Annonce
Østjylland

Biffen fylder 30 år: Den knytter byen sammen

Biffen i Odder har været foreningsbiograf i 30 år. Her ses biografens enlige sal i forbindelse med den første udgave af seniorbif, hvor der var besøg fra Nicolaj Kopernikus. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Søndag er det 30 år siden, at Biffen genopstod som foreningsbiograf fra resterne af det hedengangne Fotorama, og ifølge formanden bliver den her mange år endnu.

Odder: På det første bestyrelsesmøde i Biffen 2. januar 1990 blev der udarbejdet en liste med 56 vigtige opgaver, som skulle løses inden biografens premiere.

Heldigvis nåede de frivillige ildsjæle i fællesskab omkring alle punkterne, så premiereaftenen kunne afvikles 26. januar. Dermed er det på søndag 30 år siden, at Biffen åbnede som foreningsbiograf.

Biffens første kalenderår endte med 28.000 solgte biletter, og ifølge formand Finn Holmgaard Jensen er billetantallet ikke langt fra at være i samme leje i dag.

- Der er stadig et stort behov for gode film. Selvfølgelig har der været nedgangsperioder ligesom i resten af landet, men Biffens kulturoplevelser har stadig stor betydning, siger Finn Holmgaard Jensen.

Streaming vinder stadig større indpas, når danskerne skal se film, men ifølge formanden er biografoplevelsen fortsat er konkurrencedygtig.

- Udover det store billede og den gode lyd, så bliver man heller ikke forstyrret af sin mobiltelefon. Så fordybelsen er langt mere intens, siger han.

Annonce

Biffen i tal

1906: Biografteatret Fotorama åbnes af slagteriuddeler Søren Christian Pedersen og brugsuddeler Christian Sørensen i Højskolehotellet på Holsteinsgade.

1916: Efter senest at have været omkring Centralhotellets ene sidefløj flytter biografen til en nyopført bygning i Rosensgade med plads til 192 personer.

1935: Bygningen rives ned, og der opføres en ny i to etager med både lejligheder, butik og biografsal med plads til 258 personer.

1964: Frank Pedersen og Jacob Sommer Pedersen overtager biografen. Sidstnævnte moderniserer biografen flere gange de kommende år.

1989: Fotorama lukker.

1990: Biffen opstår som foreningsdrevet biograf.

1998: Biografen udvides med en lille café.

2002: Odder Kommune køber biografbygningen, hvor biografforeningen så lejer sig ind.

2003: Der foretages en total renovering af både biografsal og café.

2010: Den digitale filmmaskine tages i brug, og det bliver muligt at se 3D-film i Biffen.

I alt er der cirka 120 frivillige tilknyttet Biffen. Omkring 80 café-medarbejdere sælger billetter og slik, 15 operatører betjener fremviseren, 15 klubmedarbejdere står for klubber og arrangementer og 9 bestyrelsesmedlemmer står for biografens overordnede strategi.

Planer om udvidelse

Ifølge Finn Holmgaard Jensen er det godt for sammenhængskraften i byer på Odders størrelse, at der fortsat eksisterer foreninger som Biffen.

- Alle kender nogen, der på en eller anden måde er frivillige i Biffen. På den måde er den med til at knytte byen sammen, siger han.

Derfor kan man også godt berede sig på at skulle til 60 års jubilæum, når der er gået yderligere 30 år.

- Biffen består bestemt også til den tid. Vi har stadig planer om at udvide med en sal 2, og vi regner jo med at have færdiggjort fornyelsen af vores café inden søndag. Så der er masser af aktiviteter, lyder det fra Finn Holmgaard Jensen.

De 30 år som foreningsdrevet biograf bliver fejret med en reception for samarbejdspartnere og politikere på jubilæumsdagen søndag 26. januar fra klokken 11 til 13 i Centralhotellet. Efterfølgende er der åben reception for alle i biografen, hvor der bliver taler, quiz, musik og mulighed for noget sødt i den fornyede café, ligesom der kommer en hemmelig gæstetaler.

Desuden viser Biffen om eftermiddagen og aftenen tre populære jubilæumsfilm til en i dagens anledning meget passende pris på 30 kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Regnvejr - det er alvorligt, det her

Ikke, at AGF ikke kan spille fodbold. Ikke, at kommunen er så forhippet på, at alle skal bo i midtbyen, at man nu pønser på at bebygge ganske små åndehuller lige bag Salling ved Telefonsmøgen. Nej – den menneskeskabte globale opvarmning ser nu ud til at true os. Hvis ikke de enorme regnmængder hører op, så bliver vores flade land én stor mudderpøl, hvor det ikke er til at eksistere. Jeg troede ellers på, at det først ville ramme Maldiverne, der bliver oversvømmet af havet, og dernæst landene nedenfor Himalaya, der vil komme til at mangle vand, når gletcherne er smeltet ned og Ganges, Mekong med andre floder er tørret ud. Høje temperaturer og varme giver nedbør, og det ene lavtryk efter det andet er væltet ind over os ude fra Atlanterhavet og Nordsøen (Vesterhavet) i en sådan grad, at vi kun iført gummistøvler kan bevæge os udenfor befæstede arealer. Holstebro, Horsens, Vejle og Kolding er oversvømmet, og hundredvis af villa-, sommerhus- og kolonihaver står under vand. I Århus Stiftstidendes tillæg Danmark sås torsdag 20. februar på bagsiden et luftfoto af et oversvømmet kolonihaveområde i Kolding. Hvorfor ikke bringe et sådant billede på forsiden i respekt for alvoren i det her? I en leder samme dag opfordrer Hans Petersen til at lade en rendegraver køre ind på en mark og afhjælpe en villa-nabogrund, der er truet af oversvømmelse fra marken. Ja – men hov, kan den rendegraver i det hele taget køre på marken? Og kan landmanden køre på marken? Hvad med vintersæden, den er vel regnet og rådnet væk? Det vil give enorme tab på valutabalancen, hvis ikke vores ellers udskældte landbrug kan komme i marken. Vi må virkelig krydse fingre for, at forårs- og sommersolen vil komme til at skinne i rigt mål, så der kommer gang i fordampningen, gerne samtidig med noget blæsevejr, ellers giver det blot yderligere nedbør. På en måde har vi (den ældre generation) fortjent det. Det er selvforskyldt og ville jo være ganske uretfærdigt, hvis det kun rammer vores børn og børnebørn. Vi har i den grad bygget op til den globale opvarmning med et liv i luksus og overflod. Nu kommer regningen så. For klimaet dette efterår og vinter er så ekstremt, ligesom sommeren 2018, at begge dele må skyldes den menneskeskabte globale opvarmning. Naturen er og bliver den stærkeste, trods al vores viden og teknologi. Piller vi ved den, viser den tænder.

Aarhus For abonnenter

Socialområdet i Aarhus skal spare 45 millioner kroner: Men politikerne er slet ikke færdige

Aarhus For abonnenter

Ældrerådmand vil ikke af med penge til socialområdet: - Det er da dybt uretfærdigt

Annonce