Annonce
Navne

Bigband som livsprojekt

60 år. I aften på sin fødselsdag leder Jens Klüver sit big band med Stones-musikerne Tim Rice og Bernhard Fowler som solister. Det sker ved en koncert i Holstebro. Lørdag spiller orkestret i Århus, og der kommer også en cd med Stones-hits. Arkivfoto: Martin Ballund

Jens Klüver, som i 31 år har haft sit eget big band, bliver 60 år

fødselsdag: Han kommer ikke fra et hjem med klaver, og han var 17 år, da han fik sin første klarinet og begyndte at tage undervisningstimer i fødebyen Fredericia. Nu har Jens Klüver i 31 år stået i spidsen for Klüvers Big Band. I dag bliver han 60 år.

Oprindelig hed orkestret »Bred ymer«, for det var sidst i de vilde halvfjerdsere, hvor man godt måtte skeje ud.

Jens Klüver læste på musikkonservatoriet og dannede den musikalske gruppe sammen med en del af sine medstuderende. Han spillede selv klarinet men accepterede uden ærgrelse rollen som orkesterleder.

»Vi har efter min mening nogle af Danmarks bedste jazzmusikere i Klüvers Big Band, så jeg har aldrig rigtig kunnet se, hvorfor jeg selv skulle spille, når nu de andre er så dygtige«, sagde Klüver til Århus Onsdag, da orkestret sidste år blev 30 år.

Han spiller dog i en jazztrio, som et par gange om året bliver hyret til bryllupper og lignende.

Gennem årene har mange jazzsangere og musikere fået chancen for at stå på scenen med Klüver. Det betragter han nærmest som en forpligtelse.

Og fornyelsen vægtes fortsat højt. Fødselsdagen er startskudet til bandets turné med Stones-musikerne Tim Rice og Bernhard Fowler som solister. Første koncert er i aften i Holstebro.

Klüvers Big Band er nok især kendt i Østjylland for sine skolekoncerter, som mange steder er blevet en tradition og går under navnet »Klüvermodellen«. Skoleklasserne indøver sammen med deres musiklærere et repertoire specielt udarbejdet til dem. Der afsluttes med en aftenkoncert sammen med big bandet, hvor også forældre og andre møder op for at opleve koncerterne.

Skolekoncerterne er baggrunden for, at orkestret i mange år har modtaget kulturstøtte fra Århus Kommune og først amtet, siden staten.

»For mig er der ingen tvivl om, at skolekoncerterne hører til højdepunkterne, når det musikalske år gøres op«, har Østjyllands mest markante musikpædagog sagt.

Ud over arbejdet med sit big band har Jens Klüver gennem mange år været aktiv i fagforeningsarbejde og foreningsarbejde i diverse jazzklubber.

Blandt andet er han formand for Aarhus Internationale Jazzfestival.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Amatøragtigt uheld ved vandet

Aarhus har fået sine udfordringer med det nye, åbne havneareal, der er lavet til fornøjelse og almindelig udnyttelse for byens befolkning. Der er absolut ting, som ikke har været ordentligt gennemtænkt. Dem må vi reparere på, og vi skal lære at leve med vandet på en anderledes måde end tidligere. På land var det galt med trafikken mellem gående og cyklende på arealet omkring Toldboden. Det var ikke til at hitte hverken hoved eller hale i, så det har måttet rettes op på, så cyklister og gående nu kan se, hvor de skal færdes. Det er stadig ikke godt med de meget åbne arealer i de områder, hvor folk færdes. Det gælder for eksempel ved Dokk1, Toldboden, Honnørkajen og omkring Navitas. Så længe der ikke bliver gjort mere, end der er gjort nu, vil folk fortsat falde i vandet og i værste fald drukne. Men slemt og aldeles amatøragtigt var det med turbåden Svanen forleden aften. Den sejler folk rundt på havnen til en oplevelse af byen set fra søsiden. Vi har fået at vide, at der var fejl på Svanen. Vi kender ikke detaljerne, men at tre mennesker kunne falde i vandet, efter at båden havde lagt til som afslutning på en tur, er under niveau for, hvad der bør kunne ske. Svanen og dens besætning har været her før, men er ikke vant til at sejle og lægge til kaj i Aarhus Havn, for til daglig sejler den ved Mariager Fjord. Derfor skal der naturligvis tages særlige forholdsregler, når den er på et nyt sted. Og der skal tages hensyn til, at vejr og vind kan arte sig anderledes på ét sted end et andet. Når man som gæst og passager begiver sig om bord til en tur, der skulle være en oplevelse og ren fornøjelse, regner man med, at alle sikkerhedsforhold og betjening er i orden. Netop på det sted, hvor Svanen lægger til, blæser det undertiden voldsommere end andre steder, fordi vestenvinden nærmest kommer i en sluse. Båden blev blæst væk fra kajen. Det var ifølge forklaringerne med til at hindre, at i hvert fald en af de tre, der faldt i vandet, blev klemt mellem båd og kaj. Båden drev ud fra kajen. Om det var årsagen til, at de tre faldt i vandet, får vi måske at vide senere.

Aarhus

'Juldamperen' Svanen sejler igen efter ulykke: - De nødvendige sikkerhedstiltag er afsluttet

Annonce