Annonce
Århus Håndbold

Billedreportage: Kom med helt ind i omklædningsrummet til en Århus Håndbold-kamp

Århus Stiftstidende var med bag kulisserne, da Århus Håndbold mødte Sønderjyske. Foto: Axel Schütt
I november fik Århus Stiftstidende adgang til at følge Århus Håndbold både før, under og efter holdets kamp mod Sønderjyske. Få her et indblik i, hvad der egentlig foregår rundt om den kamp, som man ser i hallen eller på tv.

HÅNDBOLD: Når man ser håndbold i hallen eller på tv, får man sjældent hele historien fra kampen. Man ser, hvad der sker på banen, og man får måske enkelte indblik i taktikken i timeouts og ved interviews. Alt andet rundt om en kamp forbliver således hemmeligt for størstedelen af håndboldtilskuere.

Avisen har været med helt ind i omklædningsrummet til en hjemmekamp hos Århus Håndbold. Nu kan du se alt, hvad der går forud for en kamp, hvad der sker i løbet af kampen, i pausen og efter kampen, hvor spillerne faktisk ikke bare tager direkte hjem efter badet.

Vi skal tilbage til 23. november, godt to timer før kampstart, hvor Århus Håndbold mødte Sønderjyske på hjemmebanen i Ceres Arena.

Annonce

En tur i skoven

Kampdagen starter med et holdmøde, hvor taktikken bliver sat helt på plads. Foto: Axel Schütt

Klokken har sneget sig et par minutter over 18. Om to timer skal Århus Håndbold spille aftenens hjemmekamp mod Sønderjyske. Holdet mødes på anden sal i Ceres Arena til kaffe og rullepølsemadder til staben, mens spillerne spiser lidt frugt og hyggesnakker.

Holdet ved egentlig godt, hvordan dagens kamp skal spilles. Mødet bruges mere til lige at gentage hovedpointerne og starte kampdagen.

 Efter det korte møde spredes spillerne for alle vinde. De fleste går i grupper ud på en gåtur rundt om skoven og parkeringspladserne, mens andre bliver indenfor i varmen og klæder om. Gåturen bruges til at strække benene og få gang i kroppen for nogle af dem, hvor ventetiden på kampen har været lang.

- Jeg har været hjemme hele dagen. Jeg har taget to blundere i dag og ellers ikke lavet så meget. Nogle gange mødes nogle af os til frokost og spiller lidt kort og hygger os. Man har brug for adspredelsen, eller kan det godt blive en lang dag, når vi spiller de her sene kampe, fortæller stregspiller Lukas Jørgensen på gåturen.

Håret og tapen skal sidde rigtigt

Målmand Jens Fredsgaard får sin fod tapet ind, mens Lukas Jørgensen sætter håret i spejlet. Foto: Axel Schütt

Efter gåturen klæder spillerne om, så de er klar til at varme op. Stemningen er løs og sange som Dizzy Mizz Lizzys 'Silverflame'  og White Stripes 'Seven Nation Army' lyder højt fra højtaleren i omklædningsrummet. Nogle spillere skal have lidt behandling af fysioterapeuten eller tapes ind, mens andre bruger tiden på at få håret eller tøjet til at sidde lige i skabet.

Det hele virker en anelse uorganiseret, og spillerne har deres egne rytmer til at blive klar, men det er sådan cheftræner for Århus Håndbold, Erik Veje Rasmussen, gerne vil have det. Spillerne har selv ansvar for at være klar, når det gælder.

Fodbold som opvarmning

I Århus Håndbold spiller de altid fodbold som opvarmning både til træning og til kamp. Foto: Axel Schütt

Spillerne er efterhånden alle sammen drysset ud til opvarmningen, som startes med strækøvelser og en omgang fodbold. Sådan er det altid før hver kamp.

Stemningen er stadig løs, og de fleste spillere og stab går rundt med smil og hygger sig. Enkelte spillere trækker sig mere ind i sig selv for at finde koncentrationen, men de fleste er muntre.

Intensiteten af opvarmningen stiger, da fodbolden bliver byttet ud med håndbolde, og man ser tydeligt, at koncentrationen og seriøsiteten er stigende til det niveau, man kan forvente før en kamp.

