Annonce
Østjylland

Billedkunstråd har fået stærkere ståsted

<p>Magda Høgh og Simon Aaen har begge siddet i Billedkunstrådet i flere omgange. Med bevilligen bliver det nemmere at tilrettelægge kunståret til gavn for alle. Og så er der plads til mere fokus på kunsten og den skabende proces. Pressefoto</p>

En bevilling fra Syddjurs Kommune og Statens Kunstfond giver rådet bedre mulighed for at planlægge kunstarrangementer. Holstebro er kilde til inspiration.

Annonce

Der bliver langt bedre mulighed for at opleve kunsten bredt henover Syddjurs Kommune, da Billedkunstrådet i kommunen har modtaget en bevilling på 50.000 kroner fra Syddjurs Kommune og efter krone-til-krone princippet et tilsvarende beløb fra Statens Kunstfond, der betyder, at man ikke længere er nødsaget til at søge støtte til hvert enkelte arrangement.

»Statens Kunstfond er interesseret i, at man lokalt i kommunerne opprioriterer og synliggør den professionelle billedkunst,« siger formand for Billedkunstrådet Simon Aaen med glæde i stemmen.

Den styrkede økonomi for rådet betyder blandt andet, at man får bedre mulighed for at lave masterclass-foredrag, rådgive omkring kunstnerisk udsmykning i det offentlige såvel som det private rum samt lave arrangementet »Kunstspor«.

»Masterclass er en inspirerende foredragsform, hvor tanken er at invitere en professionelt udførende kunstner, fotograf eller designer, som vi beder gå lidt mere i dybden med sit materiale end ved et traditionelt kulturforedrag. Sådan en Masterclass henvender sig til både udøvende kunstnere og alle interesserede, som inviteres med gratis adgang. I foredragene beder vi om at blive ført dybere ind i både den kunstneriske og tekniske proces,« fortæller Simon Aaen.

I 2016 arrangerer Billedkunstrådet to masterclass-foredrag.

Annonce

Kig på Holstebro

En af de vigtige opgaver for Billedkunstrådet, der har eksisteret siden 2009, er at bidrage med viden og ekspertise, når det offentlige rum skal udsmykkes.

Og her bliver der kigget godt og grundigt i retning af Holstebro, når snakken falder på, hvordan man inddrager det offentlige rum, så kunsten også får en plads og dermed er med til at give beboere og turister mere end blot en shoppetur i Rønde, Hornslet eller Ebeltoft.

»Se for eksempel på Holstebro, hvordan man dér har brandet Holstebro som kultur- og kunstby, fordi nogle fremsynede politikere på et tidspunkt købte Giacomettis »Kvinde på kærre« (»Maren« i folkemunde, red.).

I dag er flere dele af gågaden udsmykket af Bjørn Nørgaard i forlængelse af belægningen,« siger Magda Høgh, billedkunstner og medlem af Billedkunstrådet i Syddjurs Kommune.

»Man går ikke bare i butikker, men får en oplevelse af forskellige skulpturer, som vokser op fra belægningen, der løber vand hen over noget - der sker en masse i byrummet, som giver en ekstra dimension til det at gå rundt i byrummet.«

Her har Billedkunstrådet allerede været inde over byfornyelsen i blandt andet Mørke og rådet ønsker også at bidrage med sin ekspertise til andre i forbindelse med f. eks byfornyelsesprojekter.

Blandt andet er man i dialog angående udsmykningen af letbanestationerne, hvor Letbanerådet og 2017-projektmagerne har en plan om at udsmykke stationerne, så de rejsende oplever turen som en sammenhængende oplevelse.

»Sådanne projekter vil vi gerne være med til at tale for og blive inddraget i som høringspart,« siger Simon Aaen.

Billedkunstrådet er høringsberettiget, når det offentlige opstiller kunst i det offentlige rum. Private, som opstiller kunst på egen grund, skal ikke høre Billedkunstrådet, men rådet giver gerne sit besyv med, hvis nogen ønsker det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Ældreområdet i Aarhus mister den anden topchef på få uger:  Økonomichef stopper i begyndelsen af 2021

Aarhus For abonnenter

Fire placeringer i spil ved Kongelunden: Atletikken skal ud af stadion - spørgsmålet er hvor nyt anlæg skal ligge

Annonce