x
Annonce
Aarhus

Bilister skal ud på omvej: Veje i det vestlige Aarhus er også spærret mandag

Vejen der forbinder Stavtrup med Brabrand er stadig spærret. Foto: Flemming Krogh
Der kan godt risikere at gå en uge før de spærrede veje i det vestlige Aarhus igen kan åbne. Søndag stod der omkring 15 centimeter søvand på Holmbækvej og DMI's meteorologer lover mere regn i dagene fremover.

AARHUS: Bilisterne, der dagligt bruger vejene mellem Brabrand og Stavtrup som smutvej, bør køre tidligere hjemmefra de kommende dage, når turen går mod arbejdspladsen eller uddannelsesstedet. Vejstrækningen Byleddet/Søskovvej mellem Brabrand Sø og Årslev Engsø blev spærret sent fredag eftermiddag, da kommunens folk målte en så høj vandstand over vejen, at det ikke længere var forsvarligt at lade bilisterne køre igennem.

Ved samme lejlighed blev også Holmbækvej mellem Ormslev Stationsby og Skibby lidt længere vest på lukket.

Havde nogen håbet, at vandet mandag morgen var faldet tilstrækkeligt til, at vejene atter kunne åbne, kan de godt glemme det. Vejene er ikke åbne mandag morgen, forklarer tilsynsførende formand ved Trafik og Veje i Aarhus Kommune Hans Rasksen.

- Der står stadig alt for meget vand på vejene og selv om vandet skulle falde, åbner vi dem ikke, før vi har fået tjekket, om de har taget skade. Vi har allerede nu mistanke om, at Holmbækvej har taget skade af vandet.

Søndag morgen stod der ifølge Hans Rasksen omkring 16 centimeter iskoldt søvand på kørebanen på Holmbækvej.

Annonce

Der står stadig alt for meget vand på vejene og selv om vandet skulle falde, åbner vi dem ikke, før vi har fået tjekket, om de har taget skade. Vi har allerede nu mistanke om, at Holmbækvej har taget skade af vandet.

Hans Rasksen, formand ved Trafik og Veje i Aarhus Kommune

Mere vand på vej

Hans Rasksen forudser, at der går flere dage, før vejene igen åbner. Efter de store mængder regn, der er faldet den seneste tid, ligger der kolossale mængder vand inde i landet, som skal ud gennem Brabrand Sø og Aarhus Å inden det ender i Aarhus Bugt.

- Vi kan måske åbne vejene sidst på ugen, men den risikerer at være lukket hele næste uge. Det afhænger også af, om vi får mere regn, forklarer Hans Rasksen.

Og det gør vi, forudser vagthavende meteorolog hos DMI Trine Pedersen.

Efter lidt byger natten til søndag kommer der et nyt gedigent regnvejr ind over Aarhus og Østjylland mandag sidst på eftermiddagen.

- Vi forventer, der falder op til syv millimeter, forklarer hun.

Tirsdag og onsdag siger prognoserne, at østjyderne får bygevejr, men i næste weekend er der udsigt til et nyt større regnvejr over området.

Mens Hans Rasksen håber på, at de oversvømmede veje i Aarhus kan åbne sidst i næste uge, har en genåbning af Brabrandstien længere udsigter. Her står der på flere strækninger langt større mængder vand.

Markeringen mellem de hestene afslører, at der liggerer en vej her, men den er godt gemt bag adskillige centimeter regn. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Ærgerlig men forudsigelig død

De robuste overlever coronaen. De skrøbelige risikerer at dø, hvis de bliver smittet. Det sidste er sket for det hyggelige Vilhelmsborg Festspil, der i 30 år har været vist i fri luft på scenen i skoven mellem Beder og Mårslet. Selv en tur i respirator i sidste øjeblik ville ikke være nok. Den kommende tid er så usikker, at premieren 1. august er opgivet. Ingen kunne være sikker på, at de nødvendige penge kunne spilles ind, og sponsorer holder sig tilbage, fordi de ikke ved, om de får noget for pengene. Så Steen Jonsson Agger, der kun har været formand i halvanden måned, måtte fredag konstatere, at det var nødvendigt at sige stop. "Lene Kaaberbøls "Skammerens datter" bliver ikke vist til sommer. Festspillet er konkurs. Coronaen var den tue, der skulle til at vælte læsset. Økonomien hang i trevler, efter at festspillet siden 2016 har haft under 10.000 på tilskuerpladserne, sidste år kun 5700. Det meget kraftigt nedadgående tal af gæster var et vink med en vognstang om, at festspillet ikke ville blive ved at leve - ja, med mindre nogen ville lægge alle pengene i kassen. Indtægter på billetter og salg ved forestillingerne var der ikke meget af mere. Det er ærgerligt, at Aarhus bliver den attraktion mindre, men lukningen er en naturlig konsekvens af tilbagegangen. Lisbet Lautrup Knudsen lavede en succes som formand, da "Matador" blev vist i 2015 med området lavet om til Matador-huse, og maden var gammeldags dansk som stegt flæsk og kartofler med persillesovs. Det år gav et overskud på 150.000 kroner og lidt at tære af. Men det gik alt for stærkt nedad. På Vilhelmsborg har mange unge talenter prøvet sig af, og der er et flot fællesskab blandt alle. Bag kulissen har mange frivillige ydet et stort arbejde over måneder hver sommer. Men tilskuerne var for det meste mindst dobbelt så gamle som dem på scenen, fornyelsen udeblev, og så hører det automatisk op. Tiden byder på mange andre tilbud. Ganske få kilometer derfra har professionelle skuespillere fra Det Kongelige Teater optrådt på den udendørs scene ved Moesgaard Museums tag i både 2017 og 2019, og musicals har kunnet ses så mange andre steder. Fredericia Teaters opsætninger blev rigtig gode. Men døde af det. Om nogen har mod på at genoplive Vilhelmsborg Festspil, må tiden vise. Men formen skal fornyes, hvis det skal lykkes.

Danmark

Regeringen overvejer gradvis åbning af Danmark efter påske - hvis danskerne fortsætter fornuftig adfærd

112

Kampklædt politi med våben i Aarhus C: Mand ført ud fra opgang med hætte trukket op over hovedet

Annonce