Annonce
Aarhus

Biblioteker: Se hvem, der låner bøger ud trods coronanedlukning

Hovedbiblioteket på Dokk1 og kommunens øvrige biblioteker er lukket på grund af corona. Men de tilbyder heller ikke afhentning af bøger. Det gør andre kommuner derimod. Foto: Søren Willumsen
Bibliotekerne i blandt andet Aarhus har lukket ned for udlån af bøger og materialer, mens det fungerer med click-and-collect i andre østjyske kommuner. Byrådsmedlem i Aarhus undrer sig.
Annonce

AARHUS/ØSTJYLLAND:  Der er stor forskel på, hvordan de østjyske biblioteker administrerer nedlukningen. Alle holder naturligvis lukket, som de skal ifølge retningslinjer fra regeringen. Foreløbig til 28. februar.

Men hvad betyder det, at biblioteket er lukket?

I alle østjyske kommuner kan man låne bøger på nettet. E-bøger fra e-reolen og lydbøger. I Aarhus er kvoten tilmed sat op. Hvor man tidligere kunne låne tre e-bøger og tre lydbøger på eReolen, er det lige nu muligt at låne op til seks e-bøger og seks lydbøger om måneden.

Annonce

Ekstra service her

Men i Skanderborg og Favrskov kommuner har man valgt at give en ekstra service. Her har man under nedlukningen valgt at åbne for click-and-collect, som man efterhånden kender det fra mange butikker. Man kan altså bestille bøger på biblioteket og afhente og aflevere dem i døren til bibliotekerne i bestemte tidsperioder.

Selvfølgelig skal man bære mundbind og være ren og afsprittet.

Men det tilbud strækker sig i Østjylland kun i de to nævnte kommuner, så vidt avisen kan se.

I Aarhus, Odder og Syddjurs findes ikke den service.

Aarhus tilbyder kun studerende, at de kan afhente materialer. I Syddjurs kan man godt aflevere tidligere lånte bøger og man kan tilmelde sig en ordning, hvor man kan bestille en bibliotekspose To-Go fyldt med gode bøger nøje udvalgt af personalet på Syddjurs Bibliotek.

I Skanderborg og Favrskov kan man derimod selv vælge og bestille bøger til afhentning. Tilbageleverede bøger kommer i karantæne, før personalet behandler dem. Derfor går der et par dage, inden ens aflevering bliver registreret. Skanderborg tilbyder tilmed, at man kan bestille bøger både online og via telefon.

Annonce

Byrådsmedlem fik mange svar

Oplysningerne om de vidt forskellige praksis undrer byrådsmedlem i Aarhus Byråd, Almaz Mengesha (V).

Efter et blogindlæg i Stiften 31. januar, hvor hun sukkede efter bøger, fik hun flere henvendelser fra folk andre steder i landet med oplysninger om, at man sandelig godt kunne hente bøger i den og den kommune.

Almaz Megesha (V) savner lidt mere kreativitet, så hun kan låne bøger på bibliotekerne i Aarhus. Privatfoto

Det fik hende til at spørge kulturrådmanden i Aarhus i ren nysgerrighed med en såkaldt 10 dages forespørgsel:

- Jeg spurgte, hvilke overvejelser, der ligger bag, at man ikke kan bestille og afhente bøger på bibliotekerne i Aarhus, mens de er lukkede for besøg, fortæller hun.

Det skriftlige svar fra kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad er ganske langt, men kan resumeres helt kort: Vi overholder i Aarhus myndighedernes restriktioner.

Annonce

"Mere kreativitet, tak"

Almaz Mengesha understreger, at hun ingen interesse har i, at medvirke til smittespredning.

- Men det undrer mig, at at man ikke kan afhente bøger i Aarhus. Bibliotekarerne har jo ikke ferie, og jeg kender flere bibliotekarer, der rigtigt gerne vil hjælpe. Så det kan undre, at Aarhus ikke er ligeså kreativ som blandt andet Skanderborg, Favrskov og andre kommuner i landet, der godt kan udlevere bøger, siger Almaz Mengesha.


Det kan undre, at Aarhus ikke er ligeså kreativ som blandt andet Skanderborg, Favrskov og andre kommuner i landet, der godt kan udlevere bøger.

Almaz Mengesha, (V) byrådsmedlem


Så hvad er din anbefaling til kulturrådmanden?

- Det er at kikke til de andre kommuner og lade sig inspirere af dem. Det vil undre mig, hvis det skulle være et større problem i Aarhus at levere et trygt og sikkert bogudlån end i andre kommuner trods nedlukning. Og jeg savner virkelig den åndelige føde, at kunne låne bøger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne

Ny ejendomsindkøber hos Koncenton

Annonce