Bemærkelsesværdigt er det, at det primært er spillerne selv, der står for opvarmningen. Sådan forholder det sig ikke hos modstanderen fra Sønderjyske.

Trænerne bliver i omklædningsrummet

Cheftræner Erik Veje Rasmussen og assistenttræner Simon Sørensen kan godt lide at have lidt ro, før kampen starter. Foto: Axel Schütt

Inde i omklædningsrummet sidder cheftræner Erik Veje Rasmussen og assistenttræner Simon Sørensen og slapper af. Sådan fortrækker cheftræneren tingene, og det er en del af hans ledelsesstil ikke at tvinge for meget ned over spillerne.

- Spørgsmålet er, om man gør noget for sin egen skyld eller for holdets skyld. Altså hvor meget tager de ind, og hvor meget bliver bare støj. Jeg vil gerne have, at spillerne selv tager ansvar. Motivation finder man inde i sig selv, ikke ved at en eller anden træner står og råber ad en, så jeg lader dem være i deres egen boble. Det bliver mere intenst, forklarer Erik Veje Rasmussen.

Klar til kamp

Lukas Jørgensen og Anton Laursen gør klar til at gå ud til kamp. Foto: Axel Schütt

Det er ved at være tid til kampstart. Spillerne er klar i spillertunnellen, og man kan mærke, at energien er en helt anden end for bare en halv time siden. Spillerne har gang i store energiudbrud og brystet er skudt frem i bedste krigerstil.

Sønderjyske-spillerne kommer også frem i spillertunnellen, og hvor der tidligere blev udvekslet høflighedsfraser, er der nu en helt anden stemning holdene imellem.

- Kom nu! Bliver der råbt fra flere af spillerne, før de skal løbe ind til musikken.

Lortedommer

Erik Veje Rasmussen var flere gange i kampen utilfreds med dommeren. Foto: Axel Schütt

Første halvleg starter ikke godt for Århus Håndbold, der hurtigt er bagud med tre-fire mål. Ude på sidelinjen bliver der viftet med armene og dirigeret fra trænerteamet. Især Simon Sørensen er kendt for at være aktiv på sidelinjen, og denne aften er ingen undtagelse.

Der bliver også råbt fraser efter dommeren, der ifølge både trænere og tilskuere ikke dømmer specielt godt. Gestikulationer som to fingre i vejret og armene slået opgivende ud til siden viser sig mere og mere i løbet af halvlegen, der ender med, at Århus Håndbold er bagud med fem mål.

Vreden sitrer

Der bliver tegnet og fortalt i pausen. Foto: Axel Schütt

Inde i omklædningsrummet er stemningen trykket i pausen. Spillerne er tydeligt frustreret og hænger med hovedet. Stregspiller Frederik Børm rejser sig og forsøger at banke noget humør ind i kollegerne. Efter det venter spillerne i stilhed på Erik Veje Rasmussen kommer ind.

Cheftræneren er tydeligvis ikke tilfreds. Han prøver at bevare roen og lave taktiske justeringer, men man kan godt mærke vreden sitre under hans forsøg på konstruktive instrukser. Han får da også talt sig varm, og vreden kommer i et hurtigt øjeblik til syne, da han slynger en tusch i gulvet, som i hvert fald får undertegnede og vist nok et par spillere til at lave et lille spjæt. 

Erik Veje Rasmussen taler højere og højere, kraftigere og kraftigere.

- Stop med at lave tekniske fejl. Lad være med at prøve at være for kreative. I skal have mere afstand imellem jer og holde tempoet højt, lyder dessinerne fra cheftræneren.

Ramte muren

Århus Håndbold ramte hovedet mod muren, da de i sidste sekund havde mulighed for at udligne. Foto: Axel Schütt

Anden halvleg er bedre for Århus Håndbold. Mål for mål får de hentet ind på Sønderjyskes føring og med nul sekunder tilbage på uret, får Århus Håndbold et frikast bagud med et mål og en smal mulighed for at hive uafgjort hjem.

Det bliver dog ved lige ved og næsten, da bolden bliver kastet i muren af Mads-Peter Lønborg. Comebacket lå ellers og lurede, men kampen slutter med et smalt nederlag for hjemmeholdet. Ærgrelsen er til at tage og føle på både blandt tilskuerne i hallen og hos holdet på banen.

Ikke sur, men skuffet

Erik Veje Rasmussen var slemt skuffet efter kampen mod Sønderjyske. Foto: Axel Schütt

Tilbage i omklædningsrummet er der helt stille. Man kan høre sejrssangen 'hvem var det, der vandt i dag' runge fra Sønderjyskes omklædningsrum ved siden af, mens alle sidder og kigger ud i luften. Holdet er nedtrykt, selvom de jo egentlig  spillede en god anden halvleg og næsten fik vendt kampen, men nederlaget fylder.

Mens Sønderjyskes jubelråb dæmper sig, rejser nogle af spillerne sig og begynder at klæde om eller finde noget at drikke og spise. Så småt bliver der fundet frugt og Faxe Kondi frem, så spillerne kan få lidt sukker efter kampen. Erik Veje Rasmussen siger ikke et ord og forlader omklædningsrummet.

Der er ikke meget snak. Folk går rundt og gør deres egne ting. Nogle får renset deres hænder for harpiks, andre sidder bare og kigger på deres mobil. Flere skal ud i hallen og tale med folk eller modspillere, de kender, mens andre skal i bad eller have behandling af fysioterapeuten.

Hvad gik der galt?

Blandt motionscykler og trommer diskuteres og evalureres kampen af trænerteamet. Foto: Axel Schütt

Erik Veje Rasmussen og assistenttræner Simon Sørensen har også forladt omklædningsrummet og fundet hen til et udstyrslokale. De er begge tydeligt påvirket, og man kan mærke deres frustrationer, mens de diskuterer kampen.

Simon Sørensen sidder med hovedet i hænderne, mens Erik Veje Rasmussen er lige dele frustreret og ked af det. Ingen af dem kan forstå spillernes indsats, som de synes var langt fra god nok.

- Jeg er skuffet over, at så mange spillere intet byder ind med. Vi spiller elendigt. Jeg forstår det ikke helt, siger Erik Veje Rasmussen om situationen.

Interviews og tarteletter

Erik Veje Rasmussen snakker med pressen, før han kan få mad efter kampen. Foto: Axel Schütt

Efter kampen og omklædningen står den på interviews med pressen. Det er en del af gamet, men selvfølgelig er det sjovere, når man har vundet, end når man har tabt.

Pressen er hurtigt overstået for Erik Veje, mens spillerne står og taler med bekendte i hallen. Så nu står den på en sen omgang mad. Spillere og stab får altid mad efter kampen og i dag er ingen undtagelse, selvom om corona sætter begrænsninger.

Oppe på første sal er der stillet tarteletter, muffins, vand og sodavand frem. En overraskende og spinkel menu, der normalt er noget mere omfattende, men som nu er skåret ind til benet på grund af corona.

Tilskuerne er gået hjem. Tv-holdet pakker sammen, og på første sal fordøjes både kamp og tarteletter uden de store smil.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Årets webshop 2021: Eventyret startede omkring et bål for 25 år siden

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Strejkende sygeplejersker:  ... det er Christiansborg, der skal løse problemet med ligeløn

AGF For abonnenter

Bagkanten: Der er flere plusser end minusser ved AGF's nye formation

Sport

Den magiske målmand stod i vejen: Brabrand smider Hobro ud af pokalturneringen efter straffe

Alarm 112

83-årig mand savnet: Sidst set på Samsø

Aarhus For abonnenter

Trine blev 'hende fra Løvens Hule': Har knoklet benhårdt for at skabe en succes af glimmer og guld

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Alarm 112

Tidligere drabsdømt fængslet efter røveri: Blev tacklet og lagt i armlås af teenagesøn

Østjylland

Jimmy er manden bag dramatisk ugleredning: - Selvom man er stor og skaldet og har masser af tatoveringer, kan man godt være blød indeni

Alarm 112

'Rød alarm': Brand i køkken medførte evakuering af Bruuns Galleri

Aarhus For abonnenter

Fra hobby til millioner: Det har kostet Mia og Kenneth blod, sved og tårer at holde fast i succesen

Alarm 112

Vanvidsbilist mister bilen: Overhalede politiet med 200 km/t

Annonce