Annonce
Østjylland

Bidragssatser stavnsbinder landmænd

Der deltog et par hundrede medlemmer, da Landboforeningen Odder-Skanderborg holdt generalforsamling. PR foto
Økonomien strammer til og hvert femte landbrug er lukningstruet, vurderer Landboforeningen Odder-Skanderborg.

Odder: En markant stigning i pengeinstitutternes bidragssatser over de senere år fik alvorlige ord med på vejen af formanden for Landboforeningen Odder-Skanderborg på generalforsamlingen forleden, hvor cirka 200 medlemmer var mødt frem.

- Den gennemsnitlige bidragssats for heltidsbedrifter lå i 2017 på 1,05 procent. Heltidsbedrifterne betaler samlet 1,9 mia. kr. i bidragssats årligt. I 2008 betalte vi 0,7 mia. Det er en stigning på 163 procent. I samme periode er udlånet steget med 15 procent, sagde formand Jens Gammelgaard.

Han erkender, at bidragssatsen skal dække omkostninger og risiko.

- Begge dele er steget, men realkredittens tab på landbruget i de historiske hårde år fra 2007 til 2017 har været begrænset til ca. 1,7 mia. I samme periode har man haft en indtjening på 14,5 mia. Det er ikke i orden. Vi er klar over, at der er store forskelle. Nogle landmænd har rimelige vilkår, mens alt for stor en gruppe har helt urimelige vilkår og er stavnsbundne.

Stigningen i bidragssatserne har ifølge Jens Gammelgaard medført, at landmænd ikke har fået det ud af rentefaldet, som vi skulle. Samtidig har stigningen forhindret den konsolidering, realkredit og banksektor forlanger.

Annonce

Katastrofehøst

Jens Gammelgaard kom i sin beretning også ind på katastrofehøsten i 2018 med et samlet tab for erhvervet på seks mia. kr.

- Samtidig var noteringen på svinekød gennem hele året meget lav. Vi har desværre et Danish Crown, der ikke performer. Det kan ikke passe, at koncernen ikke kan få styr på Tulip i Storbritannien. Vi vil tillade os at kalde det meget dårlig ledelse.

- Et stort høsttab sammen med en meget lav svinenotering er en farlig cocktail. Det har medført, at hvert femte landbrug er lukningstruet, og det er dybt tragisk for de mange landmandsfamilier og ikke holdbart for erhvervet. Vi producerer verdens bedste fødevarer, og de skal op i et prisleje, som matcher omkostningerne, sagde Jens Gammelgaard ifølge en pressemeddelelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Favrskov

Terapihunde henter pris til Hammel

Læserbrev

Læserbrev: Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU) går i glemmebogen som kæmpe succes

Alt imens de nye, store FGU-institutioner (FGU = Forberedende Grund Uddannelse) kæmper for at finde fodfæste, viser det sig, at forløberen, Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU), har været en stor succes (https://www.uvm.dk/aktuelt/nyheder/uvm/2019/sep/190927-syv-ud-af-ti-unge-kommer-godt-videre-efter-kombineret-ungdomsuddannelse). FGU-institutionerne er opbygget som meget store institutioner (Aarhus ca. 700 elever) og skal løse opgaven med at hjælpe unge uden forudsætninger for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse. KUU havde samme målsætning, men uddannelsen var baseret på institutionssamarbejder og dermed mindre pædagogiske miljøer med plads til individuelle forskelle. I Aarhus havde vi gennem pilotforsøg gjort positive erfaringer, med at forskellige mindre institutioner (bl.a. produktionsskoler og daghøjskoler) arbejdede sammen i respekt for indbyrdes forskelligheder og med plads til forskelligheden i målgruppen. Det førte naturligt frem til et forbilledligt samarbejde omkring den KUU, der nu viser sig at have været en stor succes, og hvor syv ud af ti unge er kommet godt videre. Lovgivningsprocessen bagved KUU var desværre præget af politisk uenighed, så opbakningen var ikke bred. Derfor blev KUU-lovgivningen tidsbestemt med udløb i 2021. Lovgiverne på Christiansborg købte sig tid til at blive enige om en løsning på den udfordring, man vidste var der. Resultatet blev FGU, en stor og samlende lovgivning med bred opbakning, hvilket naturligvis er positivt og helt nødvendigt. Desværre levner FGU-loven umiddelbart ikke plads til undervisningssamarbejder med mindre, selvstændige institutioner (f.eks. daghøjskoler), der dermed afskæres fra at bidrage med massiv erfaring og kompetencer, der nu ses dokumenteret gennem den succes, som KUU har været. Politiske ønsker om indflydelse og styrbarhed gik forud for hensynet til den sårbare målgruppe; systemkrav trumfer menneskehensyn og sund fornuft. Alt imens vi slikker sårene og kæmper for at holde os på benene, efter at have investeret massivt i at gøre det godt til gavn for målgruppen, ønsker vi FGU-institutionerne held og lykke med at løse opgaven. Men vi savner en forklaring på, hvorfor eksempelvis daghøjskolerne i Aarhus, der nu gennem fem år har bidraget massivt til en sjælden set succes på uddannelsesområdet, atter skal kæmpe for overlevelse efter at have spillet rollen som nyttige idioter. Når det så viser sig, hvor FGU oplever problemer, er vi naturligvis klar til at indgå i samarbejder, til glæde for de mange, der ikke lige er skabt til at trives på kæmpe institutioner.

Aarhus For abonnenter

Kursskifte i Aarhus: 2.300 beboere på plejehjem kan få mulighed for privat rengøring

Annonce