Annonce
Kultur

Billedkunstnere i forbøn for værksteder i Højbjerg

Aarhus Billedkunstcenter betegner det som en katastrofe for kunsterne, hvis de skal ud af værksteder ved Oddervej.

Det er et ualmindelig dårligt signal fra Aarhus Kommune som kommende kulturhovedstad i 2017, hvis man jorder kunstnerværkstederne Den Blå Hest, teatersalen Det Blå Hus og Højbjerg Fotografiske Værksted til fordel for et bolig- og indkøbscenter.

Det udtrykker Aarhus Billedkunstcenter og Billedkunstnernes Forbund, region Midt, i et brev til Aarhus Kommune.

Sagen er på dagsordenen i byrådets kulturelle udvalg i dag i sammenhæng med debatten om en eventuel ny placering af Højbjerg Bibliotek.

Annonce

Siden 2001 har kunstnerne boet side om side i tre bygninger på Oddervej 80. Ateliererne blev oprettet af kommunen for at tilgodese kunstnernes behov for værksteder. Der er derfor 11 atelierer i to etager og ved siden af et fotografisk værksted på 150 kvadratmeter med mørkekammer, belysningsrum til fotogravure, ætserum og et stort trykkerum til dybtryk.

Alt inventar er specialfremstillet til værkstedet, og derfor gruer brugerne for, hvordan værkstedet og ateliererne til 13 kunstnere skal flyttes til andre lokaler, hvilke midlertidige forhold man får under et byggeri, og hvordan man skal bo i fremtiden.

Kunsterne får også fuld opbakning fra deres faglige organisation i et høringssvar til den nye bibliotekspolitik, fordi det er her flytteplanerne omtales.

»Der vil komme et langt interval, hvor de ikke kan arbejde med deres aktiviteter, ikke kan planlægge udstillinger, projekter med videre. For de fleste en katastrofal situation. (...) Hertil kommer manglende indtægter via salg og andre aktiviteter.«

Formanden for Aarhus Billedkunstcenter, Kim Grønborg, skriver sammen med Pia Græsbøll Ottesen fra Billedkunstnerne Forbund, at det er absurd, at man med så kort varsel vil sælge og nedlægge atelierer, værksted og teatersal.

»De rummer tilsammen over et stort potentiale, som kan gøre sig gældende i kulturbyen, hvis de ellers får chancen. I stedet for at sælge skal vi opfordre Aarhus Kommune til at støtte de eksisterende kulturbærende værksteder og teater i Højbjerg, som udgør første led i skabelse af kunst og kultur.«

Kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad (R) svarer i et brev til de to kritikere, at Kultur og Borgerservice er fuldt opmærksom på de problemer, der opstår for de tre steder.

»Det har fra allerførste øjeblik været en ufravigelig forudsætning fra Aarhus Kommune, at hvis et nyt bibliotek indebærer en flytning af kunstnerværkstederne, teaterbygningen og Fotografisk Værksted, så vil der skulle sikres en samlet genhusning med samme funktioner og faciliteter og ikke i en øget afstand til centrum end den nuværende.«

Rådmanden fastslår videre, at hvis det ender med, at Højbjerg Bibliotek og kunstnerværkstederne skal være en del af projekt »Højbjerg Plads«, som projektudvikler Claes Remien står bag, påhviler det bygherren at sørge for en midlertidig genhusning i byggefasen.

»Sidstnævnte har det været vigtigt for mig at sikre, netop for ikke at ødelægge det eksisterende produktionsmiljø for kunstnerne,« svarer Rabih Azad-Ahmad.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Ulykke i Odder skaber lange køer

Aarhus

Udbrud af ekstra smitsom corona-variant: Vuggestue og børnehave i Risskov lukket

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce