Annonce
Navne

Billedkunstner med rødder i Skanderborg fylder 60 år

Billedkunstner Vibeke Tøjner i sit atelier på Amager. Hun er vokset op ved Skanderborg Sø og fylder 60 år fredag 12. marts. Foto: Anders Sune Berg, februar 2021
Billedkunstner Vibeke Tøjner, hvis 32 meter lange glasmaleri udsmykker Skanderborgs rådhus på Fælleden, fylder 60 år fredag 12. marts.

60 år: Billedkunstner Vibeke Tøjner, født i Aalborg, opvokset i Skanderborg, fylder 60 år fredag 12. marts.

I dag bor den anerkendte kunstner i København, men hun har solide rødder i Næsset ved Skanderborg Sø, og hun inspireres til stadighed af barndommens siv, sø og skov.

Til Århus Stiftstidende sagde hun, da hun fyldte 50:

- Min opvækst i Skanderborg på Næsset, med søen på den ene side, skoven på den anden, er en uomtvistelig del af mit maleri.

Vibeke Tøjner voksede op i Skanderborg, fra hun var tre, til hun var 21 år, kun afbrudt af et år i Paris. Derefter flyttede hun til Aarhus, hvor hun blev cand.mag. i fransk fra Aarhus Universitet og tog kunsthistorie som bifag fra Københavns Universitet. Hun var færdiguddannet i 1987, og samme år debuterede hun som maler og flyttede til København, hvor hun i dag bor og arbejde med atelier på Amager.

Annonce

Skabte kunstværk i Skanderborg

Hun har udstillet i flere lande i Europa, men i 2016 var hun tilbage i Skanderborg, da hun skabte kunstværket ”Ved Søen” til Skanderborgs ny rådhus på Fælleden.

Kunstværket består af to parallelle glasvægge, 2,81 meter høje og 32 meter lange, som hun har malet på med pensel, inspireret af søen og sivene i nærheden, i blålige og grønlige farver. Det integrerede kunstværk adskiller foyeren og den store hal.

Vibeke Tøjner har blandt andet også malet et portræt af kronprins Frederik, som tilhører det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg, og i 2017 malede hun et stort maleri til indgangspartiet til trykkeriet Narayana Press på Gyllingnæs.

Annonce

Paris har sat spor

Hun har ikke alene markeret sig på den danske kunstscene men også internationalt med bl.a. separatudstillinger i Paris.

Frankrig og Paris har ligesom Skanderborg sat sine spor i billedkunstneren. Første gang et værk fra hendes hånd blev placeret i det offentlige rum i Frankrig, var, da hun malede et billede til det danske studenterhus i Paris, ”Places II”, et billede, der var inspireret af et motiv fra Tøjners barndom – sivene ved søen.


Siden 2013 har jeg søgt at skildre den franske forfatter Albert Camus, reflekteret gennem hans værk.

Vibeke Tøjner


Faktisk var det under et ophold i studenterhuset i Paris i 1984-1985, at hun for alvor besluttede sig for kun at male.

Annonce

Albert Camus

De senere år har hun blandt andet arbejdet med meterhøje oliemalerier af den franske forfatter Albert Camus’ ansigt, et projekt, som blev undfanget i Paris i 2013, da Tøjners malerier Les visages de Kierkegaard blev vist på La Maison du Danmark, Paris.

- Siden 2013 har jeg søgt at skildre den franske forfatter Albert Camus, reflekteret gennem hans værk. Romanen Den fremmede (1942) og Camus’ hjemstavn Algeriets landskab har været udgangspunktet for inspirationen, fortæller hun.

På Bibliothèque Sainte-Geneviève i Paris foretog hun de første noter, skitser og studier af Camus. Og et af billederne, Le visage de Camus II, ”Den hvide Camus”, får nu permanent placering på netop Bibliothèque Sainte Geneviève i Paris’ historiske centrum – lige der, hvor hun gjorde sine første noter om Camus. Biblioteket er et af Frankrigs største og hører under Sorbonne Universitet.

- Nu kan maleriet komme tilbage til stedet for dets tilblivelse, fortæller hun.

- For mig er det en drøm, der er gået i opfyldelse. En fortælling om overordnede stærke bånd mellem litteratur og kunst og mit maleri, som er tæt forbundet med fransk tænkning og malertradition.

Vibeke Tøjner

  • Opvokset i Skanderborg, hvor hun boede på Næsset ved Skanderborg Sø.
  • Uddannet cand. mag fra Aarhus Universitet i 1987.
  • Debuterede som maler i 1987, da hun flyttede til København.
  • Bor og arbejder i hovedstaden, men har udstillet i hele Europa.
  • Har blandt andet udsmykket Skanderborg Fælled.
  • Har siden 2013 søgt at skildre den franske forfatter Albert Camus. Camus har bl.a. skrevet romanen Den fremmede, og også romanen Pesten, der handler om en epidemi
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Rejsevejledninger bliver lempet - men ferierejser frarådes

Annonce