en del af firmaet Remien Ejendommes projekt »Højbjerg Plads« på Oddervej. Til gengæld vil det koste kommunen 1,2 mio. kroner ekstra om året i leje, hvis man flytter bibliotek og kunstnerværksteder til et privat lejmål ved Lyseng. Og det vil koste kommunen 12-17 mio. kr. i anlægsudgifter, hvis den selv skal opføre biblioteket ved Lyseng.

Annonce

Beregninger trimmet

Men rådgivernes beregninger har for meget med og ting kan laves anderledes. Det mener den lokale arbejdsgruppe fra Højbjerg. Arbejdsgruppen består af bankfolk, arkitekter, teknikere og ingeniører, der alle er dybt involverede i deres lokalområde. De påviser med deres faglige baggrund, at en placering ved Lyseng kan laves til stort set samme udgift - vel at mærke uanset om man lader en privat bygherre bygge eller kommunen selv opfører biblioteket.

»Prisen er ens i de to situationer inden for et vist skønsrum. Så økonomien bør ikke være et argument for ikke at placere bibliotek og borgerservice ved Lyseng, hvor det giver en ekstra gevinst for området. Dels på grund af en synergieffekt, fordi der i forvejen er idrætsfaciliteter, hvor folk kommer; og dels fordi der er bedre tilgængelighed via stisystemer og tættere befolket,« konkluderer Leif Fisker Jensen, der er bestyrelsesmedlem i Fonden Lyseng.

Højbjerg-gruppens beregninger skærer næsten en million kroner af den årlige drift i forhold til de hidtidige beregninger fra kommunen, så de ryger ned på 337.000 kr. i ekstra udgift ved en bebyggelsesprocent på 88 på Oddervej mod forslagets 114 procent.

»Remien skal bruge en bebyggelsesprocent på 114 for at få økonomi i sit projekt, og det synes vi er voldsomt. Vi har derfor regnet med en bebyggelsesprocent på 88, som man kan få ganske fornuftigt mange byboliger med haver for, og som helt uden problemer vil kunne sælges,« forklarer Leif Fisker Jensen.

Annonce

Byg selv og tjen

Hvis kommunen i stedet bygger selv i Lyseng vil den samlede økonom gå i nul med en usikkerhedsmargin, der betyder, at det både kan ende i minus på 1,4 mio. kr. eller i et plus på 2,6 mio. kr., viser Højbjerg-gruppens beregninger.

»Det er stort set det samme som balance, og vi mener, at de to projekter er 100 procent sammenlignelige,« siger Leif Fisker Jensen.

At fællesråd og fond kan få det så meget billigere handler bl.a. om regneteknik:

Dels medtager man ikke en udgift på tre mio. kr. til en byggegrund, da kommunen ejer grunden i forvejen, fordi man ikke tror, at kommunen kan sælge den til andet formål. Og dels får man reduceret byggeudgiften med 9,3 mio. kr. til 29,2 mio. kr. ved at undlade at kræve et anneks - den såkaldte sommeromklædning - nedrevet og genopført for 4,4 mio. kr.

»Annekset bruges til møder og socialt samvær for en lang række klubber, men det kan godt blive stående, ligesom det nye bibliotek jo kan anvendes til møder,« forklarer Leif Fisker Jensen.

Endelig mener man i gruppen, at udgiften til at flytte en beach-volleybane for 400.000 kr. kan gøres meget billigere og man påviser, at der er regnet en alt for stor udgift med til ny parkeringsplads.

»Kommunen har medtaget en ny stor parkeringsplads fra vores helhedsplan, som slet ikke er tanken skal realiseres nu, men måske over 10 år. Der er kun brug for en tredjedel af parkeringspladsen nu og dermed også en mindre udgift,« siger Leif Fisker Jensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Udbrud af ekstra smitsom corona-variant: Vuggestue og børnehave i Risskov lukket

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Alarm 112

Ulykke i Odder skaber lange køer

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce