Annonce
Østjylland

Bidragssatser stavnsbinder landmænd

Der deltog et par hundrede medlemmer, da Landboforeningen Odder-Skanderborg holdt generalforsamling. PR foto
Økonomien strammer til og hvert femte landbrug er lukningstruet, vurderer Landboforeningen Odder-Skanderborg.

Odder: En markant stigning i pengeinstitutternes bidragssatser over de senere år fik alvorlige ord med på vejen af formanden for Landboforeningen Odder-Skanderborg på generalforsamlingen forleden, hvor cirka 200 medlemmer var mødt frem.

- Den gennemsnitlige bidragssats for heltidsbedrifter lå i 2017 på 1,05 procent. Heltidsbedrifterne betaler samlet 1,9 mia. kr. i bidragssats årligt. I 2008 betalte vi 0,7 mia. Det er en stigning på 163 procent. I samme periode er udlånet steget med 15 procent, sagde formand Jens Gammelgaard.

Han erkender, at bidragssatsen skal dække omkostninger og risiko.

- Begge dele er steget, men realkredittens tab på landbruget i de historiske hårde år fra 2007 til 2017 har været begrænset til ca. 1,7 mia. I samme periode har man haft en indtjening på 14,5 mia. Det er ikke i orden. Vi er klar over, at der er store forskelle. Nogle landmænd har rimelige vilkår, mens alt for stor en gruppe har helt urimelige vilkår og er stavnsbundne.

Stigningen i bidragssatserne har ifølge Jens Gammelgaard medført, at landmænd ikke har fået det ud af rentefaldet, som vi skulle. Samtidig har stigningen forhindret den konsolidering, realkredit og banksektor forlanger.

Annonce

Katastrofehøst

Jens Gammelgaard kom i sin beretning også ind på katastrofehøsten i 2018 med et samlet tab for erhvervet på seks mia. kr.

- Samtidig var noteringen på svinekød gennem hele året meget lav. Vi har desværre et Danish Crown, der ikke performer. Det kan ikke passe, at koncernen ikke kan få styr på Tulip i Storbritannien. Vi vil tillade os at kalde det meget dårlig ledelse.

- Et stort høsttab sammen med en meget lav svinenotering er en farlig cocktail. Det har medført, at hvert femte landbrug er lukningstruet, og det er dybt tragisk for de mange landmandsfamilier og ikke holdbart for erhvervet. Vi producerer verdens bedste fødevarer, og de skal op i et prisleje, som matcher omkostningerne, sagde Jens Gammelgaard ifølge en pressemeddelelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Mand med skæg og bamser skabte utryghed: Politiet har talt med ham og han beklager

Annonce